Autor Wątek: kolejny projekt czas rozpoczac  (Przeczytany 72765 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: kolejny projekt czas rozpoczac
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 03, 2011, 06:17:17 am »
No.. nie zauważyłem flevo/cruzości projektu  :-[ Tak to zmienia postać rzeczy!

storm

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 03, 2011, 06:36:16 am »
Jestem nudny pewnie jak flaki z olejem, ale ten fotelik nie jest czasem zbyt pionowo? IMHO jeśli to ma być aerodynamiczne ustawienie... w zasadzie to nawet schowanie go za support i nogi to wydaje mi się, że przy niewielkim podniesieniu siedzenia wyżej z ramą, mozna by uzyskać to samo jednocześnie jeszcze bardziej spłaszczając sylwetkę roweru i "jeźdźca"...

Gemsi - nie boisz się, że jak wsiądziesz to usiądziesz "za nisko"? ;-) Bo ja jak siadam na swoim nieskończonym jeszcze LWB to mam chwilami wrażenie, jakbym siadał na ziemi ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 03, 2011, 08:56:32 am »
Jestem nudny pewnie jak flaki z olejem, ale ten fotelik nie jest czasem zbyt pionowo? IMHO jeśli to ma być aerodynamiczne ustawienie... w zasadzie to nawet schowanie go za support i nogi to wydaje mi się, że przy niewielkim podniesieniu siedzenia wyżej z ramą, mozna by uzyskać to samo jednocześnie jeszcze bardziej spłaszczając sylwetkę roweru i "jeźdźca"...

Gemsi - nie boisz się, że jak wsiądziesz to usiądziesz "za nisko"? ;-) Bo ja jak siadam na swoim nieskończonym jeszcze LWB to mam chwilami wrażenie, jakbym siadał na ziemi ;)

fotel jest tak samo jak w K3 (sprawdzona pozycja i odleglosc supportu) , wole miec na etapie projektu mozliwosc "mania" pionowego fotela niz zbyt płasko ( juz to przerabialem )
Tyl jest w opraciu o Barona i takie tez sa wysokosci i rozstaw osi,
a ze bedzie nisko... no cóż , tak to juz jest z Low Racerami :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 03, 2011, 08:23:09 pm »
Tak jak dla mnie to fotelik też za pionowo ale to szczegół zawsze można to zmienić chyba że nie będzie stanowił całość z ramą to znaczy nie będzie za laminowany
koledzy maja racje im bardziej fotelik leżący tym lepsza aerodynamika i lepsze osiągi
Z doświadczenia powiem że :) może twoje kłopoty z bardziej lezącym fotelikiem wynikały z dwu przyczyn "jak sądzę "  : twój dotychczasowy rowerek był całkiem wysoki i jak położyłeś fotelik to widziałeś  tylko " wielki wóz" :) a druga możliwa przyczyna to brak zagłówka

Co do drugiej przyczyny kupiłem ostatnio fotelik gotowy laminowany pojeździłem rok,
ale nie jestem z niego zadowolony złe wygięcie a druga to brak zintegrowanego zagłówka dlatego zrobiłem a raczej robię fotelik samodzielnie dopasowany do mojej "lordozy"   :) razem z zagłówkiem a nie jakimiś doczepianymi drutami

dziś go wygoiłem kiedy na niego usiadłem położyłem głowę  poczułem że to jest to.

Fotelik jeszcze mokry w formie wyginany ze sklejki  tak teraz myślę że to przysłowie które brzmi  "że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego" jest prawdziwe przecież każdy z nas jest inny i ma inny kręgosłup

poniżej fotki

http://picasaweb.google.com/70ismail/MojeObrazy#5569538316314881442
http://picasaweb.google.com/70ismail/MojeObrazy#5569538308798990882
http://picasaweb.google.com/70ismail/MojeObrazy#5569538304917265698

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 03, 2011, 08:44:30 pm »

masz rację sprawdziłem to doświadczalnie nie liczy się tylko powierzchnia czołowa,ale też kąty pod jakimi spływa z nas powietrze zobrazuje to  na podstawie szyby w samochodzie jeśli Gemsi tak będzie miał ustawiony fotelik jak w projekcie  to efekt aerodynamiczny będzie taki  w autosanie :)  natomiast fotelik położony jak najbardziej poziomo sprawia ze powietrze ześlizguje się z klatki piersiowej jak np "Oplu Tigra ":)  myślę że kolega Gemsi wolał by jeździć tigrą niż Nysą czy Autosanem

dla młodszych Nysa to taki dawny socjalistyczny Bus :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 03, 2011, 08:50:07 pm »
myślę że kolega Gemsi wolał by jeździć tigrą niż Nysą czy Autosanem

