Autor Wątek: Witajcie  (Przeczytany 14570 razy)

machina1

• sympatyk
  • *
Witajcie
« dnia: Listopada 27, 2011, 10:12:37 pm »
Cześć jestem Łodzianinem.Na razie jeżdżę standardowym pionem,ale bardzo się rozglądam ::) za jakimś ciekawym sprzętem do leżenia w trakcie śmigania.
Zaciekawiły mnie rozwiązania poziome.Chcę uniknąć podstawowych błędów przy wyborze poziomki i mam nadzieję,że pod Waszym okiem wybiorę coś ciekawego.A może któryś z forumowiczów ma coś na zbyciu - co zaciekawi mnie?
Pozdro machina 1

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Witajcie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2011, 10:35:20 pm »
pierwsza poziomka - czy to kupiona czy zrobiona - nie będzie pasowała nawet w 80% właścicieli, także jak masz portfel z zawartością, kup nową z regulacją booma swb czy low racer, jak jednak nie masz kasy zrób cruzbike, wszystko na śruby a kosztuje tyle co nic

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2011, 07:40:54 pm »
Witam ziomka na forum. Pytaj, a jeżeli nie będę mógł Ci pomóc to z pewnością pomogą inni forumowicze, tak jak mnie przed rokiem.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2011, 08:02:54 pm »
Też witam ! :)

Pytaj śmiało.
Podstawowe pytania do Ciebie będą: ile myślisz że chcesz wydać kasy na poziomkę, do jakiej jazdy ona ma być,
czy wolałbyś kupić gotową, a czy może byś spróbował zbudować coś we własnym zakresie ?

Pozdro
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

machina1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2011, 09:49:18 pm »
Koszty myślę w granicach 1500-2000 pln.tak myślę.Widziałem,że takie można kupić używane np rodem z Kalisza.
Tam przejechałem się kawałek i podobało mi się.Popróbowałem na takim skuterze z amortyzacją.
Zastanawia mnie tylko czy takie konstrukcje wytrzymają 120 kg przy 183 cm wzrostu?
Poruszany jest temat jazdy po pagórkach.
Chociaż Łodź w miarę równa jest to z tego co zrozumiałem z postów - poziomy  są wybredne i nie lubią wzniesień pokonywać.
Piszecie również o odchudzaniu sprzętów z każdego możliwego grama,że tak ważne są opory toczenia....

W ogóle dziękuję za odpowiedź na powitanie kolegów. ;D

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 28, 2011, 10:43:02 pm »
...i koleżanek, mam nadzieję, też ;)
Hej!
Co do pierwszej poziomki i jej "pasowności", to ja trafiłam idealnie - rower mi podpasował już od pierwszego "wsiąścia" :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2011, 11:03:43 pm »
Hejka Hejka  :)
Moje Kochanie (czytaj - Zonk) wskoczyła na poziomkę i to wszystko - śmiga nią do dziś - ja niestety przygodę z "leżakiem" rozpocząłem od przeróbki i wciąż szukam ;) więc jak widzisz "statystycznie" masz 50% szans na zadowolenie z pierwszego zakupu - albo trafisz albo nie :) Nie mniej jednak jazda nawet na niewygodnej poziomce jest lepsza od wygodnego "pionasa" ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

machina1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 29, 2011, 12:41:37 pm »
Makenzen przepraszam zachowałem się jak gnojek.
Dziękuję Koleżankom i Kolegom z forum za przywitanie.
Szydziu mam nadzieję,że mam moje szase na dopasowanie to te 50% na tak  a nie 50% na szybką zmianę pojazdu .
Bo z połówkami jest zawsze zagadkowo.Np tak jak z tymi gawronami pokonującymi przestrzeń nad lasem.
Do połowy lasu wlatują ale od połowy - już wylatują.
Aaaaa,znów jak zwykle za bardzo filozuję.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 29, 2011, 03:28:29 pm »
Witaj na forum :)

