Autor Wątek: Łączenie stali z laminatami (?)  (Przeczytany 7559 razy)

Killer

• sympatyk
  • *
Łączenie stali z laminatami (?)
« dnia: Lutego 01, 2011, 12:02:52 am »
Czy można i czy ktoś ma doświadczenie - łączyć elementy ramy ze stali z laminatami?
Czy takie połączenie jest możliwe?
Jeśli tak, to czy wytrzymałość będzie wystarczająca?
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2011, 01:26:04 am wysłana przez Killer »

istrii

• kolarz na poziomie
Odp: Łączenie stali z laminatami (?)
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2011, 08:47:29 am »
na upartego można łączyć, tylko że są to dwa rożne materiały o różnych twardościach i sprężystości. Więc to łączenie może nie byc trwałe.
No i tez zależy co chcesz łączyć? tzn jakie elementy.
Zobacz że tylne aluminiowe widełki zawsze sa przykręcane do ramy z np carbonu. 

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2011, 09:34:22 am »
na upartego można łączyć, tylko że są to dwa rożne materiały o różnych twardościach i sprężystości. Więc to łączenie może nie byc trwałe.

A jednak rurki węglowe na aluminiowych mufach się łączy. Różnice są pożądane w tego typu kompozytach - produkt końcowy stanowi połączenie właściwości (a jakich to zależy co, jak i w jakiej proporcji się połączy). Łączenie 2 materiałów o bardzo zbliżonych właściwościach ma "średni" sens.

Zobacz że tylne aluminiowe widełki zawsze sa przykręcane do ramy z np carbonu. 

No raczej do zalaminowanej metalowej wkładki lub gniazd z gwintem.
Jakub Sałata

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2011, 10:00:03 am »
Dokładnie. Wszystko jest kwestią proporcji.

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2011, 10:12:17 am »
Czy można i czy ktoś ma doświadczenie - łączyć elementy ramy ze stali z laminatami?
Czy takie połączenie jest możliwe?

Ja tam nie widzę problemu, jeśli myślisz o szkle to będzie to nawet lepszy pomysł niż łączenie aluminium z laminatem - podobna sprężystość.

Jeśli tak, to czy wytrzymałość będzie wystarczająca?

A to już zależy od tego, czy zachowasz odpowiednią powierzchnię kontaktu. Jeśli np. rura z kompozytu łączy się z rurą stalową to część kompozytowa, która zachodzi na rurę stalową, musi być dużo dłuższa niż powierzchnia spawu. Napisz dokładnie, co chcesz zrobić, to postaramy się to ocenić. Na pewno nie będzie problemu z doklejaniem mniejszych elementów. Zrobienie ramy, gdzie wszystkie rury główne są ze stali a łączniki z laminatu będzie wymagać na przykład tego, żeby laminat zachodził na rury na przynajmniej 4-6 cm, oraz odpowiednia grubość laminatu.

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 01, 2011, 10:05:28 pm »
o ile dobrze pamiętam to tutaj ktoś rure podsiodłową w rowerze pionowym z alu łączył z rurą biegnącą równolegle do podłoża rowingiem z żywicą i podobno to połączenie było ok.
Sam przyznam, że od jakiegoś czasu myśle nad takim rozwiązaniem, alu nie traci wtedy wytrzymałości podczas spawania to i nie trzeba później odprężać. Tylko trzeba wszystko by dobrze obyślić żeby udało się w całości tak zrobić rower.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 01, 2011, 10:07:24 pm »
w moim rowerze tyny widelec (stalowy ) jest wlaminowany w rame ( reszta ramy jest ze szkla ), w laminat jest wpuszczona cala rura sterowa, zeby wyeleiminowac ewentulane przemieszczenia, w rure sterowa zostay wkrecone prostopadel do osi dlugie sruby

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 01, 2011, 11:32:23 pm »
o ile dobrze pamiętam to tutaj ktoś rure podsiodłową w rowerze pionowym z alu łączył z rurą biegnącą równolegle do podłoża rowingiem z żywicą i podobno to połączenie było ok.

Moje skromne ręce tego dokonały! W planach dalszych męczenia tej ramy jest wymiana główki na taką pod (pół)zintegrowane stery, już mam alu wkładkę. A na razie takowe eksperymenty są odsunięte z przyczyn rodzinnych.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2011, 09:06:05 am »
BartekZ ma w swoim Pytonie stalową ramę klejoną na matę, Raffi ma aluminiowe SWB klejone na matę, obaj jeżdżą na nich od dawna.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 12, 2011, 07:11:07 am »
Pytanie raczej nie z branży rowerowej:
Czy da się skutecznie uszczelnić stalowy zbiornik na paliwo przy pomocy żywicy? Jeśli tak to jakiej żywicy użyć?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 12, 2011, 07:38:01 am »
Pytanie raczej nie z branży rowerowej:
Czy da się skutecznie uszczelnić stalowy zbiornik na paliwo przy pomocy żywicy? Jeśli tak to jakiej żywicy użyć?
Powiem tak:
Swojego czasu skonstruowałem do mojego buggy bak paliwa z kanistra 20 l i orginalnego "systemu zasysania paliwa" wyciętego z kaszlaka. Jako, że nie miałem migomatu, a blacha kanista do grubych nie należała, połapałem jak się dało elektrodą 2mm i pokryłem łączenie warstwą "Poxipolu". Patent wytrzymał 2 sezony ostrego wydurniania się po leśnych duktach i trzyma do dzisiaj.

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 12, 2011, 07:47:10 am »
Witam
Poxipol jest OK ale lepszy jest Supermetal mieszanina pyłu tytanowego z żywicą epoksydową.
Pamiętaj o odtłuszczeniu i odrdzewieniu.
Pozdrawiam T1

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 12, 2011, 09:33:16 am »
Witam
Poxipol jest OK ale lepszy jest Supermetal mieszanina pyłu tytanowego z żywicą epoksydową.
Pamiętaj o odtłuszczeniu i odrdzewieniu.
Pozdrawiam T1
Odtłuszczanie i odrdzewianie jest tak oczywiste, że nawet nie wspominałem.
Supermetal na pewno jest lepszy od Poxipolu, jednakowoż, gdy miejsce klejenia nie przenosi dużych obciążeń, ten drugi styknie na pewno.

karol

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 12, 2011, 10:58:01 am »
kleiłem bak kilkanaście razy. Za każdym razem trzymało ze 2 dni. Na poxipol wydałem więcej niż kosztował zbiornik. W końcu wymyłem go i dałem do spawania palnikiem. Ściany zbiornika "pracują" więc klejenie się sprawdza tylko w miejscach sztywnych a i to nie zawsze

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 12, 2011, 01:28:43 pm »
Zaznaczam, że u mnie na łączeniu elementów nie ma tylko Poxipolu, ale też spaw. Klej nie jest "elementem konstrukcyjnym", tylko uszczelnieniem.