Autor Wątek: przyzwoitej jakości stery 1" klasyczne  (Przeczytany 5087 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
przyzwoitej jakości stery 1" klasyczne
« dnia: Maja 21, 2011, 01:25:51 am »
Szukam nowych sterów klasycznych(rura widelca z gwintem) , rozmiar 1". Na rynku jest zatrzęsienie takich sterów o bardzo niskiej jakości . Pewnie jest to spowodowane faktem, iż głownie najtańsze nowe rowery mają jeszcze rozwiązania klasyczne. Oczywiście stery z zaporową ceną 100zł nie wchodzą w rachubę. Możecie doradzić jakieś dobre produkty z rozsądnej cenie i dostępne w kraju? Waga nie istotna, mają być trwałe (tak jak w starszych rowerach - lata eksploatacji) i przystępnej cenie. Srebrne. Mile widziane jest pokazywanie paluszkiem i stwierdzenie "bierz pan to, będziesz pan zadowolony". Albo tych unikaj. Dywagacje na temat też mogą być ;D
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: przyzwoitej jakości stery 1" klasyczne
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2011, 09:45:56 am »
Podejrzewam że każde jakie znajdziesz na łożyskach maszynowych będą dobre. Problem może być z ceną zaporową :)
Tu za 91 zł: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_stery-treadaround-bhp-15-BBB__P_53134494-53010001__PZTA_1__PD_53010612.html

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2011, 01:16:46 pm »
Mam w tej chwili stery Tecora z dolnym łożyskiem igiełkowym, są zdecydowanie lepsze od najtańszych które dostałem w komplecie z ramą, które baaardzo szybko się "zindeksowały" i powodowały problemy ze sterowaniem. Kosztowały ok. 50-60 zł na Allegro, jedyny problem był z dolną bieżnią - są 2 standardy średnic osadzenia i stożek łożyska był za ciasny na mój widelec. Zaniosłem widelec do tokarza, wsadził go rurą sterową w uchwyt i klnąc na toczenie od lewej do prawej, podtoczył mi miejsce pasowania bieżni na widelcu, razem z fragmentem krawędzi na której się opiera, żeby wszystko ładnie weszło. Musisz się zorientować jaką masz średnicę na koronie widelca (nie mylić ze średnicą rury sterowej) żebyś nie musiał kombinować jak ja, albo wiedział czego się spodziewać ;)
Jakub Sałata

Kuba2

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2011, 08:31:43 pm »
ja też mam z łożyskami igiełkowymi kosztowały około 50-60PLN, praktycznie w tym rowerze niezniszczalne, mimo tego że sporo ważę ( i mierzę ;)) wytrzymują ostre hamowania i jazdę po dziurach już 9 rok.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2011, 11:02:04 pm »
Bardziej bym się skłaniał do <35 zł i na samych kulkach. Przecież przez 150 lat były dobre. W motorowerach, motocyklach też dają radę. Za 25 zł są stery ahead 1 1/8 z stali cr-v. To dlaczego za 35 zł nie ma 1" gwintowanych?
Saurus. To jest w spawanej ramie (może opiszę). Pasowanie w rurze sterowej - na górze jest 30.5,  Na dole 30.0. Co ciekawe górna miska jest większa. Ma 30.7  średnicy. Nawet się nastawiłem psychicznie na tulejkę ...

PS. Jak już chwalicie się, to podajcie dokładny model tego łożyska.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2011, 01:13:55 am »
To może przedstawię to co znalazłem.
NECO B849, z łożyskiem igiełkowym na dole. 28zł http://www.necoparts.com/Products.aspx?page=3&cate=29&pid=256 na alledrogo
NECO H-831, zwykłe kulkowe, ponoć trochę ulepszanej stali jest tam. 14 zł http://www.necoparts.com/Products.aspx?page=2&cate=29&pid=243 na alledrogo
Touren 1" . W najdroższym sklepie rowerowym jaki znam 15 zł. http://www.rowerystylowe.pl/stery-touren-chromowane-p-5169.html