Autor Wątek: kolejny projekt czas rozpoczac  (Przeczytany 72725 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
kolejny projekt czas rozpoczac
« dnia: Lutego 01, 2011, 10:01:31 pm »
w koncu siadlem przy qcadzie, pomierzylem, podopasowywalem i powoli przymierzam sie do hybrydy Optimy Barona z Kouignem Amanem III

wstepny szkic wyglada tak

tyl 26" lub 700c,
przod 24" ( nie chce 20" a na 26" jestem za maly )

adriansocho

• kolarz na poziomie
Odp: kolejny projekt czas rozpoczac
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2011, 11:33:27 pm »
A ja tak się ostatnio zastanawiałem. Są SWB FWD, i jeśli rozmiar kół jest taki sam, to można by zrobić SWB AWD :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 02, 2011, 12:33:40 am »
Tradycyjnie laminat? Tył odstaje wizualnie, całość mogła by być bardziej ''miękka'' coś w stylu:
http://malricsworld.blogspot.com/2008/08/new-zockra-lowracer-swan.html
Przy czym bardziej poziomy tył powinien lepiej wybierać nierówności. Może warto pokusić się o zrobienie fotelika w laminowanego w ramę, a ewentualnie zmiany konta fotelika załatwiać zmianą tylnego koła? 

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2011, 08:39:43 am »
Yin :

laminat , a tyl zostaje faktycznie wypoziomowany, w tym cwiczeniu bardziej chcialem sprawdzic czy ta konstrukcja ( z 24" ) ma sens przy moich krotkich nogach;)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 02, 2011, 09:03:16 am »
adriansocho: Zox znany z robienia rowerków FWD ze sztywnym wysięgnikiem pedałów i przeginanym łańcuchem pokazał kiedyś na targach prototyp (chyba się tylko na prototypie skończyło) rowerka AWD: z przodu miał podwójny blat (identyczne) i 2 łańcuchy - jeden tradycyjnie dla ZOX'a na przednie koło a drugi na tylne. Koła - 20", każde z własną przerzutką. Ciekawe jak zsynchronizowali przerzutki. Poza tym zbudowali tandem AWD - kierowca napędzał tradycyjnie przód, pasażer napędzał tylne koło, każdy miał własny zestaw przerzutek. Ciekawostka: można było wymontować kawałek ramy z fotelem i suportem pasażera i zamontować tylny wahacz z kołem, bezpośrednio za fotelem kierowcy tworząc rower jednoosobowy.
Takie rozwiązania są zresztą w tandemach dość często stosowane w tandemach - tak ma Flevo, tak ma prototyp wyścigowego tandemu M5 i wiele innych prototypów - kierowca napędza przednie koło przez własny łańcuch i zestaw przerzutek a pasażer napędza tylne koło przez własny zestaw łańcucha i przerzutek to wszystko daje rowery z napędem AWD.
Jest też rosyjski Berkut - robią trójkołowce tadapol (2 skręcane koła z przodu, jedno z tyłu) - te rowery mają standardowo przedni napęd, ale mają opcję także w której dodatkowo napędzane jest tylne kolo (od przerzutki przy przedniej osi, idzie drugi łańcuch na tył) - czyli mamy rower AWD 3x3
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2011, 08:28:17 pm »
poprawiony

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2011, 08:36:32 pm »
gemsi robi następny rower, a ja mam dwa i nie wiem który pierw skończyć :) dzisiaj na przykład grzebałem przy SWB a wczoraj przy  Low Racerze. Powodzenia gemsi  ;)
GG: 13949582

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2011, 08:37:27 pm »
przod 24" ( nie chce 20" a na 26" jestem za maly )

Tak ? A jaki masz x-seam ?
Swoją drogą fajnie wygląda koncepcja :) Zdecydowanie zrób zaintegorwany fotel z ramą! :)

