Autor Wątek: RaptoBike Mid Racer  (Przeczytany 15952 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: RaptoBike Mid Racer
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 20, 2012, 02:06:42 pm »
ja już pisałem o moim pomyśle. Kupić lampkę poprowadzić kabel do akumulatorków AA lub Li-on umieszczone gdzieś w sakwie czy kufrze czy gdziekolwiek. miec dynamo w piaście i ładować same akumulatorki. Ale dynamo połączone z akumulatorem na jacka a nie na stałe. Tak by nie przeładowywać akumulatorków i nie obciążać piasty co za tym idzie; prędkości poruszania się. Druga sprawa to kupić dynamo Aufa, firma już nie istnieje ale dynamo da się podłączyć pod każdą piastę. Można wyłączyć mechaniczne - wyczepić takie coś ze szprych co napędza to dynamo i mieć spokój :)

SAC

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 20, 2012, 03:26:23 pm »
Dynamo już jest zaplecione na obręcz Remerx Grand Hammer. Waga kółka jest 1550 g. (bez gum) czyli większa o 770 g od koła Mavic, które mam aktualnie. Jeszcze nie założyłem, nie jechałem. W rękach czuję strasznie wielki opór, kiedy kółkiem kręcę, ale te dynama podobno tak mają. Zobaczymy za jazdy. Dynamo to SON K 179, czyli starszy model (nie nowe SONdelux, które kosztują w CZ ponad 900 pln).
Igor, powiadasz, że te Lumotec to dobre światło? U nas znalazłem za 2200 koron czyli za 370 PLN, ale nie chcę kupować takiego światła w ciemno.
Pomysł z aku ładowanymi z dynama i zasilającymi światła, GPS i ładowanie komórki itp. jest w głowie. Ja na elektronice się nie znam, ale mój tata się zna i już mi obiecał że będzie kombinować jak to zrobić.To będzie dobre na dłuuugie wyprawy (zawsze chciałem pojechać do Ziemi Świętej na rowerze) abym miał dobre źródło prądu na miesiąc.
Na BBT pewnie wystarczy lepsza lampka diodowa (3W) i zapas baterii. Nie zdziwił bym się gdybym był pierwszym, który BBT jedzie z dynamem. Ale jeszcze się nie zdecydowałem. 
Na drugą stronę Radek, najlepszy poziomkowiec w roku 2011 na K24 przejechał 511 km w 24 godziny z takim właśnie dynamem zaplecionym na 20 calowym kółku i całą drogę mu muzyka grała - czyli prąd był.       

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 20, 2012, 03:46:22 pm »
SAC: ja i Storm mamy taki układ w naszych lampkach a dokładniej mielibyśmy, gdybyśmy mieli dynama - dynamo ładuje akumulator w sposób ciągły aż do naładowania akumulatorów a wtedy ładowarka wbudowana w pakiet odcina, żeby nie przeładować (To jest pełna wersja systemu zamontowana w rowerze kolegi z pracy, który to zaprojektował). Oświetlenie (2x3W na przód + 2x1W na tył u mnie / 3x1W tył u Storm'a) ciągnie prąd wyłącznie z akumulatora. Oczywiście ładowarka wbudowana w pakiet pozwala na podpięcie 6VAC z transformatorka i ładowanie na postoju.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 20, 2012, 04:40:59 pm »
kurczę, nakręciliście mnie na to. chciałbym jechać sobie nocą nie martwiąc się o prąd :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 20, 2012, 08:29:57 pm »
Skoro o akumulatorach to zapytam bo może lepiej się orientujecie . Otóż zrobiłem sobie akumulator z baterii do laptopa 11 ah 4,2V  ładuje go za pomocą komórki to znaczy komórka kontroluje proces ładowania. W rowerze mam z przodu dwie diody 1W i z tyłu diodę 2W czerwoną napięcie ograniczam diodami zenara dla tylnej lampki dwie diody,  dla jednej diody przedniej jedna dioda zenera . Nie wiem ale wydaje mi się to nieefektywne myślę żeby zastosować jakiś driver ale nie bardzo wiem jaki by pasował ?

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 21, 2012, 11:01:11 am »
Nie zdziwił bym się gdybym był pierwszym, który BBT jedzie z dynamem.
Szkoda, że nie masz kół 20".. Będziesz pierwszym na rowerze poziomym, z dynamem, z "wydumanym" napędem na przednie koło. Już po prostu widzę miny ludzi :) Brakuje tylko "małych" kółek do kompletu..
(Igor, nie unoś się.. Jedziesz na sticku, a to prawie zwykły rower :) )

Ps.
Może coby nie zaśmiecać wątku SAC'a przenieśmy się z dyskusją o "zasilaniu" i lampkach do działu techno? (czy jest wsród nas moderator? :) )
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2012, 11:21:03 am wysłana przez pajak_gdynia »

