Autor Wątek: offtopic - Modyfikacja klimatu  (Przeczytany 4832 razy)

Sixbrincnax

• sympatyk
  • *
offtopic - Modyfikacja klimatu
« dnia: Stycznia 04, 2011, 11:16:39 pm »
Witam ;) Niedawno zaczeło mnie zastanawiać jaką przyczynę mogą mieć różne anomalie pogodowe o których dowiadujemy się ciągle. Powodzie, huragany, goroące lata, zimne zimy. Oczywiście nie chodzi o to, że lato jest ciepłe, a zima zimna, a raczej o nagłe przejścia między latem-zimą bez dłuższego czasu wiosennego i jesiennego jak było za mojej młodości. Nie znalazłem odpowiedzi, ale szukając informacji dowiedziałem się o czymś zbliżonym - o geoinżynierii klimatu.

W sumie to mało jest w Polsce informacji na ten temat. Jakieś szczątkowe informacje na Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/In%C5%BCynieria_pogody_i_klimatu oraz na http://geoinzynieria.co.cc/ (tu akurat temat jest wyczerpująco przedstawiony po polsku na podstawie oficjalnych informacji).

Są jeszcze PDF-y po polsku http://geoinzynieria.co.cc/geoinzynieria.pdf i po angielsku http://www.etcgroup.org/upload/publication/pdf_file/ETC_geopiracy_4web.pdf Nic więcej nie mam na ten temat.

Z tego co zrozumiałem, to chodzi o to, że naukowcy w obawie przed globalnym ociepleniem chcą zastosować drastyczne techniki ochłodzenia klimatu jak np. wrzucenie ogromnych ilości żelaza do oceanów, czy rozpylanie siarki w powietrzu żeby imitować wybuch wulkanu który chłodzi atmosferę. Nie są to tylko plany, bo eksperymenty są już od lat prowadzone. Przechodząc do sedna sprawy, zastanawia mnie czy ta cała geoinżynieria ma związek z anomaliami pogodowymi o któych pisałem na początku. Temat wydaje mi się dobry do podyskutowania, dlatego postanowiłem podzielić się moimi przemyśleniami.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: offtopic - Modyfikacja klimatu
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2011, 11:47:13 pm »
Witam ;)

Czesc,
napisz cos wiecej w watku przywitalec, a za Twojej młodości to jakie lata ?
bo po mojemu to ta cała zmiana klimatu to bulszit i piepszenie od rzeczy, ale nie jestem naukowcem klimatologiem i to moze byc tylko moje odczucie, w koncu zime mamy taka jaka byc powinna, czyli na poczatku grudnia spadl snieg i sie trzyma (tak bylo za moich szczeniecych lat), jesien tez byla calkiem jesienna, mam nadzieje, ze wiosna sie zacznie w polowie marca i bedzie w koncu normalnie :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 05, 2011, 07:08:00 am »
Osobiście też jestem dosyć sceptyczny. Ciągle słyszę o globalnym ociepleniu, ale to co widzę za oknem w lecie to nie może być ocieplenie ale OCIPIENIE. (bez urazy dla nikogo, ale to trzeba dosłownie podkreślić w tym miejscu ;] ) Zresztą nie ma dobrych źródeł informacji w zakresie temperatury, do dzisiaj spotyka się brednie wyssane z palca zmieszane z prawdą i w ogóle za ten temat biorą się u nas chyba wszyscy, praktycznie każdy kto tylko chce, a potem ludzie powtarzają bajki. Na przykład tą, że wybuch 1 wulkanu rocznie wyzwala więcej dwutlenku węgla niż ludzkość swoimi działaniami (fabryki, samochody, etc). Tymczasem jak gdzieś doczytałem i widziałem wykresik, gdzie natura ze całą swoją aktywnością wulkaniczną jest gdzieś na poziomie kreseczki grubości 1mm, a ludzkość sięga około 20cm na moim monitorze (1050px wysokości). Osobiście, jako że opodal mam elektrociepłownię, jestem skłonny w to uwierzyć nieco bardziej, bo widzę co leci z komina w każdy dzień, w szczególności w zimie.
Z drugiej jednak strony, kiedy słyszę bajeczki eko-terrorystów o tym jakoby technika pozyskiwania energii z atomu była ultra-super-hiper-niebezpieczna to... to jest śmiech przez łzy. I najlepsze jest to, że przeciętny takie eko-terrorysta nawet nie umiałby narysować schematu ideowego elektrowni atomowej.

A swoją drogą, to ja zamawiam klimat: (pomarzyć wolno, nie? ;) )
+ >=10^C przez cały rok
+ niewielkie przymrozki do -5^C, ale w ciągu dnia powyżej 10^C
+ zimne miesiące z temperaturą ~10^C tylko przez max 4 miesiące w roku
+ w pozostałe miesiące >15 a najlepiej >20^C ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 05, 2011, 11:47:58 am »
Z drugiej jednak strony, kiedy słyszę bajeczki eko-terrorystów o tym jakoby technika pozyskiwania energii z atomu była ultra-super-hiper-niebezpieczna to... to jest śmiech przez łzy.
Miałem kiedyś świetnego nauczyciela fizyki, który spytany co sądzi o elektrowniach atomowych stwierdził że jak najbardziej - ale jak zbudują je nam zagraniczne filmy. Dlaczego? Bo jak byśmy ją budowali sami to nie ma bata żeby ktoś paru worków cementu nie podprowadził dla siebie,  a w przypadku takiej elektrowni te parę worków robi wielką różnicę ;).

