Autor Wątek: Cruzbike po Polsku - czyli jak zrobić prosty rower poziomy  (Przeczytany 33668 razy)

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Cruzbike po Polsku - czyli jak zrobić prosty rower poziomy
« Odpowiedź #15 dnia: Września 24, 2008, 08:53:56 pm »
Napisał: ~Yin
2008-07-11 21:58:54
------------------
    Byłem parę razy w Lublinie przejazdem, z tego co widziałem miasto ma swoje uroki .
Wracając do tematów rowerowych: dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Co do prędkości - nie jest źle. Powiedział bym nawet ze jest całkiem nieźle

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Września 24, 2008, 08:54:26 pm »
Napisał: pozio70
2008-07-12 11:15:37
------------------
    mam pytanko do ciebie Grifon ile zembów masz w największej zembatce o siebie w rowerku z przodu bo mi troche brakuje tzn, można by jechać szybciej jak było by większe przełożenie,bo tak musze" młynkować" powyżej 30km/h a człowiek raczej silnikem wysokoobrotowym nie jest

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Września 24, 2008, 08:54:53 pm »
Napisał: Griffon
2008-07-12 12:49:47
-------------------
    Z przodu mam Campagnolo Mirage 53x39 - szosówkę - tylko pamiętaj, że ja mam z przodu koło 24' Razem przełożenie wychodzi tak około jak w zwyczajnym trekkingu z kołami 28 i zębatką 48.
Z tyłu najmniejszy wieniec ma 11 ząbków

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Września 24, 2008, 08:55:21 pm »
Napisał: ~poz70
2008-07-12 13:52:44
------------------
dzienki, nie wiem czy widzieliście coś takiego gały mi wylazły
http://jumpifnotzero.free.fr/randos_velo/index.php

czyli mam za małe przełozenie bo z przodu też mam 24 koło

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Września 24, 2008, 08:57:29 pm »
Napisał: ~pozio7001
2008-07-17 20:25:30
-----------------
  dziś kupiłem sobie , i założyłem zembatkę z 53 zębami aluminium nie pamietam firmy korba 175 mm .... rowerek idzie jak rakieta szkoda że nie mam licznika ale czuje ze poleciał by jeszce więcej, jeszcze troszke zamałe przełozenie ale przeciez nie robiony był do bicaia rekordów, pozdro

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Września 24, 2008, 08:58:02 pm »
Napisał: nahtah
2008-07-22 21:26:15
--------------------
    Brawo za rozwiązanie"bez spawania",sprawy techniczne to kwestia dopracowania.Jeszcze raz brawo.Pozdrawiam.

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Września 24, 2008, 08:58:32 pm »
Napisał: ~cyqlop
2008-07-23 09:31:57
------------------
    skąd to siodełko
to z sklep.poziome.pl
czy z innego żrudła

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Września 24, 2008, 08:59:05 pm »
Napisał: live_evil
2008-07-23 19:31:39
------------------
    Umiesz czytać? W pierwszym poście napisano:
"Fotel został wycięty wyrzynarką z sklejki, 2 boczne profile to sklejka 15mm, płaski blat to sklejka 6mm"

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2008, 08:59:40 pm »
Napisał: ~cyqlop
2008-07-24 00:00:35
-------------------
  mnie chodzi o ten Griffon'a

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2008, 09:00:20 pm »
Napisał: Griffon
2008-07-24 07:23:42
----------------
  To jest siodło produkowane przez Maćka Kaczmarka dla holenderskiej firmy Nazca. Kupiłem u niego wybrakowane za pln 50. Miało drobne niedolewki żywicy, które sam sobie zaszpachlowałem i jest OK. Karimatę kupiłem za pln 12 w Decathlonie, pociąłem na wąskie paski skalpelem i przykleiłem za pomocą zwyczajnej dwustronnej taśmy z hipermarketu. Trzyma sie jak cholera - tylko trzeba uważać na zamki błyskawiczne na tylnych częściach spodenek czy koszulek.

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Września 24, 2008, 09:04:39 pm »
Napisał: ~Yin
2008-07-27 21:59:21
------------------
Ponieważ temat ten nie został jeszcze przeniesiony na nowe forum a nie chcę robić tam tematu dotyczącego tego samego roweru pozwolę sobie kontynuować tutaj.

