Autor Wątek: Czy cruzbike zbacza z kursu?  (Przeczytany 7307 razy)

karol

• wyczynowiec na poziomie
Czy cruzbike zbacza z kursu?
« dnia: Lutego 26, 2011, 03:27:56 pm »
Jestem już w dość zaawansowanym stadium składania cruzbike`a i i odwrotu już nie ma ale naszła mnie pewna wątpliwość. Mianowicie czy przy mocniejszym depnięciu w pedały nie zaczyna działać siła skręcająca widelec przedni w drugą stronę? Tzn czy wciskając mocno prawy pedał nie wywołuję skrętu w lewo (i na odwrót), który trzeba kontrować kierownicą? Niestety nie miałem okazji jechać czymś takim więc jest to czyste teoretyzowanie. Na oglądanych filmikach nie zauważyłem takiego zjawiska ale być może kierujący opanowali tę technikę kontrowania? Tylko wtedy znaczyło by to że rączki na cruzbike`u to się raczej nie nudzą (tak jak np na lwb).

wwojciech

• kolarz na poziomie
Odp: Czy cruzbike zbacza z kursu?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2011, 04:52:11 pm »
Na początku dają o sobie znać te skręty przy pedałowaniu i naturalne odruchy kontrujące rękami. Osobiście przyznam, że bolały mnie ręcę od jazdy, ale po paru dniach treningów (zdarty łokieć i noga) już się nauczyłem i jeździ się wygodnie. Nie należy się od razu zrażać gdy nie wychodzi bo jednym potrzeba kilka minut a innym kilka dni żeby się nauczyć. W jednym programie tv wypowiadał się posiadacz poziomki (nie pamiętam typu)  że do swobodnej jazdy i wyuczenia się instynktownej jazdy trzeba 300km:) coś w tym jest:)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2011, 06:32:06 pm »
Filmik już był, ale jest rewelka: http://www.youtube.com/watch?v=kBYUAV9QEws
Wg szeroko pojętej "plotki", cruzbike uczą jeździć na wysokiej kadencji; poza kosztami produkcji jest to ich druga największa zaleta.
Ale sam chciałbym sprawdzić, czy da się wjechać pod górkę ~15% :) Może jakiś posiadacz się wypowie?

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2011, 07:03:00 pm »
Filmik już był, ale jest rewelka: http://www.youtube.com/watch?v=kBYUAV9QEws
Wg szeroko pojętej "plotki", cruzbike uczą jeździć na wysokiej kadencji; poza kosztami produkcji jest to ich druga największa zaleta.
Ale sam chciałbym sprawdzić, czy da się wjechać pod górkę ~15% :) Może jakiś posiadacz się wypowie?

Da się wjechać na taką ::)  ja wjeżdżałem na wał przeciwpowodziowy ( oczywiście wjazdem ) i nie było wcale ciężko, może dla tego że to przednionapędowiec ;) ja na poziomie rok temu nie rozwaliłem się ani razu w tym roku zobaczymy.
Jeśli chodzi o skręcanie to nie miałem z tym problemów, przy moim cruzie dawało się to we znaki tylko na początku, a potem opanowałem nawet jazdę bez trzymanki.
GG: 13949582

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2011, 08:44:05 pm »
Ja z kolei podziwiam wszystkich, którzy są w stanie na tym ujechać. Swego czasu Yin miał taką konstrukcję, próbowałem kiedyś nim ruszyć z miejsca, nie wyszło... Może, gdybym dłużej popróbował...?
A jeśli chodzi o filmiki na omawiany temat, to tu jest chyba dość ciekawy klip (nota bene gościu jest z Zabrza)
http://www.youtube.com/watch?v=jLwxF49p2e8

wrmichal

• Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2011, 09:19:22 pm »
Cruzbike nic innego ostatnio troche na nim jeździłem super rower , ale chce się z nim rozstać bo miejsca już niema.:)
A co do znoszenia ?, super się nim jeździ , jak ktoś się juz nauczy to nic tylko jeździć:)
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2011, 11:02:02 pm »
Da się jeździć bez trzymania można sobie ręce włożyć w kieszenie i tak jechać a nawet skręcać, ale po jakimś czasie co do klasycznego cruzbika to osiągów na nim nie zrobisz zrób sobie od podstaw rowerek z takim napędem najlepiej low racer jak mój  już nie istniejący, poniżej też jazda bez trzymanki
http://www.youtube.com/watch?v=5g0PeCnhOWA

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2011, 01:41:38 pm »
Może jak już się bawić w przednionapędowca to lepszy będzie python, bardziej scalona konstukcja. Osobiście bardziej mi się podoba od cruzbika, ale w moim tandemie przód cruza lepiej się sprawdził niż pythona stąd mam przód cruza:)

https://picasaweb.google.com/113380749267186096640/TandemPoziomy#5540687265614901890
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2011, 01:44:38 pm wysłana przez wwojciech »

koncki

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2011, 02:01:50 pm »
I jak się na nim jeździ? Masz może jakiś film?

