Autor Wątek: Jaki program do wymiarowania na podst. fotografii ??  (Przeczytany 22155 razy)

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
Jaki program do wymiarowania na podst. fotografii ??
« dnia: Marca 02, 2011, 08:09:45 pm »
Witam 

W czasach Win95 miałem programik, który działał w następujący sposób:
- należało wprowadzić zeskanowaną fotografię n.p. budynku,
- zaznaczyć interesujące nas punkty (n.p. narożniki ścian, wnęki okienne..),
- zaznaczyć znane nam kąty proste pomiędzy poszczególnymi punktami,
- zaznaczyć dwa dowolne punkty, i podać odległość pomiędzy nimi.
Po chwili programik potrafił podać odległości pomiędzy poszczególnymi, wprowadzonymi przez nas punktami.
Ktoś powie - nic szczególnego.. Zgoda, ale fotografia mogła być zrobiona pod dowolnym kątem, a program jednak sobie radził  !!!

Właśnie taki programik byłby mi teraz potrzebny, ale nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania.. Sądzę, że Wielkie Kombajny Graficzne poradziły by sobie z tym bez problemu, ale raz - nie posiadam takowych, a dwa - moja ich znajomość jest zerowa..
Może któryś z Kolegów mógłby mi pomóc?.. Jakaś nazwa, jakiekolwiek namiary??.. Jak zapewne wszyscy się domyślają - chodzi głównie o wymiarowanie bików na podstawie fotek ;)

Pozdrawiam.
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

storm

• Gość
Odp: Jaki program do wymiarowania na podst. fotografii ??
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2011, 08:49:25 pm »
Nie na temat pewnie, ale w QCADzie jest możliwość podstawienia jako tła dowolnej grafiki, więc może to? Podstawić jako tło i... na nim rysować?

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2011, 09:00:09 pm »
Nie wiem - nie znam i nie używam żadnego programu CADowskiego. Z racji zawodu i zainteresowań znam jedynie PRO100 (projektowanie mebli). W nim - na podstawie rzutu pionowego i ułożenia mebli na danej ścianie - można stworzyć obrazy trójprzestrzenne, ale wszelkie obliczenia są dokonywane na podstawie pierwotnych rzutów, tzn. z góry i na ściany. Tu musiało by być odwrotnie - mam rzut przestrzenny (pod dowolnym kątem w pionie i w poziomie), i na podstawie zapodanych punktów i kątów program tworzy własną wizję obiektu..
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2011, 09:12:39 pm »
Proponuję popytać na jakimś forum dla grafików. Taki program to faktycznie świetna sprawa, czasem potrzeba na szybko 3-4 wymiarów - jak można to zrobić paroma kliknięciami to po co utrudniać sobie sprawę.

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 02, 2011, 09:24:28 pm »
Tak samo pomyślałem, i dlatego już zapodałem to samo pytanie na Elektrodzie, w dziale "Programy 2D/3D", zobaczymy..

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2011, 10:11:51 am »
Jest bardzo fajny i prosty program. A zwie się Google SketchUp.

http://www.youtube.com/watch?v=OlDxc2wyIhY - ten filmik już jest bardziej zaawansowany, ale pokazuje ze na podstawie zdjęcia można zrobić projekt.

Program jest wyposażony w miarki i można nanosić różnego rodzaju wymiary i kąty.

https://picasaweb.google.com/istrii.pikul/Poziome#5579764183048086034

« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2011, 10:21:13 am wysłana przez istrii »

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2011, 11:23:25 am »
Jest bardzo fajny i prosty program. A zwie się Google SketchUp.

Tak się składa, że od kilkunastu dni się bawię google sketchup'em. W wersji darmowej. Żeby była jasność, nie jestem grafikiem i nie mam żadnego doświadczenia z programami graficznymi. Rzekłbym nawet, dwei lewe ręce.

To co ty pokazujesz istrii na filmie i zdjęciu to chyba wersji pro (płatna), bo w darmowej aplikacji nie mam takich ikonek (może zależy to od wersji, ja mam v.6). Dodatkowo, koleś co nakręcił film musi być profesjonalnym grafikiem, laik tak szybko się nie porusza po tym programie (choć przyznam, że jest wręcz intuicyjnie prosty spośród wszystkich 3D jakie widziałem i tykałem). Kolejna rzecz, program nie otwiera rozszerzeń zdjęciowych (jeżeli tak to jakie formaty), nie da się więc tak po prostu wziąć .jpg wrzucić, wyskalować i zwymiarować.
Niewątpliwą zaletą google sketchup to jego galeria 3D w wersji online i free. Można dużo fajnych rzeczy wykorzystać z tego co inni ludzie narysowali.

