Jeżeli akurat chodzi o przesunięcie piasty względem obręczy, to mogę dodać coś od siebie...
Gdy pierwszy raz wymieniałem u siebie tylne koło, byłem wielce zdziwiony, że lewe szprychy są umocowane pod wyraźnym kątem ostrym do osi piasty, natomiast z prawej strony, ten kąt dąży niemal do 90 stopni (lecz jest to niecałe 90).
Z biegiem czasu, gdy pozwoliłem sobie na zakup porządniejszego sprzętu (na kasecie, a nie jak dotychczas na wolnobiegach), zbadałem dokładnie tę sprawę i wszystko okazało się jasne. Na podstawie poniższego rysunku można łatwo wywnioskować: wymiar 1 oraz 2 są rożne, co widać dokładnie, że wymiar 2 jest większy. Niemniej, po zbadaniu położenia obręczy względem elementów oporowych piasty (końcówki, które opierają się od wewnątrz o kły tylnego widelca) doszedłem do wniosku, że obręcz położona jest
symetrycznie względem tych końcówek. Pozostałe położenie elementów jest wynikowa, a całość wygląda, jak wygląda
KlikWniosek?
Robiąc prosty test, jaki zaproponował
Franc, odległość końcówek od podłoża powinna być identyczna po obydwu badanych stronach

Pozdrawiam