Autor Wątek: lusterko na kask  (Przeczytany 9724 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
lusterko na kask
« dnia: Maja 17, 2011, 09:02:06 pm »
Ma ktoś z was lusterko na kask? Na przykład takie:
http://www.rove.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=4822&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=1
Nie wiem, czy warto kupić. Mam w swoim rowerze kierownicę USS i nie bardzo jest gdzie przymocować normalne lusterko.

karol

Odp: lusterko na kask
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2011, 09:23:54 pm »

kapitanwasyl

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 17, 2011, 09:40:35 pm »
Ja mam podobnie , nic nowego , tylko trochę mało widać niestety bo jest daleko od głowy :(
I tak w koło  Macieju ...

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 17, 2011, 11:46:50 pm »
Ja mam takie kaskowe tylko nazwy nie pamietam, z regulacją wysunięcia - rewelacja, lepsze niż mój poprzedni kaskowy "3rd-eye", który regulacji wysunięcia nie miał. Kupowałem przez znajomych w Kanadzie, ale szukałem po e-bay'u.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

koncki

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2011, 09:26:07 pm »
A ja mam lustro na USS:
https://picasaweb.google.com/112491957353030131234/CruzbikeGotowy?authkey=Gv1sRgCOfRu76B8InQtQE#5607743902558036402

Da się i nie trzeba jeździć w kasku
Ja mam USS inaczej i u mnie się nie da. A w kasku jeżdżę z przekonania a nie z musu.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2011, 09:50:37 pm »
Mój IMK Nr5 był USS, więc takie rozwiązanie było najlepsze, tak, że się przyzwyczaiłem do kasku. Teraz, P7 jest głównie ASS, ale kask z lusterkiem pozostał, bo to najlepsza IMHO sprawa (szczególnie, że kierownica w P7 jest bardzo wąziutka i nic się poza gripami i klamkami oraz licznikiem na mostku nie zmieści).
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 19, 2011, 08:48:04 am »
Ma ktoś z was lusterko na kask? ...

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=859.0
mam dokładnie to samo i chwale sobie.
Sporą zaletą jest to, że można się rozejrzeć za plecami - przy lusterku zamocowanym do kierownicy tego nie zrobimy, podczas wywrotki raczej go nie potłuczemy, nie trzeba kombinować, gdy opieramy rower o ścianę.
Żeby nie było, że sam miód.
Jeśli ktoś ma wadę wzroku - ja mam.
Nie mogę go stosować razem z okularami korekcyjnymi.
Gdy wzrok wędruje w lewy róg okularów, w lusterku obraz widać podwójnie - w moim przypadku jakoś bardzo to nie przeszkadza, bo moja wada pozwala na jeżdżenie bez okularów. Ewentualnie zakładam soczewki.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2011, 08:07:39 pm »
Ma ktoś z was lusterko na kask? Na przykład takie:
http://www.rove.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=4822&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=1
Nie wiem, czy warto kupić. Mam w swoim rowerze kierownicę USS i nie bardzo jest gdzie przymocować normalne lusterko.

warto, jest ok

koncki

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2011, 09:17:49 pm »
Gdy wzrok wędruje w lewy róg okularów, w lusterku obraz widać podwójnie - w moim przypadku jakoś bardzo to nie przeszkadza, bo moja wada pozwala na jeżdżenie bez okularów. Ewentualnie zakładam soczewki.

I tu mnie masz, bo ja niestety bez okularów ani rusz.

zulus

• kolarz na poziomie
    • rajder opole
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 19, 2011, 09:20:39 pm »
jeżdżę z takim lusterkiem już od ponad miesiąca. Początek był trudny, skręt głową z przyzwyczajenia i widzę to co nie trzeba i te zerkanie na bok. Teraz, z przyzwyczajenia do tego lusterka już nie kręcę głową i widzę to co chcę, co przez to cierpi tradycyjne lusterko, to przy kierownicy (chyba je zdemontuję).

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 20, 2011, 09:37:36 pm »

I tu mnie masz, bo ja niestety bez okularów ani rusz.
@koncki

Update: Takie lusterko kupił niedawno kolega, który też jeździ w okularach korekcyjnych. U niego, nie występuje problem z podwójnym widzeniem. Więc to nie wina lusterka, tylko sposobu, w jaki są wykonane okulary. (a może trzeba po prostu przestać pić?  :D)

koncki

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:54:27 am »
Od jutra nie piję!

Edit: Jeżdżę z tym lusterkiem od jakiegoś czasu i nie ma żadnego problemu, mimo że mam okulary. (Z piciem tez nie mam problemu  :)) Tylko, że moim zdaniem to rozwiązanie pasuje jedynie do roweru poziomego - na pionie jakoś się nie sprawdza w moim przypadku. Fajne jest to, że teraz mogę z tym samym ustawieniem lusterka patrzeć na drogę za mną i zaglądać co robi Dzidzia w przyczepce.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2011, 09:23:57 am wysłana przez koncki »