Jeżeli są na forum użytkownicy, którzy mają dużego expa w sketchup'ie to może należałoby utworzyć nowy wątek - poradnik dla tych mniej ogarniętych.

Dziś mam słońce. Przyjemnie jest  ;D
Przerwa

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2011, 02:13:26 pm »
Filmik jest profesjonalny i to napisałem (zaawansowany). Chciałem tylko pokazać jakie cuda można robić. A sam filmik jest przyśpieszony.

A zdjęcie jest ze sketchUp 6 z dodatkowo wgraną darmową aplikacj (plugin)  sketchUp physics. Ale niestety nie działa. Może dlatego że Sup6 mam po polsku a Physics po ang.
Musiałem ściągnąć SketchUp 7 aby pobawić się w animacje.

Te programy są za free do ściągnięcia ze strony SketchUp. Jedynie najnowsza wersja SketchUp 8 jest odpłatna.

Ja nie miałem jak na razie żadnego problemu z dodaniem zdjęć. JPG, GIF itd. spokojnie wchodzą.
Wystarczy złapać dane zdjęcie i przeciągnąć je do SketchUp i już. Bynajmniej u mnie to działa.
Tak samo da się je spokojnie skalować, obkręcać itd.

Na stronie SketchUp są filmiki instruktażowe łatwo przyswajalne.

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 03, 2011, 04:27:35 pm »

Ja nie miałem jak na razie żadnego problemu z dodaniem zdjęć. JPG, GIF itd. spokojnie wchodzą.
Wystarczy złapać dane zdjęcie i przeciągnąć je do SketchUp i już. Bynajmniej u mnie to działa.
Tak samo da się je spokojnie skalować, obkręcać itd.

Mea culpa :) Tej metody nie próbowałem a faktycznie działa. Potwierdzone organoleptycznie. No, to teraz się zacznie rzeźba  ;D
Przerwa

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 03, 2011, 08:37:29 pm »
No to trzymam kciuki i mam nadzieje że ukażesz nam swoje dzieło :)

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 03, 2011, 09:24:45 pm »
Też czekam na wyniki :)

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 03, 2011, 11:55:14 pm »
No to trzymam kciuki i mam nadzieje że ukażesz nam swoje dzieło :)

Heh, istrii, Rumcajsie, ja z tą rzeźbą to tak bardziej ogólnie myślałem, chociaż fakt, coś tam swojego w tematyce rowerowej też rzeźbie....przynajmniej w zarysie. Jak przyjdzie co do czego to i tak będę się łasił do któregoś z obcykanym CADem lub podobnym, żeby to ładnie technicznie wyrysował. No i obowiązkowo pokaże się na forum (choć tak de facto to koncepcja już tu jest - teraz powoli nabiera kształtu).

Tak czy siak. Polecam  sketchup. Warto.
Przerwa

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 04, 2011, 07:47:49 am »
Widziałem w kursie SketchUp filmik że można prace z tego programu przerzucić do jakiegoś CADa.

PrzemO  jeśli dany projekt będzie Ci potrzebny, aby go tylko wydrukować z wymiarami to SketchUp powinien wystarczyć.
No chyba że myślisz a jakimś CNC to wtedy bez CADa się nie obejdzie.

T-FLEX CAD podobno też jest fajny. Darmowa aplikacja, ale jak dla mnie na razie za trudna. Może dlatego za trudna bo jeszcze nic specjalnie w niej nie działałem.
A SketchUp jest banalny i można w nim ronić cuda.

Sławek75

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 05, 2011, 11:04:46 pm »
Cześć
Można też użyć MegaCad-a. Jest w polskiej wersji językowej, po instalacji zajmuje ok. 12MB (ver 4.5) miejsca na dysku i ma dość dobre parametry. Ma możliwość importu i exportu do dużych programów cadowskich, można w nim wczytać normalne zdjęcie w formacie bitmapy i dokonać obróbki znając np wielkość kółek itp.

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2011, 03:09:15 pm »
W moim temacie http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1125.0 zrobiłem opis wykorzystania SketchUpa do złapania wymiarów CarvXa.
SketchUp + autoCAD = potężne narzędzie 8)