Autor Wątek: rama carbonowa  (Przeczytany 21892 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: rama carbonowa
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 02, 2011, 09:40:46 pm »
Co powiedział jak zobaczył główkę ramy ?:)

no jego zapał trochę osłabł, ale powiedziałem że jak bardzo chce to ja mu wstawię nową główkę i sprzedam mu tą rame za 999 PLN :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 02, 2011, 10:15:20 pm »
zrobiem sobie szkic high racera o rozstawie osi 117  cm, wychdzi na to ze przy takim rozstawie pozycja pilota jest dokladnie taka sama ja na moim K3, czyi ze... :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 02, 2011, 10:32:18 pm »
W moim jest 129cm od osi do osi. Może warto by zwiększyć rozstaw ( główna belką), minimalnie cofnąć główkę ramy i dać większy prześwit koło - korba? U mnie prześwit to 5.5cm miedzy osią pedału a opona przy widelcu 26" i kole 26".

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 02, 2011, 10:38:30 pm »
wlasnie sobie robie pomiary na zdjeciu i mi wychodzi ze tyl to jest 700c a przod to 26", w zwiazku z powyzszym rozstaw mozna powiekszyc do 125-9, bo rozstaw 117 i 2 x 700c to jakos slabo wyglada, a chcialem isc na łatwizne i nie ruszac przedniego widelca, widac nie dane mi jest bazowac na fabrycznych czesciach, chyba ze uda mi sie dorwac szosowy widelec karbonowy pod kolo 26", wogole jest cos takiego dostepne w sprzedazy ?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:07:38 am »
Widelec pod 650c powinien pasować, z dostaniem może być kłopot sam się za takim rozglądam (warunki - areo, lekki, i za rozsądne pieniądze (używany) ).  Chyba zostaje polowanie na ebay.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:08:27 pm »
Widelec pod 650c powinien pasować, z dostaniem może być kłopot sam się za takim rozglądam (warunki - areo, lekki, i za rozsądne pieniądze (używany) ).  Chyba zostaje polowanie na ebay.

poszukalem widelców 650 i ceny takie ze kosmos, kilkaset EUR, wiec najprawopodobniej bede skracał carboniaka z 700c do 650c ( generalnie juz ten sposob przerabiania widelca przerobilem wiec nie ma problemu, poza czasem, ale sie nie spiesze)

W tym rowerze bede testował nową żywicę LG730 z utwardzaczem HG700, jest to żywica która jest przystosowana do sztywnych laminatów, wymaga lekkiego utwardzenia w "piecu", ale z tym tez nie ma problemu bo wszystkie laminaty wygrzewam w "piecu" ( tunel foliowy),

no i tyle

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:34:53 pm »
Dasz jakieś fotki tego piecyka? Jaką temperaturę maksymalną da się uzyskać?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 03, 2011, 12:44:40 pm »
Gemsi: a może się zrzucić, kupić regenerowany agregat od lodówki i zrobić pompę próżniową?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 03, 2011, 01:10:33 pm »
Gemsi: a może się zrzucić, kupić regenerowany agregat od lodówki i zrobić pompę próżniową?

Koszt pompy prozniowej to kilkaset zlotych ( agregat + zbiornik wyrównawczy), ale to inna technologia, wiec się zbieram do tego jak pies do jeża, może dzisiaj sprawdzę metodę na odkurzacz :).
Kiedys nawet miałem agregat ale był zepsuty :/, o metodzie pompy prożniowej mysle juz kilka lat, nawet mam pompke prozniowa od klimatyzatora, ale ona generalnie jakas słaba jest, moze wystarczylaby do zalaminowania zapalki.
Ale tak, zmierzam w tym kierunku

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 03, 2011, 02:24:00 pm »
Regenerowany agregat od lodówki ~50pln + stara butla gazowa jako akumulator, albo zbiornik ciśnieniowy ze złomowanej ciężarówki. Tanio wyjdzie
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 03, 2011, 02:41:00 pm »
Regenerowany agregat od lodówki ~50pln + stara butla gazowa jako akumulator, albo zbiornik ciśnieniowy ze złomowanej ciężarówki. Tanio wyjdzie

Powinno wyjsc tanio, nie widze problemu, jakby sie pokusic o automatyke, to najwiecej bedzie kosztowal automat z czujnikiem cisnienia

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 05, 2011, 12:39:52 pm »
Na taka rame, znaczy prosta rura, to fajnie sie sprawdza i "heat srink tube". Sa u tego samego dostawcy gdzie rury.

Wracajac do rur, kurcze, nie wiedzialem ze ta 70 to az taka pancerna. To jest za grube.
Wiec moze jednak ta 50mm jak myslalem na poczatku, i ewentualnie wzmocnic na niektorych miejcach.

No albo styropian i juz .. wtedy moze nawet byc taki troche inny ksztalt, jak Bacchetta Aero 1 np.
Mozna sie bawic.
Na mysli mialem te gotowe rury, zeby sie po prostu nie bawic ze tym wszystkim, i rame zrobic szybko.

Gdybym sie mogl dowiedziec jaka jest ta rurka ktora uzywaja do Carbent-a ..

Co do widelca, nowy sa jak juz widziales bardzo drogi.
Najtaniej co znalazlem to 100 eur za widelec Performer-a, u dilera we Francji. (pulsar-cycles)
Tez ciekawa oferta jest widelec Velokrafta do VK Hi, jesli ci sie podoba ksztalt.
Jesli nie, to na Allegro sa fajne widelce za 200Zl full carbon (taki mam na VK) i potem go skrocic na 650.

To rozumiem ze jednak chcesz oba kola 26? czy 28/26 ?

POzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 05, 2011, 02:16:41 pm »

Jesli nie, to na Allegro sa fajne widelce za 200Zl full carbon (taki mam na VK) i potem go skrocic na 650.

To rozumiem ze jednak chcesz oba kola 26? czy 28/26 ?

POzzz

Kupilem na allegro full carbona do skrocenia, uklad 28/26, poki conszczegolw zdradzal nie bede zeby nie zapeszac, jak nie "pekne" to pochwale sie juz gotowym rowerem ;)