Autor Wątek: letnia przejazdzka - szukam odwaznych :)  (Przeczytany 29018 razy)

storm

• Gość
Odp: letnia przejazdzka - szukam odwaznych :)
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 30, 2011, 09:03:14 pm »
Eee tam nie możesz... Możesz, tylko musisz chcieć, poza tym to nie jest trening konieczny, a zwyczajna wycieczka nad morze ;) W planie mamy do zrobienia góra 200km w ciągu 5-6 dni. I to w tempie wycieczkowym a nie brevetowym, więc spokojnie byś sobie wypoczął i w dodatku jechał bez trzymanki, pewnie jeszcze holując mnie i Olafa  za sobą... ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 30, 2011, 09:03:32 pm »
Oj, dość ambitna ta górska trasa.
Gdybyś się zdecydował na nią, to chętnie podpowiem ciekawszy wariant pomiędzy Wadowicami, a Nowym Sączem.

to na razie szkic :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 30, 2011, 09:04:32 pm »
Eee tam nie możesz... Możesz, tylko musisz chcieć, poza tym to nie jest trening konieczny, a zwyczajna wycieczka nad morze ;) W planie mamy do zrobienia góra 200km w ciągu 5-6 dni. I to w tempie wycieczkowym a nie brevetowym, więc spokojnie byś sobie wypoczął i w dodatku jechał bez trzymanki, pewnie jeszcze holując mnie i Olafa  za sobą... ;)

no wlasnie, co to za frajda 200 km w 6 dni ? :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 30, 2011, 09:17:10 pm »
No wiesz @Gemsi, z bagażami... Poza tym tu jest przyjemność jeszcze z czego innego: MORZE :D

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 30, 2011, 09:21:57 pm »
No wiesz @Gemsi, z bagażami... Poza tym tu jest przyjemność jeszcze z czego innego: MORZE :D

w zeszlym roku, jak nie bylem wyjezdzony, to w 6 dni z bagazami zrobilem 860 km :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 31, 2011, 05:57:39 am »
Chmm. Straciłeś parę najważniejszych rzeczy :( (czytaj podjazdów).

Primo: Startuj z Przemyśla, da się dojechać pociągiem, zaliczysz podjazd pod Ustrzyki.
Secundo: ja raczej bym pojechał bliżej granicy. Częsciej się zmęczysz niż spocisz z powodu samochodów
Tercio: Przełęcz Karkonoska wydaje się superancką "koroną" do tej trasy.

A tak w ogóle: jakieś terminy?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 31, 2011, 06:16:49 am »
TrAsa do dopracowania, termin do ustalenia

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 18, 2011, 10:17:11 pm »
Podaje termin :

24-31.07.2011,

proponuje wyjazd pociagiem do Poznania a potem z

Poznan - Świdwin
Świdwin - Kołobrzeg i kierunek na trójmiasto,
z trójmiasta powrót przez Elblag, Morąg, Nidzice, Mławe, Ciechanów, Legionowo

Storm, jedziesz ? :)

planuje dziennie robic max 200 km

storm

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 19, 2011, 10:39:19 am »
Chętnie, tylko załatw mi urlop wpierw :/

Ale zobaczę co się da zrobić jeszcze...

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 19, 2011, 02:16:22 pm »
Chętnie, tylko załatw mi urlop wpierw :/

Ale zobaczę co się da zrobić jeszcze...

zalatw, zalatw, sam zalatw :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 19, 2011, 02:36:48 pm »
Dodaję jeszcze jeden warunek - sprawny rower. Póki co przerabiam fazę przejscia z VG3 na SLRa i wcale nie jest tak kolorowo jak myślałem...

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 19, 2011, 02:41:53 pm »
Dodaję jeszcze jeden warunek - sprawny rower. Póki co przerabiam fazę przejscia z VG3 na SLRa i wcale nie jest tak kolorowo jak myślałem...

Powiedz z czym masz problem, przerobiłem to wszystko 2 razy w różnych opcjach wzrostu użytkownika ;) Ja bym od razu trochę zmodyfikował prowadzenie łańcucha, to ucho przy główce ramy do podwieszenia łańcucha to jakieś nieporozumienie, żeby napędową część łańcucha zmuszać do takiego ułożenia się.
Jakub Sałata

storm

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 19, 2011, 03:23:57 pm »
Dzięki Saurus :D
1. Za krótki bom miałem, ale przełożyłem tego z VG3 i działa - nie ma to jak dobra średnica i STANDARD wykonywania kolejnych ram :)

2. Rurki prowadzące łańcuchz  przodu blokują mi hamulec na tym sztywnym widelcu i vice versa, on mi blokuje rurki. Nie chce wiedzieć co by było gdybym chciał cofnąć łańcuch po skręcie koła, więc chwilowo dałem hydraulika tarczowe, ale one i tak są już dosyć marne...