SAC

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 21, 2012, 11:46:59 am »
Tylko ten wstyd jak niedojadę albo co gorsza padnę po pierwszym dniu; hańba padnie na całą poziomkową brać...   
Dzieci przy drodze będą na mnie pokazywali palcami, drwili z mego kufru i dynama ;) Mam nadzieję jednak, ze Igor na ultralekkim sticku uratuje honor poziomki  :)     

SAC

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 22, 2012, 11:35:03 pm »
Kupiłem lampę, reflektor, światło (nie światełko, nie_e). Też SONu, Edelux. Popatrzyłem sobie na grafy i stwierdziłem, że 70 lux w 15 km/h a 84 lux v 20 km/h i 90 lux w 30 km/h to będzie dobre rozwiązanie. Lumotec też mi się podobał, ale był trudniej dostępny i trochę się przestraszyłem, tego co pisał Igor, że: "boki trochę ciemne". A SON opublikował ładne obrazki z których wynika, że Edelux świeci szeroko. I tak rzeczywiście jest. Drogie to jak cholera, ale skoro dynamo kupiłem za połowę ceny używane to postanowiłem zaszaleć. Ależ świeci!!! Jak prowadzę rower to mruga (bo prąd zmienny) ale jak zacznę jechać to 10 km/h starczy aby świeciła lepiej od 3 wattowego światełka, które mam na stanie. Dynamo w którym trudno pokręcić ośką jak się je trzyma w łapach w rowerze kręci się z lekkim oporem. Cichutko mruczy, jak ktoś nie wie to może nawet nie usłyszy. Zdjęcia jutro, za światła porobię.
Nie ma bata, biorę dynamo na BBT, będę jeździł w nocy za mniejszego ruchu samochodów, a spał w środku dnia gdy mi się zechce (jak czas pozwoli).
A w góralu co go zimą używam muszę założyć hamulce V-ki na przodzie, bo mam hydry, a to dynamo nie jest na tarczę. I w zimę (za 9 miesięcy) też będę w nocy widział.                   

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 23, 2012, 09:42:13 am »
Ale zaszalałesz :) Edelux jest bardzo fajny.
W zasadzie jest tam to same lustro co w B&M IQ i według testów niemieckich
snop światła jest taki sam, ale Edelux daje trochę więcej mocy(więcej wyciąga z piasty), czyli coś z samą diodą albo elektroniką jest lepsze.
http://www.nabendynamo.de/service/pdf/ar_11-12_2008.pdf

Ciemno po bokach, porównując do latarki 10W  Seoul P7 - czyli dużo światła na bokach.
Na zlocie w CZ dziewczyna moja jeździła na ICE trajku z Cyo IQ obok mnie,
i zaważałem że moja latarka jest włączona tylko jak się boki rozświeca.
Ja się po prostu przyzwyczaiłem do latarki i że bo bokach jest więcej "rozproszonego" światła. 

Też się zastanawiam na jakimś takim zestawie, ale zobaczymy, jednak to kupa kasy, można kupić jakieś lekkie koła zamiast ;D

Hej, ale jak to zdjęcia światła za światła ? ;D W nocy robić, żeby zobaczyć jak to świeci :))

E tam że ultralekki. Lekko to trzeba mieć w nogach :)
Jakby co to robię se jeszcze jedną ramę, więc jedną mogę pożyczyć na BBT ;)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

SAC

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 23, 2012, 09:14:38 pm »
lampa:

jak się zatrzymam to świeci nadal parę minut (dlatego mogłem zrobić to zdjęcie):

elektrownia:

po ciemaku:

na postoju:

To prawda, zaszalałem. Ale stosunkowo dużo jeżdżę po ciemku, a świecidełka mi nie wystarczały, bo albo słabe, albo szybko się wykańczały, a najczęściej i to i to. Te lepsze (np. fenix) może i by dały tyle światła co Edelux, ale worek baterii trzeba brać. A z dynamem otwiera się droga do ładowania komórki, baterii do GPS, a dobre widzenie drogi w nocy oznacza jazdę z podobnymi prędkościami co w dzień.   
E tam że ultralekki. Lekko to trzeba mieć w nogach :)
Jakby co to robię se jeszcze jedną ramę, więc jedną mogę pożyczyć na BBT ;)

Lekko w nogach... chyba pierwszy dzień. Ale ja liczę, że trochę spać będę - i pewnie nie w nocy, tylko wtedy gdy mnie sen dopadnie. Aby pokonać 1008km będę musiał dużo jeść, w miarę spać i między tym jechać, jechać,  jechać.   
Napisz w temacie o BBT, że możesz pożyczyć, może ktoś się skusi. Ja pojadę jednak na tym na czym codziennie (prawie) przez te parę miesięcy będę jeździł. 

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 24, 2012, 10:20:20 am »
Wypożyczenie.. to koniecznie na dłuższy czas. Przed taką "wycieczką" to trzeba się przyzwyczaić do roweru :) Ale kusi bardzo mocno!