Chłopcy i dziewczyny, moja przyjemność jest Wam dziś przedstawić działo firmy Velokraft z Krakowa, jeden z najpiękniejszych rowerów na świecie - VK Hi

Niedawno nabyłem w Krakowie zestaw składający się z ramy, fotelika, suportu fotelika i kierownice,
i dalej sam składałem od części których w tej chwili miałem w tym kopcu części rowerowych w kącie mojego pokoju.
Było dużo pracy nad tym rowerem. Jeszcze nigdy nie składałem tak długo rower.
Naprawdę nie polecam składanie takiego roweru osobom które maja dwie lewe ręce

i takich który się boją użyć piły, wiertarki, i epoksydu, by coś dorobić tu i tam.
Ten VK Hi to nie zwykły Hi. Zwykłe jest on robiony na kola 650c, ale tutaj chłopcy były taki dobry że specjalnie
dla mnie wyfrezowali tylne drop out-y z kutego alu, i potem ich przykręcili i zaepoksydowali do reszty standardowego tylnego widelca z karbonu.
Wszystko po to żeby można było zamontować większe, 700c koło.
Chciałem tak, bo już miałem ładne 700c koła, a i nawet jakby kupować, to w tym rozmiarze jest duuuużo większy wybór kół i opon,
zwłaszcza dobrych szosowych i do jazdy na czas.
Dzięki Allegro, już wcześniej tanio kupiłem carbonowy widelec do jazdy na czas,
więc jego użyłem, choć pewnie Kamil by mógł zrobić originalny VK Hi widelec na 700c koło, za opłatą oczywiście

Więc mamy tu rower z nieco wyższą bazą fotelika - równo 60cm (oryginał na 650c jest na 55 niby)
Użyty widelec jest chyba nieco niższy do widelca Velokratfa, i w kombinacji z większym kołem przednim,
i moja niską osobą (170cm) wyszło na to że korby się zderzają z kołem przy skręcaniu.
Pewnie w przyszłości zamówię widelec Velokrafta by ominąć ten drobny problem, ale krótsze korby by też pomogłe.
No cóż.
Do tej pory odbiła się tylko jedna dłuższa jazda próbna, 160km po płaskim, z średnią 31km/h.
Wcale nieźle. Szybki i lekki on jest. Jeszcze zobaczę jak idzie pod górkę, ale wydaje się że bardzo dobrze,
z krótkiego 8% odcinku którym miałem okazje jeździć, i to tylko z zębatką 48z do dyspozycji.
Dobra, już koniec gadki - kolej na foty

Zapraszam na obejrzenie resztę zdięć:
http://s113.photobucket.com/albums/n227/iralic/VK%20Hi/