Autor Wątek: Witam!  (Przeczytany 18891 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Witam!
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 07, 2011, 10:59:36 pm »
kupić starą ramę jedno zawiasową starego typu
http://sprzedajemy.pl/full-suspension-mtb-okazja-jaguar-flash-bike-odnowiony-zadbany,306079
Czerwony element ramy, zostawiamy podsiodłówkę obcinamy resztę i mamy domowym sposobem ramę gotową  - Aukcja nie moja !!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2011, 11:01:26 pm wysłana przez Danielasty »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 08, 2011, 10:51:25 am »
zmieniać odległość suport-główka ramy nie zmieniając punktów mocowania trójkąta
Bardzo prosto, reguluje się wsuwając i wysuwając sztycę. U dołu połączenie jest ruchome (na śruby). Jedyny problem to że wysuwając suport się obniża a wsuwając podwyższa.

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 08, 2011, 06:49:45 pm »
kupić starą ramę jedno zawiasową starego typu

Danielasty, dzięki. Moje dotychczasowe rowery to do 1992r ukraina, potem góral bez żadnej amortyzacji. Widywałem rowery z amortyzacjami, ale się im nie przyglądałem jakie tam rozwiązania są.
A z powodu sezonu grzewczego i prawdy historycznej z kabaretu Tey "Historia Starożytnego Egiptu : Ramzes nie żyje, ale jego brat tak. Nazywa się KRYZYS" pozostaje mi tylko pomyszkować po złomowiskach, póki je śnieg nie zasypie  ;)

zmieniać odległość suport-główka ramy nie zmieniając punktów mocowania trójkąta
Bardzo prosto, reguluje się wsuwając i wysuwając sztycę. U dołu połączenie jest ruchome (na śruby). Jedyny problem to że wysuwając suport się obniża a wsuwając podwyższa.

Yin, próbowałem regulować sztycą, ale przy stałym złączeniu rury podsiodłowej z mufą suportu i widełek z tą mufą zmieniał się punkt mocowania sztycy z rurą kierownicy. W przypadku mocowania sztycy przy górze główki sterowej suport miałem za daleko. Skracając sztycę punktem mocowania było rozgałęzienie widelca, ale wtedy znowu suport był za blisko. Przymierzyłem tak dwa różne trójkąty tylne i niestety nic to nie dało. Na kombinację z zmienianiem punktu mocowania widelców nie miałem koncepcji, nie chciałem osłabiać widelca wiercąc w nim otwory pod śruby.

Zastosowanie ramy z zawiasem pozwoli na regulację położenia suportu przy stałych punktach mocowania trójkąta napędowego (przy osi koła i przy główce). Że się zmienia wysokość suportu - trudno, lekarstwem by była regulacja długości rurek oś koła-suport ???

Założyłem wątek w dziale 'Techno' : http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1483.0
ba, nawet fotki nauczyłem się wstawiać, tak więc zapraszam tam :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2011, 10:00:20 pm wysłana przez Romanes »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 08, 2011, 09:55:21 pm »
Że się zmienia wysokość suportu - trudno, lekarstwem by była regulacja długości rurek oś koła-suport ???
W zasadzie tak, można jeszcze zmniejszyć odległość od suportu obracając widelec w przeciwną stronę niż standardowo:
https://lh4.googleusercontent.com/-pBteQDsvGeE/S2_1AvxawMI/AAAAAAAACe4/9tXgiDZpp08/s912/Zdj%2525C4%252599cie%25252813%252529.jpg