W ramach dalszej zabawy grzebaniem z cruzbiku znalazłem sposób jak prościej zamocować dolna cześć przedniego trójkąta. Nie wiem czy będzie to widoczne na fotkach więc opisowo: przy większości sztywnych widelców, w dole znajdują się otwory na mocowanie błotników starego typu - rozwierciłem je do średnicy 5mm. Następnie przykręciłem przedni widelec śrubami imbusowymi 5 mm do powstałych otworów. Spowodowało to obniżenie korby, co pozwala na łatwiejszy start, choć dajnie mniej aerodynamiczną pozycję od poprzedniego rozwiązania. Powiększa się też przestrzeń między siedzeniem a kierownicą co daje większy komfort prowadzenia dzięki bardziej ergonomicznemu ułożeniu rąk.

Dziś pod koniec jazdy testowej zaliczyłem glebę na zakręcie, na którym ktoś wcześniej rozsypał piach zmieszany z żwirem. Szczęściem całym jazdę testową robiłem na drodze na której prawie wcale nie ma ruchu. W zakręt wszedłem z prędkością 35 km/h, gleba przebiegła w miarę bezboleśnie i bez większych strat własnych ( rozbijam się po mistrzowsku ) . Bilans strat sprzętowych: jak może da się wypatrzyć z fotki największy blat supermarketowej korby dostał sporej asymetryczności .

Do domu dostałem się w 50% na najmniejszym blacie i w rytmach wygiętych zębów największego blatu korby ocierającego o przerzutkę. Przynajmniej do czasu kiedy nie naprawiłem korby leżącą na poboczu cegła na tyle by dało się wrzucić łańcuch na środkowy blat, co pozwoliło na sprawniejszy powrót . Tu kończę przynudzać i dojdę do meritum - po dzisiejszej przygodzie doszedłem do wniosku ze rowery LWB maja lekka przewagę w kwestii zabezpieczenia korby przed podobnymi wypadkami. Co nie znaczy ze przerzucę się na LWB

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Października 02, 2008, 05:53:22 pm »
Gonienia króliczka ciąg dalszy czyli wersja 2.0 :)

Mając w perspektywie zmianę ramy na amortyzowaną postanowiłem po katować jeszcze trochę starą.
Celem było obniżenie fotela, a także sprawdzenie czy rama wytrzyma zastąpienie jednej z dwóch głównych rur fotelem. Rama wytrzymała, przynajmniej przez 4-6 godzinnych jazd testowych bo na więcej nie miałem czasu . Wagowo jestem w okolicach 75-80 kg, nie wiem czy pod kimś cięższym rama by nie zastrajkowała - trzeba by sprawdzić doświadczalnie. Moim zdaniem nawet pod cięższa osobą powinno być ok bo fotel dosyć sztywno i mocno 'spina' z sobą resztę roweru.  Wrażenia po obniżeniu środka ciężkości i pozycji jak najbardziej pozytywne. Ergonomia całego roweru  poprawiła się dosyć mocno ,znacznie przyjemniej wchodzi się w zakręty, aerodynamika też trochę zyskała dzięki bardziej leżącej pozycji. 

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #27 dnia: Października 02, 2008, 07:59:49 pm »
w porównaniu do mojego sprzętu to miażdży wszystko przez to że uparłem się na USS,

Było by tylko ja mam za daleko support i jak zacznę pedałować lub wyprostuje jedną nogę podczas jazdy na luzie to robię bardzo dziwne manewry tzn. jadę jak wąż do czasu kiedy nie ustawie pedałów w miarę pionowo względem supportu.

Musze zrobić nowe fotki z przeróbkami może jutro.
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 26, 2009, 09:46:58 pm »
Ostatni update w kwestii cruzbika - przed rozłożeniem amortyzowanej ramy typu Y postanowiłem sprawdzić na ile amortyzacja zwiększy komfort jazdy.

Po jakiś 30 - 50 testowych km mogę stwierdzić że jest bez porównania lepiej, można komfortowo zjechać z krawężnika, jest lepsza trakcja i rower pewniej się prowadzi. Wszystko to jednak jest niwelowane przez brak amortyzacji przedniego kola - każdy wysoki krawężnik to problem,   każda wyrwa w jezdni jest bezpośrednio odczuwalna na kierownicy oraz nogach w skrajnych przypadkach powodując obsunięcie się ich z pedałów. Prawdopodobnie SPD załatwiło by ten problem, lub tez zastosowanie amortyzacji jak w oryginalnym cruzbiku.  Na tym przygodę z pierwszym testowym poziomym zakończyłem, na rzecz LVB ( http://forum.poziome.pl/index.php?topic=290.msg1667#new ) choć pewnie do rowerów w innym układzie z napędem na przednie koło jeszcze  kiedyś wrócę.