Autor Wątek: Witam!  (Przeczytany 18882 razy)

dadcom

• kolarz na poziomie
Odp: Witam!
« Odpowiedź #15 dnia: Września 12, 2011, 09:19:53 pm »
Mniejszy -mialem na mysli krotszy ruch.sama stopa robi ta sama droge bo korgy nie zmieniamy ,ale juz cala reszta do stawu biodrowego zachowuje sie inaczej przy niskim jak i wysokim siodelku.
Madra dyskusja kluczem do rozwiazania kazdego problemu.

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #16 dnia: Września 12, 2011, 09:31:44 pm »
a najlepiej zrobić sobie ustawiany suport i samemu wypróbować, ja mam na wyprostowanej nodze ale jak się obsunę na foteliku to na zgiętej  :)

Właśnie nad takim rozwiązaniem - z ustawianym suportem - myślę. Pozycję swą widziałbym jako półsiedzącą, najwyżej półleżącą. Tylko czy przesuwać suport po skosie (im dalej od siedzenia tym niżej), czy poziomo?

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Września 12, 2011, 09:42:58 pm »
@Makenzen: 1. Niskie siodełko w pionowcu - i wszystko jasne dlaczego miałaś problemy z kolanami :]
E-e. Wrodzona dysplazja stawu biodrowego, a co za tym idzie - wszystko inne krzywe i niepasujące do siebie, w tym powierzchnie stawowe w kolanach. Za niskie siodełko to tylko przyprawa do tej zupy.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 12, 2011, 10:10:37 pm »
@Makenzen - no i właśnie ta przyprawa to może być to...
Ja już to przeszedłem i jak mam wybierać odległosc support<->4 litery to wolę tą odległość mieć pomiędzy. Oczywiście jazda na małej odległości ma swoje plusy, pozwala zwiększyć umięśnienie nóg co potem bardzo dodatnio wpływa na uzyskiwane prędkości i przyspieszenie, ale bardzo źle wpływa na kolana... A z kolei zwiekszanie tej odległosci, tak jak napisał @Saurus - dobrze wpływa na równomierność pracy nóg i mozliwą do uzyskania kadencję. Czyli - co kto lubi, ale kolana są tylko 2 i nikt nie chce nam dać zapasowych ot tak za nic :(

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #19 dnia: Września 12, 2011, 10:14:53 pm »
Ale Aska napisala, że ma suport teraz tak ustawiony że kolana prawie do konca prostuje...

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Września 12, 2011, 10:16:04 pm »
Przy czym wydaje mi się, że poziomka więcej wybacza jeśli chodzi o zbyt małą odległość. Z kolei przy moim rowerze z suportem 15 cm powyżej fotela i kątem oparcia ~40* ustawienie suportu zbyt _daleko_ (o te 2-3 cm) skutkowało wrażeniem zsuwania się z fotela, bólem dolnej części pleców, konkretnym brakiem mocy i dyskomfortem stopy w SPD, zmuszonej do pracy w niewłaściwej pozycji. Po przestawieniu ogromna poprawa, tego optimum od roku nie ruszałem.
Jakub Sałata

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Września 12, 2011, 10:25:41 pm »
Hehe, Saurus, a ja, testując inne rowery odnosiłam wrażenie, że większość jest dla mnie za krótka ;) Najlepiej bodaj mi się jeździło tym czerwonym CLWB (?) z kierownicą pod fotelem (testowałam go na opolskim rynku, Storm chyba będzie pamiętał, o który rower mi chodzi).

Ale Aska napisala, że ma suport teraz tak ustawiony że kolana prawie do konca prostuje...
Ja Ci tu dam Aśkę, psiachmać! Grrrr... jeśli po imieniu, to Asia, poproszę :)
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2011, 10:29:23 pm wysłana przez Makenzen »
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #22 dnia: Września 12, 2011, 10:27:38 pm »
Ja Ci tu dam Aśkę, psiachmać! Grrrr... jeśli po imieniu, to Asia, poproszę :)

tak jest, zapamietam.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Września 12, 2011, 10:28:37 pm »
Uf. Dzięx :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #24 dnia: Września 13, 2011, 03:44:29 am »
Najlepiej bodaj mi się jeździło tym czerwonym CLWB (?) z kierownicą pod fotelem (testowałam go na opolskim rynku,

Pewnie był to mój rower  z kołami 16" i 28". Suport jest niżej od siedzenia i kierownica jakoś nie zawadza o uda. 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Września 13, 2011, 07:33:15 am »
Być może. Super rowerek.

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 07, 2011, 09:26:24 pm »
Witam!
Kombinując z tym moim cruzem w warsztacie (niestety nadal z warsztatu koła nie wyściubił  >:( ) i
przeglądałem też internet. Na filmikach :
http://www.youtube.com/watch?v=JGUpWh43jew&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=bCmelOCiOHk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=BP1wWJqM9mg&feature=related

podpatrzyłem, że mają ruchome względem siebie suport z rurą górną i widelcem idącym do osi koła.
Rozwiązania zastosowane to :
- obejma przymocowana na stałe do widelca obejmująca suport - vendetta,
- równolegle z suportu jest druga oś na której obraca sie widelec - silvio.
I mam problem, który sposób możnaby w najprostszy sposób zrealizować w warsztacie domowym, bez użycia spawarki/tokarki itp? Czy któryś z forumowiczów budował cruzbike'a z ruchomym widelcem względem suportu?
Z góry dziękuję za podpowiedzi/sugestie

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 07, 2011, 10:04:37 pm »
Rozumiem że ruchomi widelec to amortyzowany widelec?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 07, 2011, 10:11:49 pm »
podpatrzyłem, że mają ruchome względem siebie suport z rurą górną i widelcem idącym do osi koła.
Nie wiem czy dobrze rozumiem (późna już godzina a i ja średnio przytomny ;) ) , masz na myśli amortyzację przedniego koła, czy możliwość regulowania supportu przód - tył?

Rozumiem że ruchomi widelec to amortyzowany widelec?
Tak, w przypadku kitu silvio są adaptery na amorek i ma się przednie zawieszenie:

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 07, 2011, 10:35:18 pm »
Nie, o amortyzacji widelca nawet nie myślę teraz. Bardziej mi potrzebna jest duża możliwość  ustawiania suportu z korbami. Opisując problem w powyższym poście jako widelec mam na myśli widelec od suportu do osi koła napędowego. Tak żeby można było zmieniać kąt między widelcem a rurą podsiodłową, robiącą w cruzie za rurę suport-rura kierownicy, żeby zmieniać odległość suport-główka ramy nie zmieniając punktów mocowania trójkąta (widelec przy osi koła i główka ramy).
Dzięki Yin, te fotki są dobre, na drugiej od góry jest przedstawione to rozwiązanie z Silvio - tylko jak takie "uszy" do mufy suportu domowym sposobem dołozyć....