Autor Wątek: budowa pozioma- pytanie o ramę i piastę NEXUS 8  (Przeczytany 13905 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
budowa pozioma- pytanie o ramę i piastę NEXUS 8
« dnia: Marca 07, 2011, 03:46:46 pm »
Witam
Tak jak napisałem w "przywitalcu" buduję poziomkę na wzór http://www.futurecycles.co.uk/media/optima/orca_large.jpg. Zamiast tylnej przerzutki planuję wstawić Nexusa 8 i w związku z tym mam pytanie: jako, że na naszym rodzimym rynku dostać można tylko wersję pod torpedo, czy można to torpedo usunąć, tak by otrzymać piastę z wolnobiegiem?
I po drugie primo: w celu ułatwienia budowy, ramę konstruuję z odpowiednio dociętych kawałków profila stalowego. 40x60x2 mm nie będzie za dużo, lub za mało?
A tak na marginesie- jakby kogoś interesowały wymiary i kąty ramy to zapraszam na prv
z góry dzięki
tomo
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2013, 12:53:50 pm wysłana przez tomo »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: budowa pozioma- pytanie o ramę i piastę NEXUS 8
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 07, 2011, 05:29:45 pm »
można wyciągnąć środek od strony kontry jednak całą ta dźwignie musisz zostawić
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 07, 2011, 07:48:28 pm »
Jak się dobrze poszuka (+ podzwoni po sklepach) da się dostać nexusa 8 pod v-ki lub tarcze.
Profil 40x60x2 mm wytrzyma spokojnie, jak nie ważysz 200kg to można by nawet dać 35x35 lub 40x40.

kichnu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 07, 2011, 07:52:27 pm »
Jeżeli jesteś jeszcze przed kupnem piasty to można kupić pod hamulec rolkowy.
Na Allegro w tej chwili raczej nie ma, można jednak w tej chwili kupić w sklepach np:http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_piasta-sg-8r31_KSG8R31A-SHIMANO.html?PT=53139759&PZTA=8&HNT=T&PD=53010519&WSZDZ=T lub http://www.synkros.pl/product-pol-1466-Piasta-Shimano-Nexus-SG-8R20-z-hamulce-rolkowym-.html. lub polować na Allegro.
Sam jeżdżę na takiej.
Z profila będzie napewno łatwiej, tyle tylko, że 60x40 będzie "na oko" bardzo gruby, może lepiej 50x50 lub jeszcze cieniej jak radzą koledzy, ale w kwadracie.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 07, 2011, 09:04:06 pm »
Na pewno zamiast przeżutki musisz użyć dowolnej przerzutki, niezależnie czy to zewnętrznej czy wewnętrznej
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 07, 2011, 09:23:49 pm »
Mam ramę 40x40x2 i to zdecydowanie wystarcza, a nawet jest za dużo. W każdym razie rama jest bardzo ciężka.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 07, 2011, 09:48:21 pm »
Na pewno zamiast przeżutki musisz użyć dowolnej przerzutki, niezależnie czy to zewnętrznej czy wewnętrznej
oj, wtopa z ortografią :-[ mea culpa
A co do rozmiaru profilu na ramę- ważę 80 kg i w przyszłości jeszcze jakieś sakwy planuję taszczyc, i wolałbym ramę przewymiarowaną raczej "w górę".

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 07, 2011, 10:05:48 pm »
Przy 80kg 35x35x2 powinno wystarczyć, w kwestii sakw - najsłabszym elementem jest zwykle bagażnik, o ramę był bym spokojny.

luki.l

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 08, 2011, 07:29:22 am »
Witam.
Profil 40x60x2 na pewno będzie "niezniszczalny" - sam z takiego zrobiłem "prototyp". Osobiście nie polecam - trochę za masywnie to wygląda. Na forum są zdjęcia mojego prototypu:-) - możesz zerknąć i zobaczyć jak rama z takiego profilu może wyglądać.
Pozdrawiam

