Autor Wątek: Paaj złamał kierownicę - potrzebna pilna pomoc  (Przeczytany 9106 razy)

paaj

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Paaj złamał kierownicę - potrzebna pilna pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: Października 13, 2011, 11:03:33 pm »
Niech się biją w piersi wszyscy którzy szarpali tymi drążkami na zlocie i wywołali "obciążenia zmęczeniowe" przez nerwowe łapanie równowagi. Zabawa w stali była by mniej skomplikowana.

To mnie rozbawiłeś tym biciem w piersi. Jak zapewne czytałeś w postach wyżej nie jest to pierwsze złamanie tej kiery a więc materiał z którego produkowane są krzesełka turystyczne jest po prostu do bani ;D. Stal na pewno była by bardziej wytrzymała.
Nic to, jutro spróbuję to całe nieszczęście posklejać i będę myślał o zmianie kierownicy na mocniejszą. 

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Października 14, 2011, 09:38:19 am »
więc materiał z którego produkowane są krzesełka turystyczne jest po prostu do bani ;D.
Użyłeś gotowego elementu z krzesełka? Krzesełkowe / leżakowe aluminium to jakiś dziwny stop, jest trochę bardziej twardy od 6061 i mniej elastyczny. Przy próbie gięcia na giętarce pęka podczas gdy 6061 po prostu by się odkształciło. 

paaj

« Odpowiedź #17 dnia: Października 14, 2011, 10:18:45 pm »
więc materiał z którego produkowane są krzesełka turystyczne jest po prostu do bani ;D.
Użyłeś gotowego elementu z krzesełka? Krzesełkowe / leżakowe aluminium to jakiś dziwny stop, jest trochę bardziej twardy od 6061 i mniej elastyczny. Przy próbie gięcia na giętarce pęka podczas gdy 6061 po prostu by się odkształciło. 

Yin -ja po prostu w swoim pierwszym poziomie używałem materiałów ogólnie dostępnych i miałem świadomość tego, że poprawki będą nieuniknione. I dopóty nie robię sobie lub innym krzywdy swoimi pseudo konstrukcjami  ;D to jest OK, a że czasu na naprawy i troszku kasy zmitrężę to radość tworzenia przecież ;). Dzięki za podpowiedź o alu - przyda się na przyszłość.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Października 15, 2011, 10:59:37 am »
Ale ja absolutnie nie krytykuję,  mówiłem już na zlocie: jak na pierwszy rower to zrobiłeś kawał dobrej roboty. Materiałów ogólnie dostępnych używa chyba każdy kto robi poziomy, inna sprawa to doświadczenie jak zachowa się taki materiał. Sam mam kierownicę w sticku z leżaka alu i jest ok - ale kształt ma +- pierwotny. Poprzednią z tego samego materiału  próbowałem podgiąć na giętarce i pękła stąd wiem że leżakowe stopy alu to jednak nie to samo co 6061 które gnie się ładnie choć przy cienkich ściankach i giętarce trzpieniowej można zgnieść rurkę.

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Października 15, 2011, 12:35:51 pm »
Jeżeli chodzi o gięcie aluminium, to doradził mi pan z Bike Mielec że podczas gięcia aluminium musi być podgrzane i że wystarczy do tego palnik na propan-butan. Myślę że konkretne wiadomości można by uzyskać w dziale technologicznym Zakładu Metali Lekkich w Ketach. Sam tak kiedyś zrobiłem i pan technolog udzielił mi wyczerpujących informacji, oraz doradził mi co i jak. Jedyny problem w tym że w Kętach nie mają alu do produkcji rowerów.

paaj

« Odpowiedź #20 dnia: Października 15, 2011, 08:36:49 pm »
Jak napisałem parę dni temu tak zrobiłem - czyli skleiłem kierownicę ( Gemsi jeszce raz dzięki za poradnik :) ), a od poniedziałku testy wytrzymałościowe. Mam nadzieję, że będzie OK i będę miał czas na wykonanie nowej kierownicy.
A wyglądało to tak :

Nie chciało mi się już dogładzać tego papierem, ponieważ jest to tylko rozwiązanie na teraz. Na wierzch dla względów estetycznych dam owijkę i wystarczy.

Mam nadzieje kłopot z głowy. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Października 15, 2011, 08:41:59 pm »
@ DROMADER
Bardzo wiele zależy od giętarki działające na zasadzie lewarka / siłownika nie specjalnie dobrze radzą sobie z cienkimi ściankami - moment siły jest w jednym miejscu i łatwiej odkształcić rurę niż ją wygiąć, nawet wypełnioną piaskiem. Idealna jest giętarka w której kształtka (moment siły) przesuwa się razem z gięciem. Nie wiem czy dobrze to ująłem słowami więc filmik dla zilustrowania: http://www.youtube.com/watch?v=-zy9AbG7GM8