Autor Wątek: Montaż owiewki Streamer  (Przeczytany 17699 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Montaż owiewki Streamer
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 22, 2011, 08:17:05 pm »
Kiedyś nieopatrznie wsadziłem małego neodyma do kieszeni z kartą do bankomatu ( a było to w epoce magnetycznej nie chipowej ;) ) ale w porę się zreflektowałem i karcie nic poważnego się nie stało. Więc można powiedzieć że niebezpieczeństwa znam ;) Zresztą neodymy to tylko jeden z pomysłów - alternatywnie może być np. taśma z rzepem.

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 22, 2011, 08:24:52 pm »
Na filmiku wygląda, że owiewka jest mocowana właśnie na rzepy. Jak dla mnie to świetne rozwiązanie.

igorc

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 22, 2011, 08:26:32 pm »
tak rzepy, bo magnesy będą za słabe
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 22, 2011, 09:47:59 pm »
Przy azubie rzepy chcą się czasem odrzepiać- zwłaszcza po wjechaniu w dziurę, a nie mam amortyzacji.
 W dziurę wjechać łatwiej, bo przez owiewkę gorzej widać. :P
 Ale fakt, że rzepy są tu jakby standardowym rozwiązaniem
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:58:49 pm »
Zwykłe magnesy tak, ale magnesy neodymowe to takie ''magnesy na sterydach''. Obawiał bym się nawet że mogą być za mocne ( wspomniane zakłócenia elektroniki).

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 22, 2011, 11:26:43 pm »
Zwykłe magnesy tak, ale magnesy neodymowe to takie ''magnesy na sterydach''. Obawiał bym się nawet że mogą być za mocne ( wspomniane zakłócenia elektroniki).

Przecież magnes chyba musi się poruszać względem obwodu żeby powodować jakieś zakłócenia (indukcję) w obwodach? Z tego samego powodu mogła przeżyć twoja karta.
Jakub Sałata

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 23, 2011, 12:10:03 am »
Witam
Według moich pomiarów Streamer ma 1,5mm grubości

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 23, 2011, 12:44:23 am »

Przecież magnes chyba musi się poruszać względem obwodu żeby powodować jakieś zakłócenia (indukcję) w obwodach?
Tak.
Musi się poruszać (rozumiem, że to magnesy stale), aby powstała siła elektromotoryczna.
I w tym przypadku będzie się poruszał (choćby z powodu drgań).
Każdy układ elektroniczny wytwarza pole magnetyczne, te pola zawszę będą w jakiś sposób wzajemnie na siebie oddziaływać.
Wszystko zależy od siły pola magnetycznego, odległości od układu i podatności tego układu na zakłócenia.

Z tego samego powodu mogła przeżyć twoja karta.
Tu Yin miał po prostu szczęście.
W kartach, tych z paskiem, nie ma żadnego układu elektronicznego, a aby utracić dane, wystarczy, że karta znajdzie się w wystarczająco silnym polu magnetycznym, nie musi się poruszać względem pola.
Co ciekawe. Pole magnetyczne (tak zwane pętle indukcyjne) które było wrogiem kar magnetycznych, obecnie jest wykorzystywane do zasilenia układów elektronicznych, znajdujących się w kartach zbliżeniowych.
Tyle OT.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 23, 2011, 02:11:37 am »
Tu Yin miał po prostu szczęście.
Dokładnie, kartę uratowało to że magnes był mały (z tego co pamiętam 10x5x2mm), była w portfelu z wizytówkami itp. szpargałami - czyli nie miała bezpośredniego kontaktu i czysty fart (lepiej jak człowieka olśni późno niż wcale  ::) ) że magnes nie przebywał w pobliżu karty więcej niż 2 min. Co do konieczności ruchu do zaistnienia zakłóceń - ekspertem nie jestem, ale imho same pole magnetyczne neodyma jest na tyle silne że niektóre urządzenia w jego pobliżu wariują. Przykłady można znaleźć na youtube pod frazą ''neodymium magnet''.

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 23, 2011, 10:56:23 am »
ale magnesy neodymowe to takie ''magnesy na sterydach''.

Polecam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magnes_neodymowy
 a szczególnie zdjęcie podpisane
"Magnes neodymowy utrzymujący masę 1300 razy większą od własnej"   :o :o :o
Nieraz popisuję się przed klientami sztuczką - jedne magnesy daję pod dłoń/palec a drugie nad. I ludzie są w szoku, że się przyciągają poprzez ludzkie ciało...
Sławek

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 23, 2011, 11:40:44 am »
Ja wiedziałem że to mocne ale bez konkretnych liczb - teraz bym się zastanawiał nad takim mocowaniem do latarki, tyle że tam w środku jest sterownik procesorowy i inna elektronika...
Jakub Sałata

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 23, 2011, 01:29:55 pm »
Ja wiedziałem że to mocne ale bez konkretnych liczb - teraz bym się zastanawiał nad takim mocowaniem do latarki, tyle że tam w środku jest sterownik procesorowy i inna elektronika...

Kawał na dziś:
Jak tam twój rozrusznik serca?
A dzięki, dobrze. Tylko jak kichnę to mi się elektryczna brama w garażu otwiera ;D
Sławek