Autor Wątek: Koła 2x28' - da się? zrobił ktoś? (Cruzbike Silvio?)  (Przeczytany 11180 razy)

Killer

• sympatyk
  • *
Koła 2x28' - da się? zrobił ktoś? (Cruzbike Silvio?)
« dnia: Lutego 03, 2011, 12:14:13 am »
Jak w temacie. Dysponuję bazą w postaci piona z kółkami 28. W związku z tym zastanawiam się, jak w najprostszy sposób, o ile to przedstawia jakiś sens (bo da się na pewno) przerobić go na pozioma. Czy próbował/zrobił ktoś wersję 2x28? Bo nie wiem, czy dać sobie spokój od razu i dać mniejsze kółko z przodu, czy jednak próbować coś stworzyć z tego co jest.
Z tego co przeczytałem, najbardziej skłaniałbym się ku konstrukcji Cruzbike Silvio. Może ma ktos namiary na wymiary ramy, tj. wszystkie kąty i długości rur? Znalazłem jedynie wysokości fotelika, suportu, bazę kół. Mam nadzieję, że wystarczy, ale od przybytku głowa nie boli.
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 11:58:36 pm wysłana przez Killer »

adriansocho

• kolarz na poziomie
Odp: Koła 2x28' - da się? zrobił ktoś?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2011, 12:24:21 am »
Są takie rowery, widziałem mnóstwo SWB na kołach szosowych. Ograniczeniem jest Twój wzrost, jeśli masz 160 cm to zapomnij.

Killer

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 03, 2011, 12:36:26 am »
Są takie rowery, widziałem mnóstwo SWB na kołach szosowych. Ograniczeniem jest Twój wzrost, jeśli masz 160 cm to zapomnij.

Mam 180, chociaż dość krótkie nogi. Odległość do środka suportu od załamania fotelika (siedzisko-oparcie) wynosi u mnie 83 cm.

Generalnie moja idea jest taka:
- rower w dużej mierze do turystyki,
- najszybsze przełożenie gra dużą rolę, czyli dość duże koło napędowe (najprostsze rozwiązanie, ew. duży blat),
- FWD (najlepiej),
- dość zwrotny, chociaż wiem, że nie można mieć wszystkiego, czyli raczej krótki.

Możecie wkleić jakieś linki?
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 12:44:32 am wysłana przez Killer »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2011, 06:30:36 am »
High racer? Co prawda nie do końca rozumię, czemu wtedy miałoby być FWD.. Tak naprawdę jest to sporo komplikacji.
Cruz bike? Wszystko zajefajnie, nawet jest mało problemów przy wykonaniu.

Może napisz jeszcze co rozumiesz przez zwrotność? Czy promień skrętu (jak najmniejszy przy maksymalnym wychyleniu kierownicy), czy szybkość reakcji ("narowistość" - osiągalną przez bardziej pionową rurę sterów).
Wg mnie "trochę" nieporozumieniem jest robienie demona szybkości z promieniem skrętu 2m. A jak jesteś "dość świeży", to "narowisty" rower też nie jest dobrym pomysłem (gleba przy 30kmh.. na pewno nie jest przyjemna)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2011, 10:58:19 am »
Oczywiście że sie da ;)

Ale na taka pozycje, i duże koła raczej bym polecił napęd na tył.

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Killer

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 03, 2011, 04:52:48 pm »
High racer? Co prawda nie do końca rozumię, czemu wtedy miałoby być FWD.. Tak naprawdę jest to sporo komplikacji.
Chodzi mi o prostotę konstrukcji i minimalną ilość przeróbek bazowego roweru, czyli pewien kompromis. W tylnym napędzie problematyczne jest prowadzenie łańcucha. Chcę też ograniczyć do minimum budżet. Wiem, że pewnych rzeczy się nie da przeskoczyć, ale mimo to...
Może napisz jeszcze co rozumiesz przez zwrotność? Czy promień skrętu (jak najmniejszy przy maksymalnym wychyleniu kierownicy), czy szybkość reakcji ("narowistość" - osiągalną przez bardziej pionową rurę sterów).
Promień skrętu. Wolę raczej bardziej stabilne prowadzenie (większe wyprzedzenie koła) przy większych prędkościach. Z tego co widzę skłaniałbym się ku pierwszej konstrukcji z postu trajk-o-ciklisty. Dzięki za wszelkie sugestie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 04:57:01 pm wysłana przez Killer »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 03, 2011, 08:54:14 pm »

Chodzi mi o prostotę konstrukcji i minimalną ilość przeróbek bazowego roweru, czyli pewien kompromis. W tylnym napędzie problematyczne jest prowadzenie łańcucha. Chcę też ograniczyć do minimum budżet. Wiem, że pewnych rzeczy się nie da przeskoczyć, ale mimo to...

jesli moge cos zasugerowac : to nie staraj sie za wszelką cene minimalizować ilość prac które nalezyw wykonać, kompromisy nie są dobrym rozwiązaniem,
tradycyjny rower pionowy, został zaprojektowany do jazdy na pionowo i im wiecej wykonasz przeróbek tym wiecej zyskasz

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 03, 2011, 09:27:10 pm »
Zgadzam się z kolegą.

DUŻO latwiej Ci będzie zrobić "stick bike" niż przerabianie czegokolwiek.
Jedna prosta rura, w niej wywiercic otwór na główke i pospawać.
Zamnotować przedni widelec i przymocować do "jig"-a (jak to jest po pl?)
Rozrzerzyć zwykły przedni widelec na 135mm, odciąć rurę sterową, przyspawać uchwity na tyłne koło, przymocować do jig-a.
Pospawać ten widelec z rurą główną.
Jeszcze suport przyspawać (wysuwany czy sztywny) i mocowanie fotelika i już masz rower :)
To jest pare godziń pracy. I masz rower który działa, i wygłąda porządnie.

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 03, 2011, 09:32:08 pm »
Zrób sobie coś takiego może   http://www.brianlewis.net/cruzbike/photos.html   to było by najprostsze na początek też jestem tego zdania co kolega, nie przerabiaj pionowego tylko zrób poziomkę chociażby taką jak link ci podałem z przerabiania nic dobrego ci nie wyjdzie a potem  to w kąt na strychu.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 03, 2011, 09:54:56 pm »
"jig"-a (jak to jest po pl?)

szablon ramy, stół montażowy, rama ?  nie wiem czy jest jakies okreslone fachowe pojecie

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2011, 11:14:42 pm »
Chodzi o coś takiego:

Po naszemu najsensowniejszy jest stół montażowy, chyba nie ma alternatywnego określenia składającego się z jednego słowa więc pisanie ''jig'' jest najwygodniejsze.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2011, 10:59:16 am »
Chodzi o coś takiego:

wersja handmade z odpadow:)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 05, 2011, 05:22:44 pm »
Chodzi o coś takiego:

Tak, właśnie o to :)

Tylko Yin, coś Ci dziwnie wychodzi ten rowerek ? :D ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 05, 2011, 11:32:05 pm »
Tylko Yin, coś Ci dziwnie wychodzi ten rowerek ? :D ;)
To nie mój choć ostatnio mam fazę na moped /cruiser/ oldtimer ( https://picasaweb.google.com/Poziome/RoweryChopperCruiserSpalinowe# ). Ale ta zachcianka będzie musiała poczekać, za plecami mam w 85% ukończonego zoxa 20x20, jako kolejny do zrealizowania jest hi-racer i klon day six bike. Wszystko rozbija się o czas, miejsce do przechowania i $ na budowę :)

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 06, 2011, 03:04:12 am »
bo to taki rowerek zmotoryzowany
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject