Autor Wątek: Jak i czym sklejać karimatę?  (Przeczytany 7772 razy)

doman

• kolarz na poziomie
Jak i czym sklejać karimatę?
« dnia: Stycznia 27, 2011, 08:38:29 pm »
Jakiego kleju najlepiej użyć aby karimatę przykleić do plastiku?

koncki

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Jak i czym sklejać karimatę?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2011, 08:50:48 pm »
Napisz jeszcze jaki plastik, bo to bardzo szerokie pojęcie. Ja kleiłem karimatę do fotelika z PCV spienionego za pomocą taśmy dwustronnie klejącej, takiej piankowej. Tam gdzie się odklejało (na wygięciach) podklejałem jeszcze klejem cyjanoakrylowym. Efekt jest taki, że jak chciałem ostatnio odkleić karimatę, to był problem i podarła się na kawałki :) Aha, właściwie to kleiłem tą taśmą tylko na krawędziach fotelika, a pośrodku użyłem zwykłej taśmy dwustronnie klejącej.

doman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2011, 08:59:04 pm »
Ooo! Właśnie o  taki rodzaj plastku mi chodziło tylko fachowej nazwy nie pamiętałem. ;)

koncki

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2011, 09:51:08 pm »
Ale teraz zrobiłbym to inaczej! :P
Przykleiłbym karimatę na rzepy. Mógłbym ją zabrać, gdybym musiał zostawić rower na deszczu.

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2011, 09:56:44 pm »
Ja na całej powierzchni fotela dawałem taśmę dwustronną z marketu - taka żółta. Pomysł jest dobry, o ile nie tzreba dostawać się do śrub mocujących fotelik za jakiś czas :]
A właśnie, gdzie można dostać rzepy? (części pls ;) )

koncki

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2011, 11:46:02 pm »
No właśnie, ja musiałem się dostać do śrub :D

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2011, 12:02:39 am »
Rzepy z solidnym klejem, podobnym do tego na taśmie dwustronnej, można dostać w pasmanteriach. Z laminatowego fotelika bez rozpuszczalnika nie odejdzie, wytrzymało to stanie godzinami w nocy na deszczu podczas wakacji czy mycie roweru z szamponem samochodowym.
Jakub Sałata

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2011, 12:07:15 am »
Ja na całej powierzchni fotela dawałem taśmę dwustronną z marketu - taka żółta. Pomysł jest dobry, o ile nie tzreba dostawać się do śrub mocujących fotelik za jakiś czas :]

Etam. Jeśli te śruby są prostopadłe do powierzchni fotelika, i łby są od strony karimaty to zero problemu - kluczem imbusowym przebijamy karimatę i trafiamy nim w łeb śruby. Patent sprawdzony przy podłokietnikach do lemondki (tak, zgadza się, kiedyś miałem szosę). A taśma jest biała, tylko folia ochronna na niej jest żółta:)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2011, 11:31:40 pm »
Dobry rzep jet firmy 3M - miałem przyklejone CB Radio w aucie - daje rade:)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2011, 12:52:24 am »
@Adrian - do pewnego momentu masz rację. Te śruby są prostopadłe do powierzchni fotelika, ale jest jedno ALE. ALE od strony na której się siedzi, czyli pod karimatą są łby półokrągłe :D A z kolei musisz mieć do nich dostęp,. aby je przytrzymać chociażby... :]

karol

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 29, 2011, 10:30:10 am »
Wszystkie wymienione sposoby są jak najbardziej OK ale czy nie prościej karimatę przykleić butaprenem. Płytę odtłuścić jakimś rozpuszczajnikiem a potem obie powierzchnie posmarować równomiernie klejem. Odczekać tak z 12-15 min i przyłożyć obie powierzchnie do siebie. Można to zrobić jednak tylko raz więc trzeba dobrze wycelować, żeby przyłożyć karimatę w odpowiednie miejsce. Najlepiej gdy karimata jest większa niż płyta. Nadmiar a obetnie. Nie wiem czy to lepszy sposób ale u mnie trzyma.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2011, 12:21:42 pm »
storm, jak jest śruba "zamkowa", to nie potrzebujesz jej przytrzymywać (no chyba, że "trochę za duża dziura się zrobiła").
Można jeszcze wykorzystywać takie śruby "meblowe" z płaskimi łbami i spoko: imbusik znowu działa rewelacyjnie.

prosportkarol, co do butaprenu.. Karimatę może i przytrzyma, ale i tak będzie odklejał się w najbardziej obciążonych miejscach. Zastąpienie taśmą i problem odłażącej karimaty "jak ręką odjął" (jakaś resztka taśmy po mocowaniu wykładzin: taka zbrojona). Przetrenowałem to w kajaku (oparcie obklejone karimatą..): pływa już od dwóch sezonów.