Jak obiecywałem w tym
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1020.msg13603#msg13603 wątku, zrobiłem zdjęcia nowopowstałego bocznego wózka do mojego IMK P7. Jest to oczywiście jeszcze wersja Beta projektu, ale trzeba się podzielić informacjami.
Na początek gabaryty: długość 80cm (z osłoną będzie 90cm), szerokość 52cm + 33cm regulowanego wysięgnika z mocowaniem w osi roweru, wysokość 70cm (w tym ~20cm teoretycznego prześwitu, wzrośnie o szybę), waga: 8kg ale wzrośnie (osłona, szyba, nowe mocowanie).
Zdjęcia:
Główne widoki:

Wahacz z amortyzatorem elastomerowym

Mocowanie do roweru

Układ regulacji szerokości

Zrobiłem już 2 jazdy testowe z obciążeniem ~20kg, jedną krótką i jedną trochę dłuższą (10km). Wnioski są następujące:
* Mocowanie wahliwe do ramy (umożliwiające pochylanie się roweru w zakrętach) jest bardzo potrzebne, ale nie może mieć luzów. A już na pewno takich jak mam moje mocowanie. Luzy powodują, że wózek trochę zarzuca na zakrętach i krzywo wisi co widać na zdjęciach. Czyli jest do przeróbki: musi mieć 2 szeroko (wzdłuż osi roweru) rozstawione panewki i może trochę większą średnicę ośki (teraz jest D10mm).
* Balast (pan Torba siedzący na foteliku) powodował dziwne zawirowania powietrza, tak, że w prawą rękę (od wózka) było mi zimno, dużo zimniej niż w lewą.
* Obciążenie roweru bocznym wózkiem nie wpływa znacząco na prowadzenie się roweru - rower jedną ręką prowadzi się stabilnie, daje się też jechać przez chwilę bez trzymanki. Przy hamowaniu nie szarpie, ale czuć zwiększoną masę - chyba będę musiał zainwestować w tarczę 200mm.
* Skręty w lewo wychodzą dobrze, w prawo, pan Torba siedzący na foteliku trochę ograniczał pochylanie się. Można to usunąć regulując odsunięciem wózka, ale to negatywnie wpłynie na szerokość zestawu.
* Amortyzacja koła wózka na elastomerach działa wystarczająco. Wózek dobrze pokonuje leżących policjantów oraz wertepy. Da się też jechać tak, że wózek jedzie po chodniku a rower po jezdni, ale znów są problemy z opieraniem się o pana Torbę - czyli regulacja odsunięcia wózka.
* Muszę obowiązkowo jeszcze zrobić błotnik i pasy bezpieczeństwa oraz osłonę (pewnie ze sklejki 3mm).
A tu link do albumu w Picasie:
http://picasaweb.google.com/Franc.RoweryPoziomeRule/SideCarWersjaBeta?feat=directlink