Autor Wątek: kolejny projekt czas rozpoczac  (Przeczytany 72780 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: kolejny projekt czas rozpoczac
« Odpowiedź #120 dnia: Maja 26, 2011, 12:14:43 pm »
Jest ładnie ale można go jeszcze trochę dopracować wizualnie - konkretnie dać laminat na rurę pod siodłowa tak by rura tworzyła jedna łukową linie z główką ramy.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #121 dnia: Maja 26, 2011, 12:28:41 pm »
Jest ładnie ale można go jeszcze trochę dopracować wizualnie - konkretnie dać laminat na rurę pod siodłowa tak by rura tworzyła jedna łukową linie z główką ramy.

oczywiscie że sie z Toba w pełni zgadzam, nie napisałem że jeszcze nie skonczony ? :)

czekam na nowe koło, nową przerzutke ( shadow, a co :) ), jak zainstaluje osprzęt docelowy, to bede dopieszczała, bardzo możliwe że rower bedzie lepiej wyglądał niż  jeździł ( jakos nie mogę sie przekonać do tego napędu), a po ostatnich dywagacjach na temat kierownicy, zaczynam sie zastanawiać nad SB ( wydaje mi sie ze szeroki rozstaw rąk, w tym przypadku znacznie poprawi stabilność jazdy), aczkolwiek decyzja zostanie podjęta jak juz będe miał okazję pojezdzic dalej niż 400 m, i po czyms równiejszym niz kostka.

no to jeszcze profil

« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2011, 12:30:15 pm wysłana przez gemsi »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #122 dnia: Maja 26, 2011, 04:02:21 pm »
Patrząc z boku - zabudowanie wolnej przestrzeni między ramą a przednim kołem pomogło by uniknąć zawirowań powietrza wytwarzanych przez koło - więc teoretycznie rower zyskał by trochę na aerodynamice.
(Przykład z pionowych: http://www.litebikes.co.nz/Aero.htm )
Alternatywnie można zabudować cały przedni trójkąt:

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #123 dnia: Maja 26, 2011, 08:31:41 pm »
Gemsi kierownica jest ok wszystko ok, stabilności nie masz bo nie umiesz jeszcze jeździć. Wydaje mi się że tylko nogi za wysoko podniósł byś siedzenie

nauka trochę trwa nie ucz się na kostce tylko gdzieś gdzie jest równo! np na parkingu przed marketem wieczorem

gwarantuje ci że będziesz nim jeździł bez trzymania kierownicy z rękoma w kieszeni, tego typu rowerków zrobiłem cztery sztuki każdy miał inny kąt główki i inne ustawienie fotela i każdym bez problemu się jeździło oczywiście nie od razu . Trzymam kciuki :)
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2011, 08:51:21 pm wysłana przez tomek70 »

tomek70

• całkiem inny wariat
filmik dla Gemsiego kandydat do Oskara :)
« Odpowiedź #124 dnia: Maja 28, 2011, 11:55:25 pm »
bez trzymanki :)

http://www.youtube.com/watch?v=gQeYAG9qKks

i można tak do znudzenia ale ile czasu trwało by przesyłanie :)

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #125 dnia: Maja 29, 2011, 03:13:59 pm »
Też chciał bym przerobić swojego Low Racera na FWD
https://picasaweb.google.com/wrmichal/LowRacer#5583617333098188850
tylko czy kąt główki będzie ok?
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #126 dnia: Maja 29, 2011, 09:29:22 pm »
Też chciał bym przerobić swojego Low Racera na FWD
https://picasaweb.google.com/wrmichal/LowRacer#5583617333098188850
tylko czy kąt główki będzie ok?

