Autor Wątek: Czas na Low Racer...  (Przeczytany 16961 razy)

Irenty

• kolarz na poziomie
Czas na Low Racer...
« dnia: Maja 26, 2011, 09:47:39 am »
Witam..
po zrobieniu mojej pierwszej poziomki, którą przedstawiłem w przywitalcu, chciałbym spróbować wykonać Low Racer coś na wzór "Barona". Zdjęcie poglądowe https://picasaweb.google.com/103592166218041906298/26Maj2011?authkey=Gv1sRgCP_d64Cl-dy8mgE&feat=directlink. I mam kilka pytań dla tych co już takowy robili. Pierwsza rzecz to czy rura alu 6060 T6 nadawałaby się na ramę? myślałem o fi50mmX2,5mm, czy to wystarczy? I chciałbym zastosować widelec jednostronny do przodu, wykonany z profilu aluminium. Moja waga to ok 80kg nie mówiąc już o wieku  ;D.

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Czas na Low Racer...
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2011, 10:28:02 am »
Pierwsza rzecz to czy rura alu 6060 T6 nadawałaby się na ramę?
Tak, po spawaniu pamietaj o odpuszczaniu.
myślałem o fi50mmX2,5mm, czy to wystarczy?
Raczej tak.
I chciałbym zastosować widelec jednostronny do przodu, wykonany z profilu aluminium.
Z tym się jeszcze nie bawiłem, ale przy odpowiednich ściankach profilu jest do zrobienia.

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2011, 10:37:29 am »
tak przeglądałem i to by mi pasował  :) http://www.automation-drive.com/m5-lowracer?guid=ON to ten niebieski, ma właśnie jednostronny widelec. Yin a powiedz mi czy sam to mogę zrobić tzn. odpuścić?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2011, 10:51:53 am »
Witam..
po zrobieniu mojej pierwszej poziomki, którą przedstawiłem w przywitalcu, chciałbym spróbować wykonać Low Racer coś na wzór "Barona". Zdjęcie poglądowe https://picasaweb.google.com/103592166218041906298/26Maj2011?authkey=Gv1sRgCP_d64Cl-dy8mgE&feat=directlink. I mam kilka pytań dla tych co już takowy robili. Pierwsza rzecz to czy rura alu 6060 T6 nadawałaby się na ramę? myślałem o fi50mmX2,5mm, czy to wystarczy? I chciałbym zastosować widelec jednostronny do przodu, wykonany z profilu aluminium. Moja waga to ok 80kg nie mówiąc już o wieku  ;D.

Hm... moze laminat ( włókno szklane)  :) ?
jeśli chodzi o jednostronne mocowanie to moje wnioski, poparte argumentami kolegów ( oczywiscie nie wszytkich ) i krótkim doswiadczeniem z monowahaczem z tyłu mojego LR
- super wyglada, fajne przy zmienianiu gumy
- cięzko usztywnić ( trudniej niz tradycyjne widełki )
- wymusza stosowanie mało popularnych komponenntów ( piasta jednostronna itd )
- w zasadzie wymusza budowanie całego "widelca", w razie awarii nie wymienisz szybko całości.

w moim LR zamieniłem juz monowahacz na widelec :D

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2011, 12:10:26 pm »
IMK P7 ma/miał(?) widelec jednostronny zrobiony z kroplowego profilu salingowego, który pierwotnie był stosowany jako zastrzał na sterach wysokości na Wildze (?). Jest to profil o wymiarach zewnętrznych ~72x~35 (sprawdzę w domu) i ściance min. 3mm

Dopisane po przerwie.

Profil jest dospawana do zacisku, który trzyma się na rurze skoku w widelcu (mam headshock'a). W dolnej części profilu jest wspawana tulejka do osi i hak do zacisku tarczówki. Materiał prawdopodobnie EN-AW 6063 czyli Pa38 reszta elementów z EN-AW 2017A (Pa6), oś koła 12mm z 42CrMo4 albo 41Cr4 nie pamiętam.
Profil i zacisk są wystarczająco mocne, połączenie zaciskowe na rurze skoku też trzyma, nawet ośka wytrzymuje (ale mam amortyzację). Teraz pewnie jak bym robił od nowa, to bym wymienił łożyska w piaście (maszynowe) na takie pod wałek 15mm.

Jak będę miał czas, to wrzucę rysunki.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2011, 12:49:32 pm wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 26, 2011, 12:11:02 pm »
Yin a powiedz mi czy sam to mogę zrobić tzn. odpuścić?
Poniekąd. Znajdujesz lakiernie proszkową i malujesz rower na kolor jaki Ci pasuje. Dodatkowo prosisz właściciela żeby malowanie było w 180-200 stopniach i żeby rama posiedział sobie w tej temperaturze przez noc. ( W zasadzie czas od 4 do 6 h powinien być wystarczający ale trochę dłużej nie zaszkodzi.)

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 26, 2011, 12:40:09 pm »
 ;D eeee to fajnie bo tak właśnie malowałem pierwszą moją poziomkę......

