Autor Wątek: Sterowanie kołami trike'a  (Przeczytany 55864 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Sterowanie kołami trike'a
« Odpowiedź #120 dnia: Lutego 19, 2010, 11:35:10 am »
Łańcuch biegnący wzdłuż przedniego koła ogranicza promień skrętu w sposób radykalny. Nawet ZOX (SWB, FWD) ze skręcanym łańcuchem skręca lepiej. Ale LowRacer nie służy do manewrowania slalomem pomiędzy samochodami, tylko do szybkiego jechania na wprost. A wtedy promieeń skrętu nie ma znaczenia.
Wydaje mi się, że kąt pochylenia główki ramy w LowRacerach jest zbliżony do kąta w rowerze klasycznym czyłi 68~70stopni.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 19, 2010, 03:12:20 pm »
Jeszcze trzy pytania: w kwestii siodełka - gdzie można dostać coś w stylu tej pianki http://picasaweb.google.com/Poziome/Lowracer#5435524111157312434 jak w tym row erze?

Taka pianka jest do bani. kompresuje się pod ciężarem ciała, i to mało otwartej przestrzeni co jej pozwala przepuszczać powietrze znika pod tyłkiem ;)
Polecam pokrowiec typu Ventisit. Sam taki zrobisz w 30 minut.
Materiał produkuję niemiecka firma Wunderlich
http://www.wunderlich24.info/homepage/?page_id=87&lang=en

Strona została zmieniona trochę, więc nie moge w tje chwili znaleźć listę dilerów,
ale jak troszke pogrzebiesz to pewnie znajdziesz.
Ja sobie najbliższego znalazłem w Słowenii i tam zamówiłem jedną role, z której wychodzi dwa pokrowce,
i kosztowało mnie to w okolicach 30 euro.

Taki materiał jest też częścią pokrowców które można kupić na sklep.poziome.pl
ale jest białego koloru (przynajmniej ten co ja miałem. jedne warstwo tego, i jedne warstwo "closed cell" pianki pod spodem+poszewka na wierzchu)
więc może się trzeba spytać u producenta czy by sprzedał kawal ? 

Co do tej pianki o której pytałeś, kiedyś ja można było kupić od www.dutchbikes.nl
ale chyba już nie sprzedają żadnych części do poziomych.
Ta pianka się nazywa "filter foam" bo jest stosowana do filtrów powietrza w systemach wentylacyjnych.

Co do kątów, 60 stopni na takim roweru będzie za dużo, więc spowoduje to trudnym sterowaniem roweru, zwłaszcza przy małej prędkości. (tzn "wheel flop" effect)
Na taką bazę kół to kąt 70-75 jak na pionowym roweru, i 5-8cm trail-u

Pozzz
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2010, 03:17:05 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #122 dnia: Lutego 19, 2010, 03:21:27 pm »

Taki materiał jest też częścią pokrowców które można kupić na sklep.poziome.pl
ale jest białego koloru (przynajmniej ten co ja miałem. jedne warstwo tego, i jedne warstwo "closed cell" pianki pod spodem+poszewka na wierzchu)
więc może się trzeba spytać u producenta czy by sprzedał kawal ? 

Jak się zdejmie ta siatkowa poszewka, w środku jest to:

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #123 dnia: Lutego 19, 2010, 03:23:58 pm »
Dzięki za odpowiedzi ;).

Co do łańcucha to widziałem kiedyś jak w tej całej przelotce był podgięty do góry tak, że nie wadził przedniemu kołu a potem naturalnie sobie schodził pod siodełko. Nie chciałbym po prostu, żeby rower był zbyt mało zwrotny - planuję dojazd do szkoły i kawałek trzeba jechać w mieście, a warto by go sprawdzić w takich warunkach.

Co do pianki to wdzięczny jestem za oświecenie. Ta, którą prezentujesz w formie alternatywy kiedyś też mnie zainteresowała, ale pewien byłem, że to jakieś strasznie "trudno-zagranicznodostępne". Jakby się z tym udało to jak najbardziej sensowna myśl, tylko dystrybutora trza znaleźć  ;).

Pozdrawiam, Messer

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #124 dnia: Lutego 19, 2010, 05:18:58 pm »
można kupić w chinach minimum 200 metrów :)
w Polsce nie da się tego kupić

znalazłem w Polsce firmę która produkuje materace i jako jedna z kilku warstw występuje ten "3d mesh" wysłałem nawet do nich mejla ale do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi wiec to olałem

wiem że te siodełka robi maciek Kaczmarek ( chyba zleca komuś) a sam materiał pochodzi z fabryki foteli samochodowych mp. mercedes takiego materiału używa do swoich foteli
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2010, 05:26:23 pm wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Messer

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 19, 2010, 06:12:22 pm »
Ech, no to lipa...
Może znacie jakieś inne dobre, sprawdzone sposoby na obicie siodełka? Podstawa raczej na pewno będzie ze sklejki, bo, jak już wspominałem, jest to projekt koncepcyjny i ekonomia się liczy ;), a i pono dobre sklejkowe nie są złe ;).

Pozdrawiam, Messer

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 20, 2010, 01:29:36 pm »
No kurcze, ten jesli nie w Pl to moze napisac prosto do Niemcow ?
W Pl tego materialu uzywa Kaczmarek, a rowniez i Maniecki,
a watpie ze kupuja setki metrow w Chinach ;)

Pogrzebalem po stronie, i faktycznie nie ma liste dilerow (a byla) wiec moze sie po prostu trzeba skontkatowac,
i jak sa dilery w pl to podaju namiary, albo zaprosza do zakupu z Niemiec.

Zrobic fotelik na ktorym sie plecy beda pocic, to najlepszy sposob na zmarnowanie przyjemnej jady.
Projekt może koncepcyjny, ale fotelik to podstawa, i zuzyjesz go na kazdym roweru, koncepcja czy nie,
wiec warto od razu zainwestowac.
Nawet jak ci sie jazda na poziomie nie spodoba, to zawsze ten fotelik mozna sprzedac komus.

Pozzz
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2010, 01:36:01 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------