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 27, 2011, 02:10:04 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=8qkNfTCI4zQ   zrobiłem już nim 500km, niestety sam bo z narzeczoną niestety w okresie powakacyjnym się cały czas wymijaliśmy i nie było czasu na wspólną jazde. Samemu się jeździ bardzo dobrze, a we dwójke na początku było bardzo ciężko ale ciężko cokolwiek powiedzieć bo zrobiliśmy wspólnie max 5km, a to jest za mało na nauczenie się wspólnej jazdy.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2011, 03:57:35 pm wysłana przez wwojciech »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 01, 2011, 08:18:32 am »
cruzbike cruzbike .. :)

Oczewiście że skręca. Ale jak się troche poćwiczy, po kilkaset kilometrów, to jakoś idzie.
Od samej geometrii i konstrukcji zależy w jakim poziomie odczuwa się to skręcanie.
Także oczewiście od tehniki pedałowania. Nie powiedzaiłbym że takie rowery uczą jeździć na wysokiej kadencyji, ale zdecydowanie poprawiają ruch pedałami i równomiernie dozowanie siły przez cały cykł.
Największy problem to ruszanie z miejsca. Polecam od razu używać butów SPD
i ruszać tylko JEDNĄ nogą! (pchać/ciągnąć) do prędkości około 10kmh.
Troszke tak poćwiczyć to ruszanie i pedałowanie jedną nogą, poczuć rower.
Potem dodać i drugą noge, ale delikatnie, bo za gwaltownie skończy się mocnym skrętem w przeciwną strone.
W czasie dodawanie tej drugiej nogi nie pchać zamocno a tylko kręcić korbami i delikatnie "kliknąć" w spd.
Nie walcz rękami i kierownicą, wyluzuj się kompletnie.
Ostrożnie przy pierwszimi ostrimi zakrętami/zawracaniu, bo dosyć gwaltownie zaczyna ciągnąć w skręt jak juz pójdzie,
bo ostry kąt główicy i dużo trail-u.
Też się przy skręcie bardziej pochylać do skrętu, bardziej na rowerach z ostrejszym kątem główicy,
bo jak przednie koło i przednia częszć ramy skręcają w np lewo,
to tyłna częć ramy (i fotelik razem z tobą) pochyla się przeciw skrętu!
i może to wyglądać tak że niby skręcasz(kierownica) a rower nadal jedzie prosto ;)
Sterować głównie nogami, a rękami tylko potrzymywać i amortyzować wachania spowodowane pedałowaniem.

Zycze powodzenia i dużo cierpliwości :)

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 01, 2011, 09:49:27 am »
to ja jeszcze pare slow dodam ogolniej:
z natury rowerow z centralnym sterowaniem kazdy taki rower bedzie chcial skrecac przy pedalowaniu, to wynika z kirunkow w jakich dzialaja sily. Cruzbike pod tym wzgledem wypada  marnie, bo o ile moze przy jezdzie prosto sily sa podobne jak w innych CSB, to podczas skretu noga po wewnetrznej skretu dziala z duza sila prostujaca (to ze wzgledu na os glowki ramy przechodzaca duzo przed biodrami rowerzysty - patrzac wzdluz linii biodra-suport).

Optymalny pod tym wzgledem jest python, tam przez caly czas sily dzialaja pod prawie tym samym, niewielkim katem. Tylko, ze to nie jest rower dla kazdego;)

rysunkowo:

(skladowa prostujaca czy tez skrecajaca sily przylozonej do pedalu jest proporcjonalna do odleglosci wyprostowanej nogi od zawiasu - przy zalozeniu, ze naciskamy na pedal tak samo)

Oczywiscie jak sila jest mala, to sie jej prawie nie zauwaza i nadrabia napinajac dodatkowe miesnie odchylajace noge w bok, przynajmniej po przejechaniu paru km jak juz sie miesnie dopasuja do roweru.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2011, 09:52:07 am wysłana przez bzaborow »
bartek maupa bzaborow.org

karol

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 01, 2011, 10:22:46 pm »
Straszcie mnie, straszcie, to jeszcze go na swb przerobię. Aż sam jestem ciekaw jak się to "coś" prowadzi. W sprzyjających okolicznościach za 2-4 tygodnie maszyna będzie zdolna do jazdy próbnej. Właśnie kończę napęd. Najwięcej czasu pewnie pochłonie siedzenie

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 02, 2011, 10:18:20 pm »
zobacz sobie to moje "cruz bike" a raczej, semi low racer z takim napędem  dwa lata temu na wiosnę,  można jechać filmować i jeszcze czytać książkę oczywiście po opanowaniu
http://www.youtube.com/user/70ismail#p/u/8/ZVeNVZOM4kk

zrób sobie coś takiego jak mój były, a tu masz gości co zrobili sobie podobne jak widać coraz popularniejsza konstrukcja niezłe osiągi nie rób typowego cruzbike tylko coś takiego
http://www.youtube.com/watch?v=jd1QlCJlbSo

a tu masz mój z bliska potem jeszcze zmodernizowany  bardziej zaawansowana konstrukcja lekki z amortyzacją fotela

http://www.youtube.com/user/70ismail#p/u/5/TyoHifSABp4
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2011, 10:42:27 pm wysłana przez tomek70 »