Autor Wątek: Szklany SWB  (Przeczytany 96918 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Szklany SWB
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 07, 2011, 08:56:10 pm »
he a ja potrafię i na tym i na tym ,w sumie najprościej jest na LWB mój starszy sąsiad kolo 70tki  wsiadł i od razu pojechał, a jego pierwsze słowa o ku...a ale leciutko

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 07, 2011, 10:40:19 pm »
kwestia wprawy, potrenować troche a nawyki zostają na lata:) miałem cruza i jeździłem bez problemu, teraz tandem z przodem hi-racera i lwb:) i na każdym jeżdżę bez problemu:)

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 08, 2011, 02:15:25 pm »
Dobra...czyli nie ma mowy o dumnym odjechaniu z serwisu na czyms co wyszlo spod mojej reki :/ no trudno, za tydzien pewnie i tak bedzie juz masa sniegu.

I jeszcze chcialbym sie podzielic spostrzezeniami z pracy z tkanina diolenowa... MASAKRA! Dziadostwo strasznie sie strzepi - wlokna sie rozchodza jak im sie tylko podoba. Pojecia nie mam jak sie przesyca, bo na czarnym nic nie widac i faaatalnie sie uklada na czymkolwiek, jakkolwiek i gdziekolwiek...niesforna tkanina :/ ale mimo wszystko polozylem troche tego świństwa na ramie, widelcu i w zasadzie kazdym innym elemencie i musze przyznac, ze wyglada, to to bardzo fajnie : ) wole nie myslec o szlifowaniu ktore mnie jutro czeka...
Moze jutro laminowanie pojdzie nieco latwiej/sprawniej i bez nerwow w koncu po dniu dzisiejszym mam juz jakies doswiadczenie ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 08, 2011, 10:08:53 pm »
Dobra...czyli nie ma mowy o dumnym odjechaniu z serwisu na czyms co wyszlo spod mojej reki :/ no trudno, za tydzien pewnie i tak bedzie juz masa sniegu.
Oj tam oj tam, składasz wszystko +- w całość nawet bez manetek przerzutek, zakładasz przynajmniej 1 sprawny hamulec i udajesz się pod osłoną nocy w jakieś miejsce z dobrym asfaltem i brakiem ruchu ( park, parking pod hipermarketem itp) To jak szybko załapiesz zależy od zdolności motorycznych, bardzo indywidualna sprawa, niektórzy siadają i jadą.  Tylko z jazdą w ruchu ulicznym poczekaj aż się dobrze nie oswoisz z poziomem.

I jeszcze chcialbym sie podzielic spostrzezeniami z pracy z tkanina diolenowa..
Fotkami z postępów w pracach byś się podzielił ;)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 08, 2011, 10:27:33 pm »
Dokładnie jak napisał YIN - bardzo zależy od rowerzysty. Kiedyś miałem taki przypadek z moim starym IMK Nr5 (SWB, pośrednie USS, 20-28", z dużymi luzami w tylnym wahaczu oraz niewielkimi w widelcu, zbudowany na wzrost 176~178cm): pojechałem do sklepu rowerowego po lampki, przed sklepem kręciły się kajtusie i robiły akrobacje na BMX'ach. Zapytali czy mogą się przejechać na tym dziwolągu, odpowiedziałem grzecznie, że owszem, ale najwyższy nawet będzie miał problemy z dosięgnięciem do pedałów, więc może być im trudno, ale zawsze mogą spróbować. Najwyższy chyba z nich - coś tak max 160cm wsiadł na fotel, nie dał rady się oprzeć, ale nie przeszkadzało mu to po lekkim pchnięciu pojechać bez najmniejszego kłopotu, zrobić rundkę po parkingu i wrócić. Koparka mi opadła do samej ziemi i pozostała tak do końca przejazdu. Inni też zbyt dużych kłopotów nie mieli, nie szło im tak sprawnie ale dawali radę jechać. Tylko najmniejszy nie dał rady. A znam też takich którzy musieli wiele minut próbować, zanim udało im się ruszyć i niepewnie przejechać kawałek.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

M63

• kolarz na poziomie
    • Moje Poziomki :)
« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 09, 2011, 12:05:38 am »
pierwsze próby ~100-200m z łagodnej górki ( nie dosięgała pedałów ) a potem po przestawieniu  suportu  https://picasaweb.google.com/rzmarek63/PierwszaJazdaPoziomka#5412078340235040786

a cztery godziny później ~14 km na https://picasaweb.google.com/rzmarek63/BikoAjki2009#

Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 09, 2011, 01:14:00 pm »
Yeah! Tkanina diolenowa nie daje sie szlifowac! Pod tym wzgledem ma wlasciwosci b. mocno zblizone do kevlaru.... gdyby ktos nie zalapal, to najnormalniej w swiecie zje*alem!!!  >:( :'( :o

Jedyne co sie z ta tkanina dzieje przy szlifowaniu, łamaniu, urywaniu, cieciu i kazdej innej czynnosci wykonywanej w probie rozpaczy, to wykruszanie zywicy....oj trzebabylo isc w szpachlowki i lakiery, albo przynajmniej w barwione szklo, a nie jakies wynalazki oh oh "imitacja tkaniny weglowej" jaaasneee... no nic, ta budowa to niekonczaca sie przygoda i musze teraz jakos z tego go*na wybrnac...  :o

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 09, 2011, 07:57:28 pm »
Pizmak - nie jest tak źle, ze mną tak w każdym razie nie było, pierwszy raz w życiu z bliska oglądałem poziomy rower, wsiadłem na niego po krótkim objaśnieniu jak się rusza, raz i drugi z ostrożnością depcząc próbowałem złapać równowagę a za trzecim razem już pojechałem. Za chwilę kręciłem po podwórzu kółka a po kilku minutach krążenia pojechaliśmy na krótką przejażdżkę, na której ujechałem w sumie może 3km w tym rozpędziłem dwa razy rower do coś ok 40km/h.

Da się od pierwszego razu, ostrożność, pozytywne nastawienie, zapomnieć na chwilę o latach przyzwyczajeń do roweru pionowego i musi się udać.

Jacek

PS. Tu masz na dowód pierwszy raz na poziomym rowerze.
http://www.youtube.com/watch?v=0MBs6Wdd-3Q
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2011, 08:00:27 pm wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 09, 2011, 10:00:35 pm »
Pizmak daj fotki tego co już jest i jak to wygląda po próbach szlifowania, może się coś wymyśli.

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 12, 2011, 10:21:47 am »
no i wrzucam fotki mojej porazki przez ktora mam ochote wyniesc ta rame na smietnik...ale po kolei

jest pare miejsc w ktorych tkanina wyglada hm...kozacko : ) czyli wszystko poszlo zgodnie z planem i w zasadzie nic nie trzeba poprawiac
http://zapodaj.net/9f03532eb5b8.jpg.html

ale sa tez miejsca w ktorych durna tkanina nie chciala wogole sie ulozyc, nie przylegala do niczego, wszedzie jakies farfocle i trzeba by to bylo przeszlifowac
http://zapodaj.net/b0d77cc7de53.jpg.html

ale przy probach szlifowania nie wazne czy pilnikiem do metalu czy papierem sciernym o roznej gradacji TO...TO COS na ktore juz brak mi slow sie mechaci! najnormalniej w swiecie powstaja kociekłaki z tego! :/
http://zapodaj.net/87eb3c041a49.jpg.html

Niestety moj do niedawna sliczny widelec jest w takim samym stanie - tzn jeszcze nie probowalem szlifowac, ale jest pokryty warstwa czarnego go*na...

Opcje ktore wymyslilem, to:
- zostawic tak jak jest i spalic sie ze wstydu przed facetami w serwisie, dziewczyna, rodzina, gapiami, przechodniami itp.
- pokryc to kolejna warstwa grubej tkaniny szklanej, ktora zamaskuje niedoskonalosci, dolozy niepotrzebnej wagi, pracy i kosztow,
- kupic samochodowa szpachle w spreju, nawalic jej tonę na cala rame, przeszlifowac i jakkolwiek po kosztach pomalowac....ewentualnie jestem sklonny przekonac dziewczyne zeby pokryla rame ladnymi kolorowymi motywami w technice decoupage - i tak, mowie to zupelnie powaznie : ),
- zrobic sobie spacer na smietnik i miec jedna z najkosztowniejszych nauczek w zyciu.

Bardzo mi zalezy na realizacji ktorejkolwiek z tych opcji w ciagu najblizszych 2ch dni, po prostu chce to juz poskladac i sie chociaz kawalek przejechac. Dzisiaj mam zamiar skonczyc mocowanie fotelika i kierownice - juz wszystko na gotowo...

W sumie jak teraz patrze na ta rame lezaca z 1.5m odemnie, to nie wyglada az tak tragicznie... ale nie, nie moze zostac tak jak jest....mialo byc slicznie, a wyszlo tak jak zawsze...ehh...
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2011, 11:09:44 am wysłana przez pizmak »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 12, 2011, 10:35:49 am »
kolejne opcje:
- nawalić żelkotu (wygląd pozostanie, gładkie będzie, i tylko gdzieniegdzie trochę gorzej będzie wyglądało)
- cążkami do paznokci poodcinać wszystkie "wąsy"

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 12, 2011, 10:47:51 am »
Taaaak! Wydaje mi sie, ze uda mi sie z tego wybrnac! Jak z wykle z pomoca przychodzi wielofunkcyjne narzedzie obrotowe! :) na b.wysokich obrotach z tarcza z listkami sciernymi chyba daje rade. Matowi powierzchnie, urywa niepotrzebne frędzle i robi to naprawde szybko i skutecznie nie wyrywajac włókien. Jak przeszlifuje cala rame, to mysle, ze wystarczy kilka warstw zywicy i bede mial blyszczaca powierzchnie z widoczna faktura tkaniny pod spodem :) ale zobaczymy, teraz pozostaje mi tylko by optymista :)

i focia
http://zapodaj.net/ecacdd9c904d.jpg.html

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 12, 2011, 04:10:09 pm »
Efekt na równym jest ładny wiec obkleić całość estetycznie też się teoretycznie się da. Pytanie tylko czemu to draństwo tak się strzępi na nierównym? Może spróbować innej techniki nakładania? ( Nakładać przesycone / suche/ przesycone z jednej strony / nie naciągać przy nakładaniu?)

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 12, 2011, 08:19:57 pm »
Nie wiem dlaczego sie tak strzepi i jest mocno niepodatne na jakiekolwiek proby 'przyklepania' tego do pokrywanej powierzchni...moze gramatura za duza, ze szklem 200g/m2 nie byloby najmniejszego problemu, w koncu warstwy konstrukcyjne to 250 albo 280g/m2... Probowalem to ukladac na rozne sposoby, i suche i mokre i na zelujaca-super-lepka zywice i na suchy rdzen, przesycanie i ukladanie razem z delaminazem i z dociskiem niezastapiona tasma izolacyjna. Wszystko to, ta oblesna tkanina miala gdzies : )  Yin, jesli chcesz to za koszty przesylki podesle ci to co mi zostalo - a zostalo calkiem sporo - i moglbys sobie poprobowac : )

Co ciekawe ta tkanina na sciskanie ma wytrzymalosc kuchennej scierki! o_O no i rzecz jasna sie nie lamie i nie kruszy, po prostu jest elastyczna. Nie klei jej zaden klej CA - super glue wogole nie zasycha w jej otoczeniu..nie mowiac o sklejeniu. Praktycznie nie da sie jej ciac nozem - w sensie zeby odciac z rolki trzeba sie niezle napocic - najostrzejszy skalpel OLFY nie dal rady, albo miec mocno nietypowe nozyczki przypominajace te do ciecia kevlaru... I nie daje sie szlifowac. Jesli ktos kiedys wpadlby na pomysl uzycia tkaniny diolenowej, to zdecydowanie i stanowczo odradzam!

Edit (zeby niepotrzebnie nienabijac posta)
Kolejny ciekawy fakt nt tej tkaniny. Moja jedyna sluszna zywica L285 nie robi sie lepka na powierzchni diolenu! Pojecia nie mam o co z tym chodzi, ale na szkle juz dobrze zeluje i sie klei, a na tym czarnym szrocie jest caly czas tak samo mokra jakbym przed chwila ja nalozyl... naprawde dziwne rzeczy
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2011, 12:57:39 pm wysłana przez pizmak »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 12, 2011, 08:55:22 pm »
szlifierka kątowa rulez ;)
Nie wyrzucaj, szkoda byłoby, tyle się napracowałeś .. daj warstwę żywicy, lakier i już :) Ważne że jeździ :)

Pozdro
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------