1.
Ale tylny i przedni widelec są zawsze symetryczne, koła też są symetryczne względem zewnętrznych powierzchni oporowych, niezależnie czy masz tarcze, czy V-ki czy kaseta jest 8 czy 10 biegów. To obręcz jest niesymetrycznie względem kołnierzy szprych, dzięki zastosowaniu szprych o różnej długości. Tak się zawsze robi rowery, wszystkie i te normalne jaki i klasyczne.
WIEM
problem w tym że przy kole 20" nie da się ustawić obręczy idealnie w osi bo szprychy blokują się (jedna leży na drugiej) chyba że użyjemy piasty z bardzo niskimi kołnierzami. Olewam to bo widelec i tak był przewidziany jako tymczasowy dopóki nie znajdę jakiegoś Headshok-a
Tak na marginesie powtarzam to co powiedział mi człowiek zaplatający obręcze "przy kasetach 10 rzędowych symetryczny widelec powoduje że szprychy od strony kasety lecą prawie pionowo i *&%&%% trafia sztywność koła

"
Mniejsza o symetryczność po prostu użyłem zbyt dosadnego określenia "wada" powinno być "spostrzeżenie" , pomysł na poprawienie kolejnych egzemplarzy.
2.
Zapowiada się fajny rower, masz możliwość zważenia ramy bez osprzętu?
Życzy sobie szanowny Pan wagę z widelcem kierownicą i siodłem czy goła rama ?
3.
Rama fajna. Żeby ktoś chciał taką wykonać za 300-400zł to chyba poziomek byłoby zdecydowanie więcej :-)
Na co dzień mam do czynienia z obrabiarkami CNC i możesz mi wierzyć lub nie ale nikt za takie pieniądze nie podejmie się zabawy w wykonywanie tak bardzo nietypowych elementów jak haki, uchwyty tarczówek itp
dodatkowym problem z wyginaniem rur z aluminium tej średnicy, o zabawach w pasowanie bomu nie wspominam.
tego typu ramy mogą być tanie tylko jedno "ale" nie przy produkcji jednostkowej
a tylko taka wchodzi w rachubę bo każdy rower jest przygotowywany pod konkretnego bikera no chyba że zainwestujesz w produkcje np 200 ram w nadziei że klienci się znajdą sami.
Sam bawiłem się w spawanie ram i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że to nie jest wysoka cena.