Autor Wątek: spawanie nietypowej ramy  (Przeczytany 7004 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
spawanie nietypowej ramy
« dnia: Grudnia 02, 2011, 10:33:33 pm »
Witam poziomkowców. Pytanie dość dziwne, wręcz nie dopuszczalne ale ... pękł mi wahacz w pionowym  - Gary fisher sugar 4+
jest on zrobiony z aluminium 6061, czy ktoś byłby w stanie pospawać ten że wahacz wraz ze wzmocnieniem za rozsądną opłatą?

zdjęcia

odłamany element widoczny na zdjeciach jest to prawa strona początku wahacza, rurka poprzeczna wzmacniająca się trzyma na ramie, pękło tylko to jedno "ucho"

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
Odp: spawanie nietypowej ramy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2011, 08:36:59 am »
możliwe, że użytkownik maciek70 ma taką możliwość, tylko on mieszka w Piasecznie pod Warszawą.

Może warto spróbować zalaminować (włókno szklane + epidian 61)?

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2011, 09:37:50 am »
wysyłka ramy oczywiście wchodzi w grę, wszystko na mój koszt. Laminowanie bym jednak odpuścił z racji że jest to wahacz który jednak sporo się napręża i na przyszłość chciałbym tam wzmocnienie jeszcze mieć

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2012, 09:29:34 pm »
W Piasecznie jest gościu (bodaj nazwa zakładu to AL-SPAW), który spawa wszelkie połamane ramy rowerowe. Ostatnio spawałem u niego w 2006 roku, i wtedy za pęknięcie przy główce wziął 80 PLN (było trochę roboty, w dodatku pan dołożył gusset pod główką w miejsce pękniętego).

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2012, 09:32:09 pm »
już sprawa załatwiona dawno - zapomniałem o tym temacie, rowerek jeździ i ma się dobrze. Pospawałem w Wojskowych zakładach lotniczych nr 2 w Bydgoszczy - Za pospawanie i dodatkowe wzmocnienie skasowali mnie 120zł. wiem że nie powiniem ale rower wygląda tak

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2012, 07:23:38 am »
wiem że nie powiniem ale rower wygląda tak

Faktycznie ładne bloki....... :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2012, 02:59:16 pm »
wiem że nie powiniem ale rower wygląda tak
Fajny sprzęt :) Ciekawe czy ktoś z poziomych dał by się namówić na wyścig w terenie* ;)

*Przypominam że leśne ścieżki i szutry to jeszcze nie teren ;).   

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 14, 2013, 06:42:10 pm »
taka mała reaktywacja tematu, wahacz pękł za spawem, z racji przyszłego dochodu w postaci odszkowania z pracy, pytam czy ktoś ma możliwość wyspawania podobnego wahacza z alu jeśli dosłałbym mu ten pęknięty. Cenowo mnie intereseuje max 500zł za taką usługe, dzwoniłem do mielca niestety nie chcą się tego podjąć, a trafić na używany taki graniczy z cudem ( łącznie z ebay )

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 14, 2013, 10:32:31 pm »
Pospawaj jeszcze raz, daj dodatkowe wzmocnienie i potem znajdź lakiernię proszkową lub inny zakład gdzie wsadzą wahacz na dniówkę ( 8h) do pieca na 180-200 stopni.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 15, 2013, 11:01:38 am »
wzmocnienia tam już dać mnie mogę, bo albo by haczyło o korbe albo o koło, stąd tylko nowy wahacz. zastanawiałem się, a jakby ze stali pospawać?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 15, 2013, 08:58:39 pm »
Całkiem niezły pomysł :)