3. Chyba na wahaczu są piwoty zbyt obszerne, bo mi hamulce Vki z tyłu nie chciały wejść i wbiłem je na CHAMA, więc mi nei pracują wcale :/ Czyżbym musiał wymienić Vki na jakieś porządniejsze (trzymajace standardy w średnicy dopasowania rurek/tulejek?) czy co?

Zdjęcia ze składania roweru są tutaj (z wczoraj jeszcze):
http://storm.oceangirl.eu/SLR/rower1/

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 19, 2011, 04:52:15 pm »
1. Za krótki bom miałem, ale przełożyłem tego z VG3 i działa - nie ma to jak dobra średnica i STANDARD wykonywania kolejnych ram :)

Mnie akurat Mariusz 2 razy dał dużo za długie, sam sobie skracałem wg. potrzeb. U Olgi z ramy wystaje może ze 3 cm niemalowanej części, tak że przednia przerzutka już prawie się opiera na zewnętrznej (głównej) rurze przy najmniejszym blacie.

2. Rurki prowadzące łańcuchz  przodu blokują mi hamulec na tym sztywnym widelcu i vice versa, on mi blokuje rurki. Nie chce wiedzieć co by było gdybym chciał cofnąć łańcuch po skręcie koła, więc chwilowo dałem hydraulika tarczowe, ale one i tak są już dosyć marne...

To jest najpowazniejszy problem bo powoduje również bujanie widelca od nacisku łańcucha. U mnie zrobiłem 2 rzeczy:
-hamulce Tektro Mini v-brake, od czasu do czasu pojawiają się na Allegro http://archiwumallegro.pl/tektro_mini_vbrake_cyclocross_przelajowe-1019250084.html
-wyciąłem kawałek "szyny" laminatowej fotela żeby mocno odsunąć rolkę od ramy (u mnie baardzo mocno bo mam bardzo wąski wkład suportu i mały blat blisko ramy)
Tarcza właśnie to rozwiązuje. Sam mam w planach "na kiedyś" mono widelec + tarczę.

3. Chyba na wahaczu są piwoty zbyt obszerne, bo mi hamulce Vki z tyłu nie chciały wejść i wbiłem je na CHAMA, więc mi nei pracują wcale :/ Czyżbym musiał wymienić Vki na jakieś porządniejsze (trzymajace standardy w średnicy dopasowania rurek/tulejek?) czy co?
Nie rozumiem, u mnie pasowały ok tylko nawierciłem sobie w podstawie piwotów dodatkowe otwory na sprężynkę hamulca (ale mam specyficzne V-ki LX z równoległym prowadzeniem klocka i z ich ustawieniem w ogóle jest trochę cyrku).

Zdjęcia ze składania roweru są tutaj (z wczoraj jeszcze):
http://storm.oceangirl.eu/SLR/rower1/

Chyba masz trochę inny kształt ramy, dostosowany do wzrostu, porównaj http://storm.oceangirl.eu/SLR/rower1/011-IMG_4536.JPG.medium.jpeg z http://www.saurus.net.pl/midracer/02.jpg
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 20, 2011, 12:35:11 am »
3. Chyba na wahaczu są piwoty zbyt obszerne, bo mi hamulce Vki z tyłu nie chciały wejść i wbiłem je na CHAMA, więc mi nei pracują wcale :/
Zanotować na przyszłość - w rowerze nigdy nie wbijamy nic na chama (sam się tego nauczyłem jak skasowałem sobie stery 1 i 1/8 nabijając je metoda '' na drewienko'' zamiast splanować główkę ramy i wprasować je prasą do sterów).

Nie masz na piwotach przypadkiem lakieru? Jeśli tak to oczyszczenie z lakieru papierem ściernym powinno pomóc.  Jeśli inne v-ki też nie będą chodzić, a piwoty masz wykręcane to można je delikatnie obrobić na tokarce, lub wymienić na nową parę.