Autor Wątek: tandem wzorowany na M5  (Przeczytany 5335 razy)

wwojciech

• kolarz na poziomie
tandem wzorowany na M5
« dnia: Czerwca 30, 2011, 10:09:41 pm »
Witam.
Tak jak w temacie buduję kolejny tandem (drugi), tym razem wzorowany na M5. Napęd niezależny-przód ZOX'owaty, tył jak w LWB. Hamulce tarczowe hayes trial, kółka to zestaw freeride'owy czyli obręcz dartmoora, piasta octan one orbital, szprychy sapima. Rama aluminiowa-łączenia laminowane. Przód i tył będzie USS, chociaż z przodem to jeszcze zobaczę jak bardzo będzie niewygodne wsiadanie. Całość wykonana przy użyciu minimum narzędzi (pilnik, wiertarka, kilka wierteł, boszka i pod koniec dotarła wyrzynarka, brak imadła i jakiegokolwiek warsztatu). Obecnie zdjęcia są w galerii która jest w miarę na bierząco uzupełniana:
https://picasaweb.google.com/113380749267186096640/TandemAwdWojAger

Chciałbym zrobić składanie tego rowerka, bo do pociągu to on raczej nie wejdzie, a jedyne sensowne połączenie wychodzi za oparciem przednim, a przed korbą tylną. I tu jest problem bo miejsce to samo w sobie jest mocno obciążone i mało jest miejsca na wpuszczaną belkę, z drugiej strony nie chcę robić łączenia za korbą tylnią bo łańcuch będzie mi myrdał luzem, choć i tak wydaje się to najlepsze rozwiązanie. Skończy się sesja to będzie mnie można zobaczyć na trasie wraz z moją narzeczoną.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: tandem wzorowany na M5
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 01, 2011, 12:20:30 am »

A ty wysoki jesteś ? Bo ten fotelik tako dosyć wysoko jest, albo mi się wydaje.
W każdym razie życzę powodzenia w budowie :) i miłej jazdy z narzeczoną :) też bym tak chciał ;)
Ale jakoś moją widzę tylko na trajku ;) 

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 01, 2011, 08:38:21 pm »
Dziękuję:) i dziękuję ludziom ktrórzy wsparli wiedzą (laminowanie ram itp) bez tego ciężko by było cokolwiek zrobić:) odnośnie wzrostu to mam 180, bez tego hiracer przy kole 26" absolutnie by odpadał:) ale z drugiej strony osoba w tyle ma niżej fotelik i przy starcie i hamowaniu może asekurować. Może w weekend uda się zrobić chociaż przedni napęd to już będzie można pierwsze kilometry na nim zrobić:)
Pozdrawiam

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 09, 2011, 05:45:51 pm »
Po tysiącu kilometrów mogę przyznać że rowerek dobrze się spisuje, połączenia laminowane wytrzymały choć na tylnim siedzeniu jechało ponad 110kg po dziurawej drodze:)  jazda po mieście troche jak tirem-trzeba uważaj bo zajeżdża tył a i promień skrętu jest jak w osobówce. Dość stabilny jest- ostatnio z bratem jechałem nim 71-72km/h :) może i z góry ale leciał ładnie :D odkąd go złożyłem szkoda mi go rozbierać żeby popracować nad jego stroną wizualną- już carbonik czeka :) z napędem niema problemów:)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 09, 2011, 11:54:49 pm »
A jak reagują ludzie i kierowcy? :)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2011, 01:20:22 am »
Yin, czy zamierzone było
A jak reagują ludzie i kierowcy? :)
Wiadomo, że to są zbiory rozłączne. Zamierzone, czy tak wyszło? ;D
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 10, 2011, 09:49:42 am »
Zamierzone i z premedytacją :) Ludzie za kierownica przejawiają czasem całkiem odmienne zachowania niż po za kółkiem. Zresztą z rowerzystami jest podobnie, ja np wsiadając na rower mam nieodpartą potrzebę wyprzedzania innych napotkanych po drodze rowerzystów, której zupełnie nie czuję idąc z buta ;)

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2011, 03:27:08 pm »
reakcje bardzo pozytywne :) często ludzie nie wyprzedzają tylko jadą jakiś czas za mną i patrzą albo jak jest natyle szeroka droga to jadą obok:) ostatnio w krakowie na alejach ruch duży a tu calutka rodzina jechała powoli równo ze mną i patrzyła na rower blokując pas:) Rowerzyści patrzą z dużą ciekawością (czasami niewiele brakowało do kolizji, bo patrzyli na mój rower jadąc dalej przed siebie....). Dużo ludzi zagaduje, niektórzy pytają jak to się w ogóle nazywa :) inni znowu mają swoje teorie że to musi być niewygodne, ale po rozmowie zmieniają zdanie:) tak jak przyszła teściowa co za pierona nie chciała wsiąść na rower a teraz jak idziemy na rower to tylko ze mną :D
ostatnio nawet zostałem powitany przez grupkę ludzi prawie jak zwycięzce na tour de pologne :D do sklepu rowerowego jak nim zajechałem to personel musiałem obwieźć koło sklepu, przy czym jeden jechał a drugi nagrywał i zmiana:) były takie okresy podczas wakacji że praktycznie codziennie zdjęcie ktoś robił roweru:) jedyny minus tej konstrukcji jest taki że przy mocnych hamulcach i bez pasażera przy nagłej sytuacji może dźwignąć tył do góry.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 10, 2011, 09:39:42 pm »
Czyli reakcje zbliżone do standardowych reakcji na pozioma ;)