Tak długo jak niema wiarygodnej statystyki na temat wypadków z udziałem rowerzystów poziomych, nie jestem przekonany o tym, że poziomki są bezpieczniejsze.
Kilka przypadków do mnie kompletnie nie przemawia, bo znam wiele, wiele więcej takich, gdy na klasycznej konstrukcji, nic się rowerzyście nie stało. Oczywiście nie twierdzę również, że poziomki są mniej bezpieczne.
I na tym tą część dyskusji kończę.
Wracając do tematu.
Przez wiele lat korzystałem z ubezpieczenia "OC w życiu prywatnym" (nie jestem do końca pewien, czy dokładnie tak się nazywało)
Był to bardzo fajny i nie drogi pakiet. Ubezpieczenie pokrywało zarówno takie szkody jak zalanie komuś mieszkania, szkody komunikacyjne, czy zniszczenia na czarterowanym jachcie.
Niestety po wprowadzeniu przez firmy ubezpieczeniowe dedykowanych produktów, w OWU* dotyczących ubezpieczenia z którego korzystałem, pojawiły się wykluczenia.
Pakietu OC NNW AC na rower, w naszym kraju nie kupimy, bo nie ma go w ofercie żaden ubezpieczyciele.
AC jak sama nazwa wskazuje, to AUTOCASKO, - rowerowego odpowiednika brak.
Ubezpieczyć rower od kradzieży, można jedynie jako mienie, w ramach ubezpieczenia pomieszczenia, w którym ono się znajduje. Nie można go ubezpieczyć od kradzieży jako pojazd.
Zakup OC na rower jeśli ktoś dużo jeździ, myślę że warto mieć. NNW warto zwłaszcza wtedy, gdy wyjeżdża się za granicę, gdzie koszty leczenia mogą być dość duże, ale wtedy lepiej rozejrzeć się wśród produktów/polis dedykowanych dla turystów.
Płacąc za ubezpieczenie, tak naprawdę nie kupujemy polisy, lecz odrobine spokoju i wytchnienia dla kieszeni, gdy coś się złego stanie.
*) Ogólne Warunki Ubezpieczeń