@Franc

Oto Steintrikes prototyp. Chyba sie nie pokazał jako najlepsze rozwiązanie, bo nic z prototypem nie zrobili.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2011, 09:09:01 pm »
Fajny też mam  a raczej miałem przednionapędowca tego typu co planujesz, ale koło 24 "to za małe przełożenie jak dla mnie miałem tak kiedyś z zębatką 52 zęby i było za mało
do szpanowania po mieście ok ale na trasę  za mało miałem koło 26 i oponki 1.75" i przełożenie za małe .W lowracerze pozycja daje mniejsze opory i możesz szybciej śmigać a tu okazuje się że brakuje ci przełożenia. Więc co robisz  leżysz :)
Dlatego mój rowerek poszedł pod kątówkę i będę robił coś w rodzaju barona z przekładnią pośrednia w miejscu rolki ,tym razem napęd tylni i pozycja jeszcze bardziej leżąca chociaż był naprawdę szybki ale chce się więcej

szybciej ,szybciej czy to jakaś nieznana choroba ?  ;D
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2011, 09:12:08 pm wysłana przez tomek70 »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2011, 10:01:12 pm »
Tak ? A jaki masz x-seam ?

102 cm

szybciej ,szybciej czy to jakaś nieznana choroba ?

szybkościoza :)

gemsi robi następny rower, a ja mam dwa i nie wiem który pierw skończyć Uśmiech dzisiaj na przykład grzebałem przy SWB a wczoraj przy  Low Racerze.

bo rownoczesnie to nie robota, jak zaczne robic kolejny, to K3 juz bedzie sluzyl tylko do jezdzenia, i taki byl zamysl, zeby najpierw skonczyc i miec jeden rower ktory jezdzi, zebym się mógł skupić na robocie i nie robic popeliny :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2011, 10:05:23 pm »
Gemsi? Czyżbyś robił RWS? Bo tu przednie koło raczej za mocno to się skręcać nie będzie chciało (przynajmniej w prawo się nie da)

tomek70, chorobę przechodziło (przechodzi?) pewnie wielu. Jak to siostra powiedziała, rowerzyści dzielą się na babcie, weekendowców, turystów, kolarzy i braci (czasami mam nadzieję, że myśli o braciach w wierze).. "Posuszyła włosy" swojego czasu dwu panom.. 130 na ograniczeniu do 70, z czego jeden w ciężarówce z plandeką a drugi na rowerze..
52/11 to tak daje pod 70 (przy kadencji około 120). Jestem pełen podziwu!
Teraz proponuję zachorować na dalej-jeszcze-dalej :) Chyba niedługo zaczniemy zabawę na niskim poziomie :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2011, 10:15:37 pm »
Gemsi? Czyżbyś robił RWS? Bo tu przednie koło raczej za mocno to się skręcać nie będzie chciało (przynajmniej w prawo się nie da)
nie, no co ty, to bedzie flevo/cruz, nie wiem jak to nazwac

Teraz proponuję zachorować na dalej-jeszcze-dalej :) Chyba niedługo zaczniemy zabawę na niskim poziomie :)
szybko, szybko to w wydaniu przydomowym, krotkie szybkie wypady w ciągu normalnego tygodnia i żeby pobawić się z szoszonami:), a dalej, dłużej do spadniecia ze zmęczenia z roweru, spanie "w rowie" i na plaży, jajecznica na poboczu to drugie co mnie strasznie rajzuje, niestety możliwe do wykonania góra dwa razy w roku ( rodzina, dom, praca )

sprawdzilem sobie 26" wygląda że powinno się zmieścic

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 02, 2011, 10:24:06 pm »
FWD, skręcać będzie w obie strony bez problemów ;). Pierwowzór / inspirator z tego co Gemsi kiedyś pisał wygląda tak:

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 02, 2011, 11:00:27 pm »

102 cm

Ja mam 108, i na tym moim mbb mi dobrze szło z kołem 571.
Prawda że fotelik miałem troszkę wyżej(42cm), ale kupe miejsca było jeszcze między kołem a fotelikem/ramą.
Może przemierz jeszcze raz ;)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters