Oł kej. Wszystko juz sobie rozrysowalem i rurka od przerzutki trafi do ramy pod katem 65* w stosunku do łańcucha. Tak samo zapadla decyzja co do wykonczenia powierzchni i mocowania fotelika. Rame i widelec pokryje jedna warstwa tkaniny diolenowej - wyglada tak samo jak tkanina weglowa, a kosztuje 33zl/m2 zamiast 137zl/m2. Rower bedzie wygladal na bogato - 'carbon' z wysokim polyskiem, a ja zaoszczedze pracy i czasu na szpachlowaniu i malowaniu

Fotelik jednak zamocuje tak jak wczesniej planowalem, czyli tak jak robi to Zockra. Jestem w stanie to zrobic szybciej, po nizszych kosztach i z hm...wiekszym wspolczynnikiem bezpieczenstwa i niezawodnosci niz laminowany profil o baardzo dziwnych ksztaltach w kazdej mozliwej plaszczyznie.
Po weekend'zie juz na powaznie biore sie za kierownice, wklejam rure od przerzutki, wklejam rurki od rolek, na szybko robie mocowanie fotelika i...jak zawsze powoli juz koncze

Aha! Jeszcze dwa pytanka
1. W jaki sensowny sposob wybrnac z problemu, ze... moja tylnia przerzutka ma mocowanie na hak do ramy, czyli, ze nie da sie jej "powiesic" na osi kola, tylko ma jakas wielka srube ktora gdzies trzeba wkrecic... moje haki nie przewiduja miejsca na taka dziure wiec pewnie musze cos dorobic z blachy...albo kupic najtanszy hak.
2. O ile linki do hamulcow moge puscic wmiare luzno w pancerzach, to czy do linek od przerzutek musze dorabiac jakies blokady dla pancerzy jak np tutaj. Czy jak polapie to zaciskowymi opaskami do kabli, to wystarczy ?

@Neverhood
Ano balsowy - wieksza sztywnosc niezalaminowanego 'rdzenia' i duzo wieksze obycie w obrobce materialu w stosunku do XPSu przewazyly o struganiu wlasnie w balsie - jedna deska za 7zl i mamy kompozytowy widelec

Tutaj jest czlowiek ktory tez na balsie oblaminowal tylni widelec
http://www.jjscozzi.com/custom_bike3.htm@Yin
Tak rura i haki sa stalowe, to one robia wiekszosc wagi.