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2011, 06:24:27 pm »
Mam Nexusa inter 8 wpakowanego w ramę od "Ukrainy" już od trzech lat 8) i spisuje się naprawdę nieźle!!! A szczególnie jak się człowiek wagą roweru nie przejmuje ;) bo piasta waży ponad 1700g :o (bez hamulca rolkowego oczywiście - hamulec jeszcze jakieś 150g chyba :P)... Tak zasadniczo to w tym roku będę musiał całe koło rozebrać, żeby zrobić piaście kompiel w oleju (to chyba coś specjalnego od shimano musi być ???) no chyba, że mnie coś najdzie i ją na części rozbiorę, wyczyszczę, nasmaruję i skręcę spowrotem tak z ciekawości 8)... Gdzieś tu czytałem, że Nexus wcale nie jest nierozbieralny ::)... Ale ogólnie bezserwisowość piasty jest naprawdę docenialna i zauważalna.

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 12, 2011, 09:47:41 am »
Witam,

Znalazlem jakiś czas temu ciekawe obserwacje dotyczące Nexusa, gdyż też takiego posiadam: SG-8R36(niemiecki ebay -  85Eur).
Jakby ktoś chciał poczytać jak się zabrać za rozbieranie:

http://www.astounding.org.uk/ian/hubgear/maintenance.html

Ciekawa opcja na zatykany wlew na olej: (napewno zrobię przy pierwszym serwisowaniu)

http://www.astounding.org.uk/ian/hubgear/oilport.html

I mała przestroga po szkodzie:( czyli jak wygląda zaniedbany Nexus..

http://www.astounding.org.uk/ian/hubgear/mangled.html

Miłego serwisowania po zimie:)

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2011, 07:30:31 am »
Pytanie o Nexusa już nieaktualne- postanowiłem skoczyć oczko wyżej (jak spadać, to z wysokiego konia) i zakupiłem Alfine 8 do której dziwnym trafem przyczepiony był rower- o taki:
;D
Profile na ramę zakupione ( 3m 40x40x2 mm), stelaż montażowy zrobiony, na dniach biorę się za spawanie. Pytanko- jako, że rowerek ma koła 28 cali, zmodyfikowałem poprzednie założenia i planuję je wykorzystać w poziomce. Czy tylny wahacz nie będzie za wiotki? A konkretnie czy zwiększenie średnicy tulejek tworzących zwias zrekompensuje większe siły działające w tym rejonie?
peace
tomo

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 22, 2011, 08:58:45 am »
A nie obawiasz się, że koła 28" dadzą Ci strasznie wysoko położony środek ciężkości?? O sztywności poprzecznej nawet wolę nie wspominać..
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

PrzemO

• Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2011, 10:50:50 am »
A nie obawiasz się, że koła 28" dadzą Ci strasznie wysoko położony środek ciężkości?? O sztywności poprzecznej nawet wolę nie wspominać..

Rumcajs, wszystko zależy od tego, jakiego pozioma kolega tomo chce rzeźbić: jezeli to ma być dłuuuuuugie lwb to środek ciężkości może mu wypaść nawet na 10 cm :)

Swoją drogą, jeszcze się nie spotkałem z poziomką na 28" z przodu. Tomo, działaj, łam stereotypy, może właśnie tworzysz nowy typ poziomki - Very high highracer :)

Powodzenia w budowie.
Przerwa

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2011, 11:02:52 am »
Będzie ciężko ze sztywnością wahacza do koła 28". W moim IMK Nr5 był właśnie taki z dwóch profili 50x30x2 z Pa38 i się skręcał oraz wyginał. Fakt, wahacz miał kształt litery H, gdzie na poprzeczce był punkt podparcia amortyzatora, do osi obrotu było ze 150mm - oś tylko wsuwana w panewki a z drugiej strony niewiele dłuższy niż promień koła.
Jak zrobisz jakąś konstrukcję przestrzenną i krótszą to pewnie wytrzyma.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800