już odpowiadam franc trochę mnie nie było

a więc punkt pierwszy to szablon na którym będziemy wyginać . Proponuje go zrobić z płyty meblowej potrzebna będzie wyrzynarka i kształt naszej lordozy czyli wygięcia kręgosłupa ja robiłem to jak opisałem powyżej przykładając i wyginając rurkę od ogrzewania podłogowego ale morze być np jakiś drut czy cokolwiek co da się wygiąć do naszych pleców
punkt drugi to sklejka, sklejka z drzew liściastych ale na pewno nie jakaś dębowa, nie wiem czy taka jest

aby nie była z iglastych np sosny nie może to być tez sklejka z jakiejś starej szafy itp.
kKztałt siedzenia należy wcześniej wyciąć w sklejce odznaczyć ołówkiem linie środka i podzielić ołówkiem na kwadraty przyda nam się to do równego ustawienia wyciętej sklejki w szablonie.
Przygotowanie sklejki do wyginania. Jeśli mamy już szablon, sklejkę musimy zmiękczyć namoczyć jak to zrobić? Pewnie nie znajdzie się takie duże naczynie
dlatego proponuje sklejkę zmoczyć ,następnie nasmarować mydłem w płynie ( mydło jest po to zęby sklejka łatwiej przyjmowała wodę ) następnie na kawałku folii położyć dobrze namoczone tektury i namoczonymi tekturami przykryć, polać jeszcze wodą sklejka 5mm taka polecam należy moczyć dobę
mamy już wycięty kształt siedzenia ze sklejki z narysowanymi liniami i namoczyliśmy ja przez dobę mamy tez wycięty szablon teraz szukamy kolegę który nam pomoże

potrzebne nam będą teraz jeszcze
długie jakieś 10cm wkręty do gipsu takie czarne i wkrętarka która jest też niezbędna potrzebujemy jeszcze kilka małych przewierconych kawałeczków tej samej sklejki na podkładki pod wkręty
przykręcamy tymi wkrętami z pomocą kolegi do szablonu według linii którą wyznaczyliśmy wcześniej jako środek następnie suszymy ale nie w miejscu bardzo ciepłym tylko spokojnie, nie na przeciągu!!!
po wysuszeniu jakieś trzy doby według tego samego szablonu na którym wyginaliśmy odrysowujemy wręgi podtrzymujące muszą one być wycięte idealnie. Przygotowujemy też z jakiegoś twardszego drewna rozpórki które przykręcamy do tych wręgów musi t być zrobione dokładnie w przeciwnym razie siedzenie będzie zwichrowane nierówne. Do tych rozpórek przykręcamy nasze wygięte siedzenie ja robię to za pomocą wkrętów do gipsu tylko trochę krótszych 5 lub 6 cm rozporki pod wkręty należy nawiercić troszkę cieńszym wiertlem żeby nie pękły można tez przed przykręceniem do wręgów posmarować wikolem tak wykonane siedzenie jest bardzo sztywne i lekkie .
Dobrze namoczona sklejka wygina sie i formuje bardzo łatwo można tez zrobić siedzenie wklesłe pod plecy i tyłek a nie jak ktos pisał że nie da sie tego zrobić, zrobiłem kiedys takie ale potrzebna jest do tego bardziej skomplikowana forma
życzę powodzenia

jeśli są pytania chętnie odpowiem myślę że resztę można domyśleć się ze zdjęć do których linki umieściłem powyżej