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 26, 2011, 10:21:51 pm »

Jak będę miał czas, to wrzucę rysunki.
Jak będziesz miał czas to fajnie by było zobaczyć.....
z góry dzięki.
Tak myślałem o tym jednostronnym bo chodzi mi o łańcuch aby miał więcej miejsca, a może jak pisze Gemsi gra nie warta świeczki. A wogóle to jak takim się skręca? bo po zdjęciach widać że przy skręcie musi opona wadzić o łańcuch. Nie mówiąc o pedałach ale do tego się już przyzwyczaiłem w mojej poziomce.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 27, 2011, 07:10:04 am »
Opona, przy skręcie w prawo zaczepia minimalnie o dolną nitkę łańcucha (górna nitka idzie na wysokości gumowej osłony skoku amortyzatora) i zupełnie nie przeszkadza. Łańcuch jest w rurce, która spokojnie ślizga się po oponie. IMHO najlepsze rozwiązanie jakie mogłem zastosować.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 27, 2011, 02:44:48 pm »
Opona, przy skręcie w prawo zaczepia minimalnie o dolną nitkę łańcucha (górna nitka idzie na wysokości gumowej osłony skoku amortyzatora) i zupełnie nie przeszkadza. Łańcuch jest w rurce, która spokojnie ślizga się po oponie. IMHO najlepsze rozwiązanie jakie mogłem zastosować.
tak Ty piszesz o swoim, ale mi chodzi o tego m5 lowracer ze strony http://www.automation-drive.com/m5-lowracer?guid=ON, ciekawe jak to skręca  :-\

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 27, 2011, 08:31:38 pm »
Taki M5 CarbonLowRacer skręca świetnie - jak 15 metrowy Solaris :D Już lepiej mieć klon ZOX'a (FWD ze sztywnym bomem i zginanym łańcuchem) - wysokość podobna, tylko skręca dużo lepiej.
Wklejam link do mojego folderu dokumentów Gógla z rysunkami widelca:https://docs.google.com/leaf?id=0BzODfWP8IJnfZDU4MTNlYmItZDJhZC00NGE2LWI4YWItYjUzZmE4OGUyOWNl&hl=pl
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2011, 10:57:14 pm wysłana przez Franc »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

MrRobot

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 28, 2011, 08:30:52 am »
Jako użytkownik lowracera ...wprawdzie stalowego...  chcę dodać swoje "trzy grosze".
Miałem też okazje ogladać oryginalnego Barona na zlocie w Rogalinku.... (najlepiej gdyby wypowiedział sie sam właściciel)
1. Oryginalny Baron jest chyba zrobiony z rury 50x3
2. W oryginalnym jego widelcu nie mieszczą się opony powyzej 1.25" ;)
3  Dzieki rolce nad przednim kołem  łańcuch nie koliduje z kołem. Ułatwia to niektóre manewry i tylko przy małych prędkosciach ... ale też trzeba pamietać do czego Low Racer...  jeździc nim w trudnym terenie np po piasku się nie da.  (Baron X-Low był robiony bez tej rolki ale to raczej maszyna głównie do ścigania)
4. Osobiście zrezygnowałem z prób uzycia widelca jednostronnego ...szybkość LowRacera + nasze drogi mogą szybciutko go unicestwić ;-)
5. Radzę bardzo poważnie  pomysleć o amortyzacji (koniecznie z tłumieniem )... . Już nie duże nierówności sprawiają ze sztywny lowracer traci bardzo dużo ze swojego podstawowego atutu jakim jest prędkość.

« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2011, 08:52:52 am wysłana przez MrRobot »

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 28, 2011, 09:08:58 am »
Dzięki Franc za rysunki...
A koledze MrRobot dzięki za cenne uwagi, po to jest forum  :), ja też zastanawiam się na tym przednim widelcem, bo mam teraz SWB z pełną amortyzacją i fajnie się jeździ ale to typowy turystyczny. Myślę że narazie zrobię próby na na normalnym widelcu, chyba że zdołam dostać coś na wzór http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_amortyzator-cm-50a-DNM.html?PT=53159639&PZTA=8&HNT=T&PD=53010589&WSZDZ=T.
"1. Oryginalny Baron jest chyba zrobiony z rury 50x3"
ja myślałem o 50x2,5 ale to też cenna uwaga, a może napisze ktoś kto ma barona, coś o nim?
"2. W oryginalnym jego widelcu nie mieszczą się opony powyzej 1.25"
a w takim rowerku nie potrzeba szerszych w końcu to szosowy, no chyba że brać poprawkę na polskie szosy  ;D

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 28, 2011, 09:52:59 am »
Mój IMK P7 lowracer'em nie jest, raczej skromne GrandTourismo, ale wysokość fotela to w założeniach 45cm, kąt oparcia 30O,wysokość suportu 60cm i dzięki jednogoleniowemu widelcowi i headshock'owi w główce ramy (+ tylne koło na wahaczu)  jest wystarczająco szybki i wygodny.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 09, 2011, 04:07:32 pm »
czy może ktoś wie czy w okolicach Gorzowa lub Poznania jest jakaś firma co specjalizuje się z gięciu rur aluminiowych takich jak fi 50 mm x 3mm (ścianka )?. Chodzi mi o kąt ok. 75 stopni.
A może być też we Wrocławiu  :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2011, 07:47:36 pm wysłana przez Irenty »