Autor Wątek: przedłużanie przewodu od Airzounda  (Przeczytany 2589 razy)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
przedłużanie przewodu od Airzounda
« dnia: Sierpnia 09, 2011, 03:18:43 pm »
Pewnie ktoś z normalnych rowerzystów miał już ten problem - wykalkulowana dla pionowego długość przewodu do Airzounda nie za bardzo przydaje się do pozioma. Trochę poszukałem i znalazłem na Allegro przewód pneumatyczny z poliuretanu (PU) 4x2 i łączniki do przewodu 4mm, przewód po ok. 2 zł za metr, łączniki 2 zł/szt. Ja miałem jeszcze to szczęście, że znalazłem sklep jakieś 10 km ode mnie.
Przeróbka jest banalnie prosta:
-zdejmujemy z butelki Airzounda gumowy "kapturek", to tylko przykrywka a nie uszczelnienie
-odczepiami plastikowy pierścień i ściągay wężyk z korkam
-odcinamy zniekształcony 1 cm z końca
-wsuwamy przewody w łącznik (z tym oryginalnym trzeba się postarać bo jest dość miękki a musi wejść tak głęboko jak się da)
-składamy nowy przewód na butelkę w odwrotnej kolejności, pamiętając by przełożyć wszystkie elementy zanim podłączymy wężyk do butelki :-) Jest sztywniejszy niż oryginalny ale da się go założyć bez podgrzewania.

Dzięki temu ukryłem przewód pod owijką razem z pancerzami a zbiornik powietrza pod fotelem.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2011, 03:22:50 pm wysłana przez Saurus »
Jakub Sałata

grzegorz

• kolarz na poziomie
Odp: przedłużanie przewodu od Airzounda
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 09, 2011, 07:25:59 pm »
Są to typowe elementy układów pneumatycznych w poj. ciężarowych. W każdym sklepie z częściami do nich można nabyć złączki do przewodów w różnych rozmiarach, jak i same przewody na metry. Najłatwiej kupić dwie złączki i kawałek przewodu na odpowiednią długość. Przeciąć oryginalny przewód i uzupełnić brakujący fragment nowym przewodem, łącząc oba końce złączkami.