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 05, 2011, 04:55:12 pm »
Z drugiej jednak strony, kiedy słyszę bajeczki eko-terrorystów o tym jakoby technika pozyskiwania energii z atomu była ultra-super-hiper-niebezpieczna to... to jest śmiech przez łzy. I najlepsze jest to, że przeciętny takie eko-terrorysta nawet nie umiałby narysować schematu ideowego elektrowni atomowej.

Pełna zgodność, ekoterroryści niech się lepiej zajmą wyłudzaniem haraczy od sieci komórkowych, skoro te jelenie dają się kosić, ale od poważnych spraw - wara!

Była jakiś czas temu głośna sprawa, gdy grupa ekoterrorystów w ramach protestów dostała się na teren jednej z elektrowni i rozwiesili się dookoła najbardziej dymiącego komina. Niestety, zaraz ich wyśmiano, bo wybrany komin to był wylot pary chłodni (charakterystyczne pękate budowle).

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 05, 2011, 05:32:27 pm »
ja jestem jak najbardziej za atomówkami, mam kilka fajnych artykułów z "wiedza i życie" na temat działania i tego jak się zabezpiecza dzisiejsze elektrownie. tak ze nawet w trakcie pomyłki elektrownia sama się wylaczy grawitacyjnie, w przypadku braku zasilania.
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 05, 2011, 06:13:26 pm »
 Nie raz na forum dyskutowaliśmy nad wpływem ciężaru roweru, rodzaju ogumienia, owiewki przedniej, tylnego kufra na prędkość jazdy, zmęczenie itd.
  Najczęściej dochodziliśmy do wniosku, że zmierzone rezultaty różnią się o tyle...że to o niczym nie świadczy ;D.   Że nie wiemy czy rower lepiej jedzie, czy lepiej jedzie bo mi się wydaje że lepiej jedzie ::)
  Wszyscy znamy wyniki badań laboratoryjnych i  z tuneli aerodynamicznych - i w teorii byśmy się dali pokrajać na fakt że "poziom jest szybszy od piona"
  Do czego zmierzam?  ZIEMIA jest zbyt wielka by ją umieścić w laboratorium i przeprowadzić na niej szereg testów... Według badań wychodzi że ilość dwutlenku węgla w atmosferze i metanu wzrosła znacząco i może to mieć wpływ na ocieplenie klimaty. Inni twierdzą, że może ale nie musi, a zmiany jakie obserwujemy zależą nie od człowieka, ale od aktywności Słońca, działalności wulkanów, itd, itd.
  Gdyby chodziło tylko o stwierdzenie pewnych naukowych faktów, to pewnie profesorowie już dawno by dopracowali się wspólnych ustaleń.
  Ale od tego jak zinterpretujemy fakty, zależy jaka powinna być nasza postawa w życiu...
  O!! a tu już jest gorzej... ::)
  Większość biedaków na świecie marzy by żyć jak Amerykanie... a z wiarygodnych danych wynika, że na taki standard życia to by nam, ludzkości, 6 planet takich jak Ziemia nie wystarczyło...
  Co do jednego jestem pewien - rower nie szkodzi środowisku, a ludziom daje radość ;)
Sławek

luki.l

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2011, 03:53:35 pm »
Broń HAARP ?

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2011, 04:05:49 pm »
Broń HAARP ?

Wybacz, ale nie jarzę... ???
Sławek

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2011, 08:09:25 pm »
Lukiemu pewnie chodzi o to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HAARP
HAARP (ang. High Frequency Active Auroral Research Program) ? program wojskowych badań naukowych prowadzonych wspólnie przez US Air Force, US Navy i DARPA, oraz budowany przez BAE Systems. Celem projektu jest, według słów jego twórców:
"Zrozumienie, symulowanie i kontrola procesów zachodzących w jonosferze, które mogą mieć wpływ na działanie systemów komunikacji i nadzoru elektronicznego".
[...]
HAARP jest przedmiotem wielu teorii spiskowych, np.:
HAARP to broń elektromagnetyczna, która potrafi skumulować energię elektromagnetyczną w niewielkim obszarze, znane wyłączenie prądu w Nowym Jorku było następstwem testów tej broni (oparta na pracach dotyczących bezprzewodowego przesyłu energii Nikoli Tesli).
HAARP to broń geofizyczna ? może powodować: trzęsienia ziemi, cyklony, tsunami itp.
HAARP to urządzenie potrafiące sterować myślami ludzi.
HAARP to urządzenie mające wyżej wymienione cechy + możliwość: zniszczenia wszystkich satelitów na orbicie i międzykontynentalnych pocisków balistycznych, podziemnej tomografii, łączności z okrętami podwodnymi, sprowadzania na wybrany dowolny cel fali promieniowania o sile 20 megaton.

Komentować nie będę ;)