Autor Wątek: Opona motocyklowa 16" i obręcz rowerowa 20" - da się?  (Przeczytany 8086 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Opona motocyklowa 16" i obręcz rowerowa 20" - da się?
« dnia: Stycznia 06, 2012, 04:54:16 pm »
Szukam ostatnio grubych opon na koła 20". Największe jakie znalazłem to 3.0 - niestety jest spory problem z dostępnością. Wyczytałem gdzieś opinię że motocyklowe opony 16" da się założyć na obręcz rowerową 20".  Nie jestem zorientowany jak motocyklowe oznaczenia przekładają się na rzeczywiste wymiary, stąd pytanie: próbował ktoś takiego rozwiązania?  Lub ma na warsztacie motocyklowa oponę 16" i rowerową obręcz 20" i mógłby pomierzyć jak to siedzi?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Opona motocyklowa 16" i obręcz rowerowa 20" - da się?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 06, 2012, 06:36:08 pm »
Nie podejrzewam, żeby się to udało - rozmiar obręczy rowerowej jest w mm (parametr etreto) a motocyklowe i samochodowe są w calach dokładnej średnicy.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2012, 08:45:17 pm »
Właśnie zmierzyłem na swoim skuterze, i jest tak: około 430mm od jednej do drugiej krawędzi felgi.
Ile dokładnie jest bead seat nie wiem, bo osobno felgi lub opony nie mam ;)

W każdym razie pamiętam że jakiś 20 lat temu często spotykałem na mopedach Tomos-a opony z BMXów, czyli 406-stki
Tomos akurat ma 16" koła, ale kto wie czy to takie same jak 16" na skuterach z oponami 90-120mm szerokości.

Najlepiej żebyś poszedł z obręczą do sklepu z oponami do skuterów i sprawdził na miejscu.

A tak swoją drogą, ciekawe co to za projekt ? :) Chooper jakiś ?

Pozzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2012, 09:12:52 pm »
Pozzzz

Czyżby http://youtu.be/71lKJmtEc0w
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2012, 10:03:23 pm »
Bober :) Zasadniczo mam cztery koncepcje które walczą z sobą o realizację. Pierwotny pomysł to kompaktowy ''fun ride'' na podobieństwo west coast chopper: http://youtu.be/glVbvKbIL1I  
Problem w tym że naprawdę fajnie wygląda jedynie z konkretnym rozmiarowo silnikiem: http://youtu.be/I0w3zSzA96I Dało by się podobny efekt załatwić dodatkowym atrapami na bagaż, ale to z drugiej strony spowodowało by wzrost wagi - jednym z założeń jest tradycyjnie lekkość konstrukcji. WCC do tego jest bardzo kompaktowy co też jest fajne.

Drugą koncepcją jest replika sportsman flyer http://www.sportsmanflyer.com/  http://youtu.be/2FsXbmywFS8 Bardzo klimatyczna maszyna imho, główny minus to mocno pochylona pozycja za kierownicą, pewnie nie zbyt wygodna na dłuższe przejażdżki.  
Trzecia to lwb w układzie 2x 20" z silnikiem pod fotelem.
Czwarta - coś hmm powiedzmy w klimatach miedzy s-f a strempunkiem (diselpunk ;)? )

Czyżby http://youtu.be/71lKJmtEc0w
Pudło, ale jako ciekawostka w temacie: jest ''cywilizowana'' wersja chukudu:

« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 10:04:55 pm wysłana przez Yin »

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 11:53:11 pm wysłana przez PrzemO »
Przerwa

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2012, 12:06:54 am »
Kawał fajnego kapcia, ale ceny też mają konkretne.. Oponka x2 34,95 ? do tego szerokie obręcze 2x 35,00 ? i dętki 2x 12,95 ? =  165,8? czyli licząc po dzisiejszym kursie 746,41zł bez przesyłki. Chyba żeby pobawić się w pospawanie dwóch stalowych obręczy 20" bokami tak jak to robią z kołami 26".

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 07, 2012, 01:13:51 am »
Przespawanie dwóch obręczy jest kiepskim pomysłem. Chłopaki z SBC forum robią tak: przecina jedną felę po całości na pół i wspawuje pasek blachy (2 mm) o wymaganej szerokości. Później szlifowanko, szpachelka, nawiercenie otworów pod szprychy i gotowe. Robią też na zlecenie - cena (mocno orientacyjna) to 80 -100 PLN/sztuka.

Na dętki też jest sposób. Zamiast jednego spaślaka wkładasz dwie zwykłe (trzeba zrobić dwa wyjścia na zawór w feldze)....Proste, skuteczne i czasami może uratować nogi przed dłuższym spacerem  :)

Od razu wiedziałem, że najgrubszy kapeć przypadnie ci do gustu.
Przerwa

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 07, 2012, 10:25:34 am »
Patentu z paskiem blachy nie znałem, ale ten dwiema dętkami jak najbardziej :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 07, 2012, 04:27:16 pm »
Też czytałem o patencie z paskiem blachy - na forach quadów i innych szajowozów samoróbek, ponoć dobrze działa, z tym, ze tam nie trzeba robić otworów pod szprychy. Myślę (czasem mi się to zdarza :) ), że lepiej najpierw w pasku blachy zrobić otwory pod szprychy a potem zaginać w walec.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 15, 2012, 08:58:18 am »
Myślę (czasem mi się to zdarza :) ), że lepiej najpierw w pasku blachy zrobić otwory pod szprychy a potem zaginać w walec.

Tak będzie trudniej to pospawać.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 15, 2012, 09:29:56 am »
A może jako wypełnienie przestrzeni silnika w choperku pójść w taką stronę?
Myślałem o tym bo trochę drażni mnie dźwięk dwusuwu ale napęd elektryczny odpada bo potrzebuję dużego zasięgu, większych prędkości* oraz bezproblemowego i szybkiego tankowania.
*Bez stresu że aku starczające przy 30 km/h na 50 km/h rozładuje mi się w 10 min jeśli będę jechał te 45 km/h. Fun ride przestaje być fun kiedy zasięg nas mocno ogranicza.

Ale może kiedyś się przesiądę, jak już się doczekamy lepszych (ładowanie, pojemność) aku dostępnych w bardziej normalnych cenach.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2012, 08:26:20 pm »
Nieco na temat. Fajne koła :) 78 szprych ?

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------