Koszty myślę w granicach 1500-2000 pln.tak myślę.Widziałem,że takie można kupić używane np rodem z Kalisza.
Jeśli tylko jesteś odrobinę techniczny to proponuję zrobić ramę samemu - raz że będzie dokładnie w takim typie jak potrzebujesz, dwa nabierzesz doświadczenia na przyszłość i trzy - robienie poziomów samodzielnie to 50% zabawy ;)

Zastanawia mnie tylko czy takie konstrukcje wytrzymają 120 kg przy 183 cm wzrostu?
Podobnie jak w pionowych, sprzęt musi być dobrany do rowerzysty i stylu jazdy. Nie zaszkodzi mieć kilka sprzętów na różne style jazdy ;)

Chociaż Łodź w miarę równa jest to z tego co zrozumiałem z postów - poziomy  są wybredne i nie lubią wzniesień pokonywać.
Nigdy mi się nie zdarzyło żeby mi rower marudził na widok podjazdu - poziomi rowerzyści i owszem ;)

Piszecie również o odchudzaniu sprzętów z każdego możliwego grama,że tak ważne są opory toczenia....
Kwestia stylu jazdy i wygody jeśli np. musisz wnosić rower po schodach.  Jeśli nie specjalnie interesuje Cie jazda sportowa, wysokie średnie itp to odchudzanie nie jest tak strasznie istotne.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 29, 2011, 03:45:45 pm »
co do wzniesień to zależy ile masz mają nogi natrzaskane km:) Mnie się udało wdrapać cruzbike o wadzę około 25kg pod górkę 15% nie było lekko, ale strasznie też nie jest

Co do odchudzania.
Grunt do niska masa rotacyjna, czyli koła. Praktyczniej odczujesz większą różnice odchudzając koło o 200g niż elementy napędu czy ramy o 1kg :)

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 29, 2011, 04:38:19 pm »
Makenzen przepraszam zachowałem się jak gnojek.

Ojoj, cóż za druzgocąca samokrytyka ;) Nic się nie stało! Witaj ponownie i powodzenia w poszukiwaniach pasownego pozioma, a następnie - miłego łykania kilometrów :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 29, 2011, 06:26:32 pm »
Witam.
Jak zaczniesz jeździć  na poziomie to głównie odchudzisz siebie. ;)

Pokonywanie wzniesień?
"Zaraz będzie z górki" -powtarzał Syzyf wtaczając kamień na szczyt.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 29, 2011, 07:28:16 pm »
Sie masz!

Dysponujesz nie złym funduszem na pierwszego pozioma. Zrobienie samemu, przysporzy Ci super satysfakcji. O wagę się nie martw, jak się zmieścisz w przedziale 25kg plus-minus 2-3kg to super.;)
Jeździć to będzie a doświadczenie pokieruje Cię na właściwego pozioma, pozioma aż po grób.:)
Powodzenia!:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

machina1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 29, 2011, 07:35:23 pm »
Witaj na forum :)

Jeśli tylko jesteś odrobinę techniczny to proponuję zrobić ramę samemu - raz że będzie dokładnie w takim typie jak potrzebujesz, dwa nabierzesz doświadczenia na przyszłość i trzy - robienie poziomów samodzielnie to 50% zabawy ;)

Przyznam najchętniej zrobiłbym stworzył Go sam.
Spytasz co stoi na przeszkodzie?
1mała piwnica w bloku
2spawanie jedynie elektryczne autoocena jakieś 2+ (coraz rzadziej przepalam elektrodą 2mm stali)
3brak czasu bądź jego w nieuporządkowany sposób trwonienie
4syn też by od razu chciał taki.....- to żart
 to tak półserio,ale pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie samodiełka,zobaczymy

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 29, 2011, 07:37:19 pm »
Tam przejechałem się kawałek i podobało mi się.Popróbowałem na takim skuterze z amortyzacją.

Rowery z Kalisza dają radę:
https://picasaweb.google.com/108664632653591519358/IIOgolnopolskiZlotRowerowPoziomych#5378474457801714898

Jestem spod samej Łodzi, jesteś mojego wzrostu, jeśli masz ochotę na jazdę próbną to się dogadamy :) W jakiej dzielnicy mieszkasz?
http://www.saurus.net.pl/midracer/kufer_01.jpg
Jakub Sałata