Autor Wątek: Jaka trajka?  (Przeczytany 3970 razy)

Akara96

• kolarz na poziomie
Jaka trajka?
« dnia: Maja 13, 2011, 09:03:19 pm »
            Chodzi mi po głowie budowa trajki, pewnie zaczniemy za jakiś czas. Potrzebuje  opinii kolegów praktyków, jaką budować? amortyzowaną czy z pochylanymi kołami. Wygląda na to że techniczne trudności przy budowie są podobne. Kusi mnie pochylana, ale czy po naszych drogach nie bedzie lepsza amortyzowana?  Mam jeszcze taką prośbe, do posiadaczy takowych z okolic warszawy, abym mógł dojechać i spróbowac jazdy.Z góry dzięki za opinie.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2011, 09:12:44 pm wysłana przez Akara96 »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: Jaka trajka?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 16, 2011, 10:45:35 am »
Mam sztywnego velogica, jakby co zapraszam ( okolice Piaseczna )

Akara96

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 16, 2011, 08:25:39 pm »
miło słyszeć myślę że gdy będziemy rozpoczynać budowę to się skontaktujemy. jakie są osiągi jak na polskich drogach się zachowuje (szerokość). jak wypada w porównaniu z LWB.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 16, 2011, 10:03:33 pm »
Sztywna trajka na polskich drogach ? Hm... Jak jest rowno to spoko, kierowcy omijaja szerokim lukiem bo zazwyczaj mysla ze to inwalida ( to ze ten inwalida leci ~ 40 kmh ni wzbudza podejzen ). Jak jest dziurawo to slabo, jak jest droga jednojezdniowa dwukierunkowa, to latwo spowodowac zator. Generalnie jazda trajka w Polsce to raczej wyzwanie

Akara96

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2011, 08:08:37 am »
Aha dzięki odstrasza mnie szerokość i to ze na ścieżkach rowerowych czy chodnikach ( niestety czasami trzeba po chodniku przejechać). A jak wygoda ??

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 17, 2011, 09:19:43 am »
Aha dzięki odstrasza mnie szerokość i to ze na ścieżkach rowerowych czy chodnikach ( niestety czasami trzeba po chodniku przejechać). A jak wygoda ??

Wygoda w sensie jazdy ? wygodnie, jak to na poziomie, ale jesli chodzi o mobilnosc ( w sensie wrzucic do samochodu czy pociagu ) to juz slabiej. Generalnie trajka to jest taka droga zabawka, zeby podriftowac, powyglupiac sie itd, na dalsza wyprawe bym sie nie pisal ze wzgledu na szerokosc, tak jak pisalem w Polsce nie ma infrastruktury przyjaznej trajkom. Znacznie bardziej odpowiada mi jednoślad