Autor Wątek: Mocowanie korby  (Przeczytany 4395 razy)

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
Mocowanie korby
« dnia: Sierpnia 12, 2011, 10:13:15 pm »
Witam, przydarzyła mi się dzisiaj przykra niespodzianka, opanowałem już trochę jazdę nowym rowerem, jednak w pewnym momencie przekręciło mi się jedno ramię korby. Przykręciłem je z powrotem myśląc że po prostu było poluzowane, jednak po drugim razie postanowiłem odkręcić korbę i sprawdzić co się dzieje. Ku mojemu zaskoczeniu po odkręceniu korby wsypały się drobne kawałki metalu.
Tutaj pojawia się problem, gdyż mocowanie jest na octalink ( stary dobry kwadrat i nie było by problemu, ale do rzeczy), mam pytanie jak to dokładnie ma wyglądać, suport ma wejść do końca w ramię korby tak abym widział to mocowanie? Wydawał by się logiczne tak jak w kwadracie wkładamy do końca i jest ok. Problem w tym że samo z siebie nie chce wejść do końca, a wręcz wchodzi tylko troszkę, nie myślałem o tym wcześniej no i teraz mam problem... Korba jest używana Shimano 105, ale suport jest nowy i nie chcę go zepsuć wciskając, czy wbijając w niego korbę. Mam nadzieję że w miarę jasno to określiłem ( czy suport ma wypełnić cały rowek w korbie?).

Drugie pytanie dotyczy ustawienia tylnej przerzutki. Wiem że śrubami ustawiam wychylenie, ale nie mogę sobie dokładnie poradzić z odpowiednim naciągiem, mam wrzucić na największą zębatkę kasety i naciągnąć maksymalnie linkę? W teorii z tego co czytałem to 1mm liki to przesunięcie o 2mm, ale ni jak nie mogę tego ustawić.
Odnośnie przerzutki, jak macie ustawiony wózek pionowo do podłoża czy cofnięty troszkę do tyłu?

Może jeszcze śmieszne pytanie, ile wam zajęła nauka ruszania? Jak narzazie startuje z górki, z miejsca jakoś nie potrafię i odnoszę dziwne wrażenie że strasznie ciężko mi się jeździ i szybko tracę prędkość, ale to chyba przez jazdę na trawie.

Pozdrawiam.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: Mocowanie korby
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2011, 10:46:09 pm »

Tutaj pojawia się problem, gdyż mocowanie jest na octalink ( stary dobry kwadrat i nie było by problemu, ale do rzeczy), mam pytanie jak to dokładnie ma wyglądać, suport ma wejść do końca w ramię korby tak abym widział to mocowanie?

Najpierw się trzeba upewnić czy masz odpowiedni suport.
Shimano ma dwa typy octalinku.

Miałem raz octalink, Ultegra triple, no i właśnie raz przykręciłem, i widzę że coś tam nie tak.
Korba nie jest przykręcona tyle ile zwykłe. Trzyma się, ale jakoś dalej niż zwykłe.
Odkręcam i przykręcam znowu, i okazuję się że nie korba nie trafiła na oś tak jak trzeba,
czyli nie do końca w te "wypusty"
Problem jest że się oś kręci jak przykręcasz śrubę mocującą, wiec ucieka i potem nie wchodzi do końca,
bo nie trafiła tam gdzie trzeba.
Więc jak przekręcasz trzymaj oś, lub drugie ramie, żeby się nie kręciła i powoli przykręcaj sprawdzając czy jest w linii z drugiem ramieniem.

Drugie pytanie dotyczy ustawienia tylnej przerzutki. Wiem że śrubami ustawiam wychylenie, ale nie mogę sobie dokładnie poradzić z odpowiednim naciągiem, mam wrzucić na największą zębatkę kasety i naciągnąć maksymalnie linkę?

A przerzutka "low normal" czy "top normal" ? Kiedy nie ma naciągu linki,
to przerzutka jest na największej zębatce czy na najmniejszej ?
w każdym razie tam gdzie nie ma naciągu, tam się ustawia naciąg linki.

Odnośnie przerzutki, jak macie ustawiony wózek pionowo do podłoża czy cofnięty troszkę do tyłu?

To zależy na jakim biegu jest, i jaka jest długość łańcucha.
Jak jest na małej z przodu i tyłu, to wózek jest cofnięty całkiem do tyłu.

Może jeszcze śmieszne pytanie, ile wam zajęła nauka ruszania? Jak narzazie startuje z górki, z miejsca jakoś nie potrafię i odnoszę dziwne wrażenie że strasznie ciężko mi się jeździ i szybko tracę prędkość, ale to chyba przez jazdę na trawie.

Nie jeźdź po trawie jako pierwsze ;)
A zajmuję to różnie, zwyczajnie 10-15 minut, i za każdym razie jest coraz lepiej :)

Pozzz

Pozdrawiam.
[/quote]
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 12, 2011, 11:00:53 pm »
Octalink - rozwiązanie opatentowane przez shimano. Połączenie korby z ośką w tym systemie jest nieco sztywniejsze od środka na kwadrat, ale okupione jest to zdecydowanie mniejsza żywotnością łożysk. Octalinka dzielimy na dwa rodzaje. Pierwszy z nich ma "ząbki" o szerokości 2,2mm i długości 5mm (DA, Ultegra, 105), a drugi rodzaj 2,8mm i 9mm (Tiagra, Sora).
To nie wiedziałem że są dwa typy... Raczej pasuje bo wizualnie z tego co pamiętam ma właśnie z 0,5 cm. Sprawdzę jutro. w Każdym razie całe 0,5cm supportu ma wejść w korbę do końca tak?

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2011, 11:26:06 pm »
Też nie wiedziałem, ale ten internet .. ;)

W każdym razie myślę że to więcej niż 5mm ma wejść.
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 13, 2011, 09:10:06 am »
Znowu źle się wyraziłem, miałem na myśli że całe 5 mm ząbki mają wejść dokońca w korbę.
Jednak support jest ten drugi...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2011, 10:31:28 am wysłana przez okon140 »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 13, 2011, 11:03:40 am »
Który jest typ lekko sprawdzisz:

Miałem triple Ultegra FC-M6503 i potrzebował on V1 octalink.

pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------