Autor Wątek: Patent na prowadzenie linki do tylnej przerzutki  (Przeczytany 3315 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Patent na prowadzenie linki do tylnej przerzutki
« dnia: Czerwca 14, 2011, 12:14:26 pm »
Grzebałem za fotkami rozkręconego Avid Rollamajig ( http://www.flickr.com/photos/22356852@N04/2268696226/in/photostream/ jak by kogoś interesowało)  i znalazłem to:
http://www.m5-ligfietsen.nl/site/EN/M5_Specials/U-Turn_Away/

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: Patent na prowadzenie linki do tylnej przerzutki
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 14, 2011, 03:19:03 pm »
i za 40Zł to żaden tam wydatek, a problem rozwiązany ;)
Lub po prostu używać SRAM przerzutkę ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 14, 2011, 04:22:28 pm »
Lub po prostu używać SRAM przerzutkę ;)

Otóż to. ESP 1:1 to jest to. Na dodatek Sram do X-5 dodał chyba fabrycznie rozciągniętą linkę bo tak jak ponad 4000 km temu wyregulowałem tak do dziś ani pół obrotu nie ruszyłem regulacji (wiem bo akurat wyszło mi tak że działały dobrze jak była wkręcona w manetkę do końca). Chciałbym jeszcze tylko żeby było to w wersji z odwrotną sprężyną bo ponoć można fajnie redukować po kilka przełożen na raz nawet ruszając.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2011, 10:57:50 pm »
Chciałbym jeszcze tylko żeby było to w wersji z odwrotną sprężyną bo ponoć można fajnie redukować po kilka przełożen na raz nawet ruszając.
Mam bodajże (wypolerowana z anody pastą polerską więc napisów brak :) ) deore xt z odwrotną sprężyną ( to się chyba nazywało rapid rise) i krótkim wózkiem w rowerze mtb - przesiadłem się też z deore xt z normalną sprężyna i długim wózkiem. Zmiana przełorzenia na lżejsze jest wyraźnie szybsza, praktycznie ruch manetki = ruch przerzutki. Co do przerzucania kilku przełożeń ruszając - raczej rewelacji nie ma, trzeba przerzucać stopniowo, choć przełożenie jak wspomniałem '' wchodzi'' szybciej. Wadą jest to że jak się człowiek przestawi na rapid rise to potem na rowerach z standardową przerzutką kręci manetką nie w tą stronę co trzeba :).
W poziomym swb mam jakąś niska grupowo ( chyba TOURNEY lub altus ) przerzutkę - ale ma technologię rapid rise i do tego zintegrowane kółeczko directional pulley - wrażenia podobne do wspomnianego deore xt, tylko waga x2 :)