Widelec jednostronny ? Niekoniecznie

Tam gdzie przechodzi łańcuch (na pierwszym rysunku) tam widelec jest wąski (jeśli szosowy, a nie szeroki ATB albo amortyzowany z koronką)
a problem raczej może sprawiać hamulec, jeśli szczękowy.
Jeśli się popatrzy na już sprawdzone modele rowerów SWB, to się da zauważyć że większość ich ma baze kół właśnie 1200mm !
Rowery z krótszą bazą są zwykłe bardziej nerwowe w jazdy, jak i rowery gdzie na przednim kole jest za dużo ciężaru (np fotelik bardziej do przodu, bo dizajner chciał ominąć problemu uderzeń pięty/koło)
Mówiąc o tym, to nic strasznego. Na dużej większości rowerów SWB nie można w sam raz ostro skręcać i kręcić pedałami, jak i na lowracerach.
Jak się trochę pojeździ na takim, to automatycznie i nieświadomie sie tego robi (nie kręci przy ostrych zakrętach)
Z taką wysokością foteliku spokojnie można użyć dwa duże koła (26" albo większe) patrzcie na Velokraft Hi
Na ile dokładnie masz bazę fotelika ??
Oczywiście pięty będą się zderzać z kołem w trakcie pedałowania przy ostrym skręcaniu,
ale z mojego doświadczenia, to nie jest taki straszny problem, jak się człowiek przyzwyczai.
Czy zapomnieliśmy jak się jeździ na pionowym ?? Tam też nie można ostro skręcać i pedałować! a na szosówkach już w ogóle!
i to prawie żaden problem jest.
Miałem rower na którym się korby! zderzały z kołem, i bez problemu się jeździło, jak się wie że cos takiego jest.
Radze nie wymyślać koło znowu, tylko skopiować istniały i sprawdzony dizajn
jak już robisz sobie rower, i jeszcze z kompozytu, to szkoda zmarnować kupę czasu, roboty i kasy na coś co nie będzie do końca się sprawdzało ..
Pozzzdro
Igor.