Autor Wątek: Jak rozwiązać sprawę napędu do SWB  (Przeczytany 6318 razy)

paaj

• wyczynowiec na poziomie
Jak rozwiązać sprawę napędu do SWB
« dnia: Kwietnia 09, 2011, 08:55:13 am »

Mozolnie buduję swój pierwszy SWB i wymyśliłem ,że zamiast ciągnąć długi łańcuch zastosuję dwa. Mój poziom będzie amortyzowany tył i przód ( 26 i 20 cali ). Części częściowo z odzysku, ale do rzeczy. Chcę pozostawić napęd ze starego piona pod siedzeniem a po drugiej stronie suportu założyć koło zębate i lewą stroną poprowadzić drugi łańcuch do przodu do korby. Przykładowe rozwiązanie: 
http://bicireclinateitalia.forumfree.it/?t=53624341
Pytanie brzmi : co wy na to? i jakich wielkości kół użyć ( czy jednakowe, czy któreś większe i które )?.

kapitanwasyl

Odp: Jak rozwiązać sprawę napędu do SWB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2011, 09:10:34 am »
Prawdopodobnie przerzutki na blacie nie będzie  , korby i pedały  będą miały tendencje do odkręcania , zwiększone opory i waga łańcucha niż w poziomie z jednym  łańcuchem , dodatkowy blat x 2 + oś i łożyska w nominalnym miejscu zwiększą wagę pojazdu ...
I tak w koło  Macieju ...

paaj

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2011, 09:29:18 am »
Dodatkowy ciężar brałem pod uwagę, ale zastanawiają mnie podobne rozwiązania u innych. Coś musiało skłonić ich do takiego rozwiązania - może jednak są jakieś plusy?.

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2011, 10:38:59 am »
Pomijając sprawę ciężaru, to po co komplikować sobie konstrukcję. Taka przekładnia byłaby dobra jeżeli z tyłu zastosowałbyś koło 20". Wrzuć jakieś fotki ramy na kołach z fotelikiem i wtedy na pewno coś sensownego się wymyśli.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2011, 01:21:21 pm »
Coś musiało skłonić ich do takiego rozwiązania - może jednak są jakieś plusy?.
Przy zastosowaniu napinacza przy ramie i korby z 3 blatami po obu stronach można uzyskać więcej biegów. Jak już wcześniej napisano, jeden łańcuch jest lepszym rozwiązaniem.

paaj

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2011, 03:08:55 pm »
Dzięki za rady. Przekonaliście mnie - robię na jeden łańcuch. Co do fotek to dopiero pod koniec następnego tygodnia, bo co prawda rura wygięta i większość rzeczy mam, ale spawać będzie się to dopiero w połowie następnego tygodnia tygodnia.

kapitanwasyl

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 09, 2011, 06:03:55 pm »
Najważniejsze to to żeby górny łańcuch prowadzony był po linii prostej .
I tak w koło  Macieju ...

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 10, 2011, 06:38:15 am »
Tak, bo jak będzie prowadzony po rolkach to opór bedzie większy. Pomijam konstrukcje które nie obejdą się bez załamywania łańcucha.
GG: 13949582

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2011, 08:11:25 pm »
Ja też coś takiego zrobiłem na dwa łańcuchy https://picasaweb.google.com/103592166218041906298/Poziomka?authkey=Gv1sRgCOjj8rL0yqqMsQE#
 i sprawuje się dobrze tylko jak już pisałem przerabiam na niższy suport i większy kąt główki.
http://www.youtube.com/watch?v=K_n5j9NnIx0

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2011, 06:59:47 am »
Ja też coś takiego zrobiłem na dwa łańcuchy https://picasaweb.google.com/103592166218041906298/Poziomka?authkey=Gv1sRgCOjj8rL0yqqMsQE#
 i sprawuje się dobrze tylko jak już pisałem przerabiam na niższy suport i większy kąt główki.
http://www.youtube.com/watch?v=K_n5j9NnIx0
Po co chcesz opuszczac suport ? Na filmie wyglada to idealnie.

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2011, 07:53:15 am »
Po co chcesz opuszczac suport ? Na filmie wyglada to idealnie.

suport jest 15 cm powyżej "pupy"  :D i jak przejechałem 15km to mi palce drętwiały, jak obniżyłem tymczasowo przez założenie innego widelca i podniesienia tylnego wahacza ( suport był tylko o 5 cm wyższy ) to po przejechaniu dystansu nie drętwiały mi palce, z czego wywnioskowałem że to wina za bardzo podniesionych nóg. Na filmie jest podniesiony tylny wahacz i siedzę o wiele wyżej, a to też mi nie odpowiada :( .
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2011, 07:59:19 am wysłana przez Irenty »

paaj

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 12, 2011, 08:50:31 pm »
Irenty -jestem pod wrażeniem twojego pojazdu. Rama to stal czy alu ?

storm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2011, 09:28:49 pm »
@Irenty - ile on ma wysokości fotelika i czy aby ;) nie potzrebujesz drabinki aby na niego wsiadać? ;) (żarcik) Wygląda mi na strasznie wysoki i moim zdaniem dałoby się spokojnie go obnizyć o jakieś 20cm w dół... Tak na "chłopskie oko".

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 12, 2011, 09:36:42 pm »
Irenty -jestem pod wrażeniem twojego pojazdu. Rama to stal czy alu ?
Rama jest z alu, co prawda końcówka tam gdzie jest górne mocowanie fotelika jest stal.
@Irenty - ile on ma wysokości fotelika i czy aby ;) nie potzrebujesz drabinki aby na niego wsiadać? ;) (żarcik) Wygląda mi na strasznie wysoki i moim zdaniem dałoby się spokojnie go obnizyć o jakieś 20cm w dół... Tak na "chłopskie oko".
Tak masz racje na tym filmie jest dość wysoko, a normalnie będzie na wysokości 66-67 cm, myślę że jak na turystyczny to nie jest tak źle. Do tego dochodzą jeszcze dwie torby, na filmie widać do nich stelaże.
No dałem dzisiaj ramę do spawania, zobaczymy jak wyjdzie, jeżeli wogóle wyjdzie  :D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2011, 10:04:59 pm wysłana przez Irenty »