Wrmichal! Mam wrażenie, że pomyliłeś 2 materiały. Płyta 5mm o której pisałem jest ze spienionego PVC i nadaje się doskonale na oparcie, jest lekka a w przekroju ma fakturę???... drobnogąbczastą (ale twór językopodobny!). Natomiast parapet owszem też jest z PVC ale litego (znaczy niespienionego czyli twardego), tzn grubość scianki jest ok 1mm ale jest to dwuwarstwowa, użebrowana płyta o grubości 2cm z żebrami przebiegającymi równolegle w odległości ok. 2cm (jakbyś zaglądał do wnętrza harmonijki ustnej). Jest to sztywna, wytrzymała i lekka płyta doskonale nadająca się na siedzisko.
Też daje się modelować na gorąco ale ze względu na dwuwarstwowość i użebrowanie (w praktyce trudno to nad gazem jednocześnie nagrzać z dwu stron i od środka - i tu pewnie zanurzenie we wrzątku było by stosowniejsze) jest dość trudne. Mi udało się wyprofilować łagodny łuk na przedniej części siedziska i dwa płytkie dołki na kości kulszowe, żeby kształt był anatomiczny.
Firmy wstawiające okna biorą te parapety do montażu w długich, chyba 3m odcinkach. Więc na każdej budowie powinien się znaleźć 30cm odpad. A może i w castoramie albo praktikerze można kupić taki mikro kawałek