Trjk-o-ciklista twierdzi ze przy FWD, kąt główki nie ma takiego znaczenia i wydaje mi się ze sporo w tym racji

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #127 dnia: Maja 30, 2011, 06:30:36 pm »
To czyli że śmiało mogę zrobić z niego FWD?
Michał

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #128 dnia: Maja 30, 2011, 08:28:02 pm »
To czyli że śmiało mogę zrobić z niego FWD?

wg mnie : śmiało

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #129 dnia: Maja 30, 2011, 08:29:59 pm »
to zaczynam nie długo. ;)
aaa. i dzieki za podpowiedz gemsi :)
Michał

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #130 dnia: Maja 30, 2011, 08:38:00 pm »
to zaczynam nie długo. ;)
aaa. i dzieki za podpowiedz gemsi :)

prosze bardzo :) widac jest sezon na FWD :D

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 02, 2011, 09:10:27 pm »
Dzisiaj wymienilem hak przerzutki, wyjechalem na asfalt, przejechalem 2,5 km, ten typ napedu poki co nie pozwala mi na mocne depniecie, i raczej wygodniej sie jezdzi rekreacyjnie przy niskiej kadencji, przy wysokiej kadencji robi sie nerwowo, Vmax 31 kmh, nie odczulem jakigos silnego kopa ( momentu), zdaje sobie sprawe ze jazdy na FWD trzeba sie uczyc, ale chyba nie mam takiego cisnienia ( jakbym mial tylko FWD to moze), jazda tuz przy ziemi jest dosyc przytlaczajaca, zwlaszcza jak sie przejezdza obok roweru trkingowego na ktorym siedzi 180cio cm młodzieniec. Jeszcze troche nad nim popracuje i albo sprzedam w wersji FWD albo przerobie na RWD.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 03, 2011, 10:08:51 pm »
Dzisiaj wymienilem hak przerzutki, wyjechalem na asfalt, przejechalem 2,5 km, ten typ napedu poki co nie pozwala mi na mocne depniecie, i raczej wygodniej sie jezdzi rekreacyjnie przy niskiej kadencji, przy wysokiej kadencji robi sie nerwowo, Vmax 31 kmh, nie odczulem jakigos silnego kopa ( momentu), zdaje sobie sprawe ze jazdy na FWD trzeba sie uczyc, ale chyba nie mam takiego cisnienia ( jakbym mial tylko FWD to moze), jazda tuz przy ziemi jest dosyc przytlaczajaca, zwlaszcza jak sie przejezdza obok roweru trkingowego na ktorym siedzi 180cio cm młodzieniec. Jeszcze troche nad nim popracuje i albo sprzedam w wersji FWD albo przerobie na RWD.
  rozumiem jest przytlaczająca jak trekinga nie mozna wyprzedzić niedawno scigałem sie z dwoma trekingami i mysle ze to bylo dla nich bardziej przytlaczajace :) 2.5 km ? Gemsi ? 2,5 km to ja przejeżdzałem na parkingu żeby nie bać się wyjechac na szosę . Przy wysokiej czy przy niskiej kadencji tego typu rower jest stabilny jak cholera jak jade mogę walnąć  z całej siły w bok kierownicy i nic sie nie stanie .
rada 1 pompuj dużo mocniej przednie kolo bo jest bardziej obciążone
rada2  usiądz sobie na rowerek przy jakiejś ścianie trzymając się jej albo przy jakims słupku i sprubuj nadusic na pedały zobaczysz jak zachowuje się suport jesli nadusisz a on skrenci w bok wtedy znaczy ze żle dusisz, musisz dusić trochę na zewnątrz jesli podczas jazdy musisz kontrowac kierownicą
nie umiesz jeszcze dusić na pedały. Kierownicy prawie nie używasz podczas jazdy, wtedy możesz powiedzieć że umiesz jezdzić ffd                                     rada 3  jak pierwsza  sporo większe ciśnienie w przednim  kole bo inaczej rower będzie mulasty

ps   Dziś wymieniłem jedną rórkę na kompozytową wlasnoręcznie zrobioną i rower jeżdzi nie rozpadł się :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2011, 10:13:42 pm wysłana przez tomek70 »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 03, 2011, 10:39:23 pm »
W przednim kole mam 8 atm , wiecej nie da rady ;)
No 2,5 km, bo to poczatki, trenuje na midracerze ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #134 dnia: Lipca 10, 2011, 10:13:02 pm »

dla ciebie Gemsi 2minuta 21 sekunda filmu przy 40 można nie trzymać kierownicy i kręcić  film:)

http://www.youtube.com/watch?v=2-zwiA2cbXA