Autor Wątek: Pozioma archeologia :-)  (Przeczytany 6639 razy)

Makenzen

• całkiem inny wariat
Pozioma archeologia :-)
« dnia: Sierpnia 04, 2011, 09:17:22 pm »
Zobaczcie, co wyszperałam na YT:

http://www.youtube.com/watch?v=jdlpJqHxLxk
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Makenzen

• całkiem inny wariat
Odp: Pozioma archeologia :-)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 04, 2011, 10:00:17 pm »
Szperając dalej trafiłam na stronę www.lehociped.cz, gdzie można poczytać o historii rowerów poziomych. Oto co tam piszą:

Dlaczego rowery poziome można spotkać tak rzadko? Kosmiczna technologia? Nowy rodzaj roweru? Nic z tych rzeczy. Rowery poziome były znane już w I połowie XIX w., np. Welocyped MacMillana.

(obrazek)
Karykatura z roku 1892. Rowerzysta na poziomce wygląda bardziej wyluzowanie niż rowerzyści na rowerach pionowych.

W roku 1930 zdarzyło się kilka rzeczy, które wpisały się w historię roweru. Zupełnie nieznany francuski rowerzysta Francis Fauré pobił ustanowiony 20 lat wcześniej rekord prędkości na rowerze poziomym skonstruowanym przez Charlesa Mocheta. Wywołało to burzliwą reakcję w szeregach UCI (Union Cycliste Internationale - ogólnoświatowy związek ustalający reguły w cyklistyce). Debata skoncentrowała się na pytaniu, czy Velocar Mocheta jest w ogóle rowerem i czy rekord jest ważny.

W roku 1934 funkcjonariusze UCI nie uznali rekordu Fauré'a i zakazali korzystania z poziomek i pomocy aerodynamicznych w zawodach. Tym samym skutecznie ukrócili jakąkolwiek różnorodność w projektach rowerów, które istniały od powstania roweru w roku 1840. Czy członkowie UCI obawiali się, że poziomki wyprą tradycyjne rowery? Czy zdawali sobie sprawę, że przez to wstrzymają rozwój maszyn napędzanych siłą mięśni ludzkich na następne 40 lat? Dlatego dzisiejsze rowery niewiele się różnią od konwencjonalnego roweru Starley and Sutton Safety z roku 1885. Wyobraźcie sobie tylko, dokąd mogłaby dziś zabrnąć technologia rowerowa, gdyby nie negatywna decyzja UCI.

(Czarno-białe zdjęcie)
Być może ostatnie zawody poziomki kontra pionowce z roku 1934.

To, że rowery poziome to nic nowego nawet w Czechach udowadniają (te obrazki). Pan Alois Sedláček (+1987) zakończył produkcję tych poziomek w roku 1943, a jedną podarował swojej dziewczynie na jej 18. urodziny. Dalej udało się nam dostrzec na tych zdjęciach, że rowery miały przerzutkę, a pan Sedláček jeździł na nich z Pragi do Jihlavy.

Źródło: http://lehociped.cz/html/historie.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2011, 10:01:58 pm wysłana przez Makenzen »
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 04, 2011, 10:12:14 pm »
Zobaczcie, co wyszperałam na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=jdlpJqHxLxk
Znamy, było na forum wieki temu ;). Jako dawkę wiedzy w pigułce polecam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rower_poziomy

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2011, 12:19:35 pm »
Jak archeologia, to koniecznie do muzeum ;D. Nie znalazłem na forum, co nie znaczy, że nie było:
http://microcarmuseum.com/tour/velo-velocar.html

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2011, 01:27:20 pm »
Tej konkretnej strony raczej nie było, ale same konstrukcje Mochet'a są raczej znane ;).

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2011, 10:55:40 pm »
Popierajmy archeologię! Uczciwie przejrzałem forum przeglądarką (być może nieudolnie) i ze zdumieniem nie znalazłem TEGO:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a19c569979e4174f.html
Czy to możliwe, że został pominięty jedyny w powojennej historii Polski poziomy rower produkowany seryjnie i sprzedawany w państwowych sklepach? Jaki był, taki był ale na miejsce w naszym muzeum z pewnością zasłużył. Przepraszam za złą jakość fotki, ale to bardzo stary skan z prospektu z MTP 1991 a oryginału nie mogę znaleźć (choć gdzieś go chyba mam)
Z góry przepraszam tych, którzy dobrze pamiętają ten model, ale skoro pan Lik mógł ponownie wynaleźć rower poziomy, mogę i ja zrobić to "odkrycie" ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2011, 11:13:46 pm wysłana przez Ijatez »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2011, 11:21:02 pm »
Wow. Słyszałem opowieści że jakaś poziomka była produkowana w Polsce seryjnie, ale myślałem że to taki poziomy mit.  Nigdy nie widziałem tej fotki. Jak znajdziesz więcej materiałów to wrzuć koniecznie!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2011, 10:52:40 am wysłana przez Yin »

dadcom

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 15, 2011, 09:22:13 am »
Nie jestem taki siwy ale pamietam wiele artykulow w Dzienniku Ludow i MLodym Techniku.Nawet mialem orginalne gazety zachowane ,moze sie znajda to bedzie mozna przytoczyc artykul i zdjecia.Byly nawet plany konstrukcyjne ,jak dzis pamietam ze z tylu pracowala przerzutka Faworitka ,ale ceny byly dalekie od klasycznych konstrukcji.
Madra dyskusja kluczem do rozwiazania kazdego problemu.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 15, 2011, 10:13:25 am »
To jest Rajder produkowany w Poznaniu.
Kiedyś w Białymstoku były 2 Rajdery - jeden miał człowiek który mieszkał przy Kościele Św Rocha a drugiego mieli znajomi w Niewodnicy (przedmieście Białegostoku).
Z tym człowiekiem co mieszkał koło kościoła gadałem ze 2 razy w życiu i nie wiem co porabia obecnie.
Natomiast znajomi z Niewodnicy wyrośli już chyba z tego roweru, tak, że dogorywa gdzieś na dnie garażu. Ale odezwę się do nich i zobaczę co słychać.
Jeździłem na nim parę razy - prowadził się bardzo łatwo, był wygodny, szybszy niż mój CudakP1, ale zwrotność miał porównywalną z 15m Solarisem. Tam, gdzie ja zawracałem na trochę więcej niż jednym pasie drogi wiejskiej, znajomi zawracali od skraju pobocza do skraju pobocza. Zresztą to normalne, czego oczekiwać od jamnika z rozstawem osi >2300mm. Ogólnie jakość wykonania była przyzwoita, taka, jak Rometowskich kolarzówek, osprzęt podobny. Był produkowany w 2 rozmiarach - krótszym i dłuższym i jako opcja można było dokupić owiewkę (ta wersja Top91). Możliwe, że tak jak napisał Dadcom - był droższy niż zwykłe kolarzówki, tego nie pamiętam, bo ja od zawsze byłem proSWB i nie zamierzałem mieć LWB. Nie cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Wieczorem będę wiedział coś więcej na temat tego Rajdera znajomych.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2011, 11:49:43 am wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 16, 2011, 08:52:22 am »
Witam
Ceny są na prospekcie:
Wersja top-91 3 999 000 zł czyli po denominacji: 399,90 PLN,
wersja  standard 2 699 000 zł czyli  269, 90 PLN,
ale to były czasy (1991) szalejącej inflacji i upadającego Rometu,
który takimi "wynalazkami" bronił się przed dalekowschodnimi "góralami".
Ja wtedy go nie widziałem w sklepach!
Pozdrawiam T1

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 16, 2011, 01:08:05 pm »
To, że ceny są na prospekcie, nic nie mówi - to chodzi o odniesienie do cen nienormalnych rowerów pionowych robionych przez Romet.
To na pewno było robione w Poznaniu.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

wrona

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 16, 2011, 03:13:50 pm »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 16, 2011, 05:12:45 pm »
tia, to jest on, Rider (a więc tak się to pisze) :)

Dodano:
Znajomi z Niewodnicy już dawno temu sprzedali swojego Rider'a i dalsze losy są nieznane.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 09:45:29 am wysłana przez Franc »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

wrona

• wyczynowiec na poziomie