Panowie, spokojnie, spokojnie, zgadzam sie z wami, dlatego nie bede integrowal fotela z rama, jestem na etapie poszukiwan i nie stac mnie jeszcze na robienie ramy na cito :), dlatego tez fotel bedzie mial mozliwosc regulacji kąta pochylenia, jak osiągne już zadowalający stopien wtajemniczenia jesli chodzi o laminowanie i osiągnę optimum w kącie nachylenia to zrobie rower z carbonu, ze zintegrowanym wszystkim co sie da :)

i jeszcze jedna uwaga, nie kto inny jak Storm mial zdaje się problemy z jezdzeniem na sklejaku, wlasnie ze względu na zbyt lezącą pozycję ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 08:55:23 pm wysłana przez gemsi »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 03, 2011, 09:49:33 pm »
... zrobiłem a raczej robię fotelik samodzielnie dopasowany do mojej "lordozy"   :) razem z zagłówkiem a nie jakimiś doczepianymi drutami

jak zrobies rzut swojej "lordozy" ?

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 04, 2011, 09:35:43 am »
Witam
Moja sugestia do tego siedzenia ze sklejki to pdkleić od spodu
dwa wąskie paski sklejki dla wzmocnienia (mogą być dubeltowe) wzdłuż siedziska.
Można rozważyć również nawiercenie otworów wentylacyjnych. staraj sie tylko aby
powierzchnia otworów nie przekroczyła 30% powierzchni siedziska.
To tyle , pozdrawiam T1

storm

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 04, 2011, 02:32:59 pm »
@Gemsi - posiadasz niepełne dane. To nie była o dziwo! kwestia pozycji :D
Po prostu sama rama miała już swoje lata i wahacz nie trzymał już tak jak powinien podparcia fotelika i bagażnika, przez co bagażnik tarł o tylne koło z boku :D Więc nawet gdyby tam było super ekstra pionowe podparcie i nie wiadomo jaki kosmiczny fotelik to i tak szybciej niż moja Moc odjąć opory wynikające z tarcia bagażnika z (sakwami lub bez) o oponę - bym nie pojechał :D

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 04, 2011, 02:46:28 pm »
@Gemsi - posiadasz niepełne dane. To nie była o dziwo! kwestia pozycji :D

a to przepraszam, ale ja w tym projekcie nie zamierzam umieszczac nic co by tarlo o kola, a fotel bedzie podlegal regulacji , wiec spoko :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 04, 2011, 05:25:03 pm »
Witam
Moja sugestia do tego siedzenia ze sklejki to pdkleić od spodu
dwa wąskie paski sklejki dla wzmocnienia (mogą być dubeltowe) wzdłuż siedziska.
Można rozważyć również nawiercenie otworów wentylacyjnych. staraj sie tylko aby
powierzchnia otworów nie przekroczyła 30% powierzchni siedziska.
To tyle , pozdrawiam T1

dokładnie tak planuje zrobić ale tą sklejkę planuje dać pionowo wyciąć według szablonu na którym teraz wyginam ,
dwa pasy sklejki a pomiędzy nie dwa klocki drewniane a do nich dopiero na wierzch sklejkę to będzie mocniejsze . a przestrzeń pomiędzy nimi zabuduje i wykorzystam jako pojemnik na mój super litowo jonowy akumulator:) i inne gadżety :) 

a co do pytania Gemsi jak przeniosłem moja lordozę na siedzenie robiłem to za pomocą rurki do ogrzewania podłogowego którą doginałem do pleców w pozycji stojącej j . Może mało profesjonalne podejście ale zdało egzamin. Teraz schnie sobie w spokoju  do poniedziałku :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 04, 2011, 05:36:29 pm »
a co do pytania Gemsi jak przeniosłem moja lordozę na siedzenie robiłem to za pomocą rurki do ogrzewania podłogowego którą doginałem do pleców w pozycji stojącej j . Może mało profesjonalne podejście ale zdało egzamin. Teraz schnie sobie w spokoju  do poniedziałku :)

nie sztuka zrobic cos z wykorzystaniem super hiper specjalizowanego sprzetu, sztuka zrobc cos profesjonalnego z wykorzystaniem gumy do zucia, tasmy klejacej i sznurka :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 04, 2011, 09:19:46 pm »
nie zamierzam umieszczac nic co by tarlo o kola
Znaczy się hamulec aerodynamiczny czy ostre koło? No kurcze technologia jak z NASA ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 04, 2011, 09:26:20 pm »
Znaczy się hamulec aerodynamiczny czy ostre koło? No kurcze technologia jak z NASA ;)

nic zbędnego co by tarlo w czasie jazdy :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2011, 09:33:23 pm »
Wiem, ja tak chciałem humorystycznie z przymrużeniem oka ;). Następnym razem spróbuję wierszem co by było bardziej po forumowemu ;)