Autor Wątek: a może tak bamboo bike ?  (Przeczytany 3474 razy)

hudhud08

• sympatyk
  • *
a może tak bamboo bike ?
« dnia: Października 07, 2008, 11:18:06 am »
pozdro  :)pzegladając zasoby internetu trafiłem na bamboo bike wydaje mi sie to powazna alternatywą dla kompozytów a przedewszystkim ekologiczny lekki i piekielnie wytrzymały profesjonalne konstrukcje sporo kosztuja ale wygladaja naprawdę super pomimo materiału z  jakiego sa zrobione może jest to powazna alternatywa dla klejenia aluminium ? co o tym myslicie? nie widziałem poziomki bambo bike ale szosówki i mtb wygladaja całkiem całkiem, wpiszcie chasło Bamboo bike na Googlah i w youtube  ;D

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Odp: a może tak bamboo bike ?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2008, 11:30:04 am »
Bamboo bike to ciekawa propozycja, ale wydaje mi się, że trudno zaadaptować te rozwiązania w poziomce. W "normalnych" rowerach mamy całe trójkąty rozkładające nacisk. W poziomkach, gdzie często stosuje się pojedyncze rury, sztywny bambus mógłby się złamać przez większą ilość sił gnących. Oczywiście można stosować odciągi np. z linek stalowych, ale nie wiem czy warto sobie tym zawracać głowę...

hudhud08

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2008, 11:41:43 am »
ja właśnie w swoim rowerku mam odciagi po zastosowaniu ich doszłem do wniosku że cała konstrukcja mogła by być o wiele lżejsza i wytrzymalsza bo stal ma o wiele wieksza wytrzymałość na rozciaganie niż na zginanie co do bambusu to miałem kiedyś z niego wędke najgrubszy człon miał jakieś 6 cm olbrzymia wytrzymałość na zginanie i elastyczność .....

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2008, 12:38:34 pm »
hm... ale wędki chyba muszą być jakoś specjalnie konserwowane żeby mogły wytrzymać takie zginanie.
Ja pamiętam jedynie bambusy jakie moja matka wbijała do doniczek w celu stabilizacji kwiatków. Były one suche, sztywne i łamliwe.

Ja wyznaje zasadę function over fashion, z bambusem jest za dużo zabawy. Lepiej zamówić jakiegoś karbona ;)