Autor Wątek: Na początek rower  (Przeczytany 9359 razy)

secans

• sympatyk
  • *
Na początek rower
« dnia: Marca 02, 2011, 08:54:07 am »
Cześć. Wczoraj się zarejestrowałem i zamierzam zrobić poziomkę z użytkownikiem wrmichal. Jaki na początek byście polecili rodzaj? Za wszelakie odpowiedzi bardzo Dziękuję. :)

technolog1

• kolarz na poziomie
Odp: Na początek rower
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2011, 09:01:36 am »
Witam
I od razu pytanie - A jakie posadasz umiejętności, doświadczenie, dostęp do warsztatu, materiały?
I w ramach żartu - Skoro robicie razem z wrmichal to może tandem?
Pozdrawiam T1

secans

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2011, 09:14:30 am »
hehe :) to będzie moja pierwsza maszyna. Dostęp do garażu mam, wszystko co potrzebne mam m. in. szlifierka , nakładkę drucianą na szlifierkę, żeby pozbyć się rdzy. Wczoraj kupiłem rurki 3/4 cala nieocynkowane, czarne. 1,5m po dwie sztuki. Fakt, rurki są ciężkie, ale to będzie mój pierwszy rower, więc na sam początek nie wymagam za dużo. Jestem aktualnie w szkole, ale jak wrócę do domu to poszukam roweru, który mnie jak i mojego kolegę interesuje. Była koncepcja, żeby zrobić jednorurowca. Jeżeli chodzi o spawanie to mam znajomych, o to się nie martwię zbytnio.

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2011, 12:40:08 pm »
Witam secans ;) wrmichal mówił mi o waszych zamiarach i że już zbieracie części, życzę wam powodzenia, bo na pewno dacie sobie rade :)
GG: 13949582

secans

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 02, 2011, 01:54:15 pm »
Witam secans ;) wrmichal mówił mi o waszych zamiarach i że już zbieracie części, życzę wam powodzenia, bo na pewno dacie sobie rade :)

Też mam taką nadzieję, co dwie głowy w końcu to nie jedna

wrmichal

• Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 02, 2011, 02:11:27 pm »
Yyyyyyyyyyyyyy nomera.
Chłopaki Secans chce zrobić coś takiego:

Yin ty chyba miałeś taki rower , jest w twoich rowerach może coś doradzisz?

Witam
I w ramach żartu - Skoro robicie razem z wrmichal to może tandem?
Pozdrawiam T1

Nie no raczej nie ,ja mam swoje 2 sprzęty. ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2011, 02:13:06 pm wysłana przez wrmichal »
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

secans

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 02, 2011, 03:00:45 pm »
Właśnie, właśnie, gówniarz wie lepiej :D, dzięki kolego za pofatygowanie się. Właśnie o taki rowerek mi chodzi co wysłał wrmichal :) A więc drodzy, co wy na to jak na pierwszy rower?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2011, 05:00:18 pm »
Ten czerwony był mojego znajomego (sprzedał go z 2 lata temu. Nick Indiv, na forum raczej nie wpada ale może złapiesz na priv. Konstrukcja ramy jak widać dosyć prosta, ale jak masz jakieś pytania to pisz. Btw a nie wolałbyś jednotykowca? Jak by układ lwb nie pasował to w jeden wieczór zrobisz z niego swb..

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 02, 2011, 06:17:44 pm »
Jak na pierwszy rower (zapewne po wielu pionowych), to LWB ma poważną wadę: kierownicę będziesz traktował jak wieszak, a skutkiem tego widelec będziesz zmieniał po każdej większej górce (kierownica go po prostu będzie wyginała i łamała od środka!)
Pomyśl o kierownicy podsiodłowej.
Ale i tak najfajniej (czy tylko mi się tak wydaje?) jeździło się na SWB. A i zbudowanie jednorurowca jest prostsze (albo tak mi się wydaje: "rozpoczęta" kupa złomu czeka na lepsze czasy na strychu :( )

wrmichal

• Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 02, 2011, 07:03:59 pm »
Jak na pierwszy rower (zapewne po wielu pionowych), to LWB ma poważną wadę: kierownicę będziesz traktował jak wieszak, a skutkiem tego widelec będziesz zmieniał po każdej większej górce (kierownica go po prostu będzie wyginała i łamała od środka!)

Czemu ?zrobi podobną jak ja miałem w LWB i będzie ok.Ja jeździłem po lesie, po górkach i kierownica ani widełki w środku mi się jakoś nie złamały.
Jak by sie cos łamało to ludzie by nie robili LWB.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 02, 2011, 09:47:43 pm »
napisz czego oczekujesz od swojej przyszłej poziomki to odpiszemy ci jaka ma być

secans

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 02, 2011, 09:53:12 pm »
po pierwsze oczekuję, aby ona była trwała na takie czynniki jak dziury czy też krawężniki, chciałbym mieć pewność że na dłuższy dystans mi się nic nie stanie ze sprzętem. Głównie koledzy, proszę mi powiedzieć czy wyżej pokazany rowerek przez użytkownika wrmichal, będzie dobry. Jakbyście mogli moi drodzy, to napiszcie mi proszę wszystko po kolei i z czego zrobić eleganckie siedzisko. Bo michał uważa, że namoczyć sklejkę i wyprofilować.

P.S. Kurde, pierwszy dzień na forum i już jest fajnie. Jak skończę wykonywać moje dzieło to pokaże wam co myślicie ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 02, 2011, 10:26:33 pm »
hm LWB trochę ciężkawe ale do turystyki długodystansowej spokojnym tempem niezłe ,wygodne przede wszystkim żeby było leciutkie zrobić by go należało z rowerowych rurek to znaczy ze starych ram kiedyś taki zrobiłem sobie na dziury to amortyzacja albo bardzo dużo gąbki pod siedzeniem z 20 cm.  Polecał bym geometrie "esy rider" sprawdzona są nawet na stronie plany

storm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 03, 2011, 01:04:09 am »
http://proporzionedivina.blogspot.com/
IMHO piękna przeróbka byle pionowca na prawdziwy rower :D
[A może by tak zbudować Microbenta?]

Co do 20cm gąbki to się nie zgodzę. Wystarczą 2-4 góra. Poza tym w przypadku 1 rurowca amortyzację zapewni też i rama trochę.

secans

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 03, 2011, 09:34:58 am »
Uważam, że tu pare osób ma rację. Chcę zrobić ten rower co pokazał wam wrmichal. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ładnie wykonany spaw może puścić? jak np. do kierownicy ta długa rura? , trochę się boję, bo ważę 95 kg