Autor Wątek: Trasa Opole-Szczecin ?  (Przeczytany 4129 razy)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Trasa Opole-Szczecin ?
« dnia: Maja 19, 2011, 08:01:42 pm »
Hej :)

Nasz kolega ze stanów, Bruce Gordon, jeździ dookoła świata i ma zamiar pobyć rekord Guinness-a na swojej Bacchetty.
Będzie on przejeżdżał przez Serbie jakoś w Czerwcu, i już mu zaplanowałem najszybszą trasę, czyli płasko jak się da,
bo człowiek stara się mieć wysoką średnią żeby pobyć rekord.

W tym doprowadziłem go przez Węgry do Bratysławy,  i dalej przez Ostrawę do Opola.
Najbardziej płasko jak się da.
No i teraz, poproszę Was kolarzów na poziomie, żebyście dały swoje sugestie jak dalej do północy Niemiec.
Zrobiłem szybką trasę na Google maps, od Opola do Szczecina.
Widzę że po drodze jest trochę pagórek, czyli takie rolling hills niby, typowe Polskie góra-dół cały czas,
ale ciężko tak z mapy powiedzieć jak to wygląda w rzeczywistości.
No więc koledzy, dajcie jakieś propozycję.
Widzę że Odra jest tuż obok. Czy warto ją śledzić żeby płasko było ?

Czyli cel jest mieć wysoką średnią, co znaczy płasko po dobrych drogach.

Mam nadzieję że będę miał wolnego czasu by potowarzyszyć Gordonowi jak będzie przejeżdżał przez Serbię.

Gordon ma swoją stronę internetową www.globebent.org

Oto link do Google maps, z trasą jaką mu proponuję
http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=bratislava,+slovakia&daddr=48.99397,17.4231+to:Route+55+to:Route+47%2FRoute+55+to:49.6259489,18.0810093+to:Route+78+to:Niemodli%C5%84ska+to:Ksi%C4%99dza+Kardyna%C5%82a+Stefana+Wyszy%C5%84skiego+to:Karl-Marx-Stra%C3%9Fe%2FB105&hl=en&geocode=FZiv3gIdbgkFASmXYcoKNolsRzFoQ4j9gpsfYw%3BFbKW6wId_NoJASm3ypBUQj4TRzHg6S9SD68AEw%3BFRR07QIdApMKAQ%3BFXIl8gIdAFkKAQ%3BFVw79QId8eQTASmPNjlI9uwTRzGgPmNnD68AEw%3BFQLr-QIdC58XAQ%3BFfAbBQMd-DERAQ%3BFe4vLwMdwh3eAA%3BFdatPAMdhK7HAA&mra=mi&mrsp=8&sz=7&via=1,4&dirflg=ht&sll=53.265213,15.952148&sspn=4.087883,9.876709&ie=UTF8&t=p&ll=51.869708,14.249268&spn=3.134233,14.0625&z=7

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
Odp: Trasa Opole-Szczecin ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 19, 2011, 10:19:45 pm »
Hmmmm, generalnie to ciężko będzie wyznaczyć mega płasko na tym odcinku.
Podejrzewam, że nie słyszałeś o zlodowaceniach w Polsce i nie wiesz dokąd sięgały czoła lodowców.
Samo przejście polskich Karpat jest ok - z przekraczaniem Polski w Chałupkach. W okolicy Jastrzębia Zdroju będzie kilka podjazdów a później do Opola raczej luz.

Ważne pytanie: jakie drogi wchodzą w grę? (Autostrady nie bo zakaz dla rowerów). W tej sytuacji odcinek Opole - Wrocław lokalnymi drogami a tam teraz jest dużo remontów dróg. Zresztą niech sie lokalesy wypowiedzą - sławek, nahtah i inni.

Za Wrocławiem, niezależnie czy na Leszno czy na Zieloną Górę, będzie kilka podjazdów, późnej w okolicy Zielonej Góry i Gorzowa Wlkp. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to z Gorzowa na Szczecin też do końca płasko nie jest.

Nie wiem jak wygląda sprawa koryta Odry, może faktycznie to nie głupi pomysł, żeby jechać z rzeką.

A tak wogóle - to musi jechać przez Polskę? Nie lepiej od razu odbić na Niemcownie? Lepsza infrastruktura na bank, kultura na drodze jak w kraju cywilizowanym, bardziej otwarte ludzie.
Przerwa

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2011, 10:33:09 pm »
A tak wogóle - to musi jechać przez Polskę? Nie lepiej od razu odbić na Niemcownie? Lepsza infrastruktura na bank, kultura na drodze jak w kraju cywilizowanym, bardziej otwarte ludzie.

Pewnie tak. Tylko jak się tam dostać a żeby to nie było przez wszystkie Czeskie góry ;)

Co do dróg, myślę że jakieś główne będą bardziej odpowiednie. Trasa i już, nie ma o czym myśleć.
Ruchliwe jest, ale myślę że kolesiowi raczej zależy na prędkości, a nie na spokojnych drogach, które bóg wie w jakim są stanie.
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 20, 2011, 06:46:30 am »
jak dobrze pamiętam "za granicą" jest taka ścieżka rowerowa, dość płaska.
http://www.gpsies.com sporo może pomóc, ładnie pokazuje profil, ale co się naklikasz to twoje.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2011, 11:05:33 pm »
Faajnie. Czyli z Niemieckiej strony jest full wypas asfalt ? A z pl raczej zielony i spokojny szlak wałem ;)

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2011, 09:33:09 pm »
Faajnie. Czyli z Niemieckiej strony jest full wypas asfalt ? A z pl raczej zielony i spokojny szlak wałem ;)

z tym okresleniem "spokojny" byłbym ostrożny, można zarobic w łeb, butelką po winie :)