Autor Wątek: Niestandardowo - elektryk na manuala?  (Przeczytany 1518 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Niestandardowo - elektryk na manuala?
« dnia: Lipca 13, 2025, 12:00:15 pm »
Siema, od jakiegoś czasu próbuję sprzedać mojego elektrycznego poziomego fatbike (https://allegrolokalnie.pl/oferta/fat-eflevoracer-szybki-elektryczny-wygodny-zjawiskowy-y76) ale jakoś to nie idzie - powoli tracę już nadzieję, ze go sprzedam kiedykolwiek więc zastanawiam się czy nie polecieć w inną stronę - przerobić go na w pełni manualną maszynkę. W związku z tym pytanie do was, czy reflektowałby ktoś na elektryczne bebechy od tego malca? W stawce jest silnik 750W przystosowany do fatbike, akku na ogniwach sony 48V 11.3Ah, sterownik, oświetlenie, elektronika z dorobioną stacyjką itd. Dajcie znać ile wg. was jest to warte, akku może i swoje lata ma ale nie był latany dużo także jeszcze swoje wyjeździ. No chyba że ktoś reflektuje na zakup całości wolna wola.

Dlaczego piszę tu - bo sam nie znam się na tym aż tak dobrze, żeby to porozpinać, rozłożyć itd. Koło i tak musiałbym oddać do przeszprychowania, musiałbym też zakupić piastę odpowiednią, a sam rower wymaga odrobiny miłości i serwisu także może tu ktoś mieszka na tyle niedaleko Gdańska i akurat szuka napędu w jakiejś dobrej cenie?

Nie mam już sił na ten rower w obecnym jego wymiarze, jest za duży na trzymanie tego w bloku, gdybym miał dom wolnostojący z garażem - nie sprzedawałbym ani nie próbował modyfikować tego giganta.

Każda porada, komentarz - cokolwiek - mile widziane.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Leopold

• kolarz na poziomie
Odp: Niestandardowo - elektryk na manuala?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2025, 07:35:29 pm »
Jak to mówią  - licz siły na zamiary. Współczuję. Nie rób złej reklamy na Twój kochany kiedyś rower. Cierpliwości - każda zmora trafi na swego amatora.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2025, 10:02:11 am »
Wiesz, to nie jest zła reklama, rower jest epicki i taki pozostanie, po prostu nie mam na niego miejsca w mieszkaniu i druga sprawa małżonka ma już też tego troszkę dość :D Więc albo w jedną albo w drugą stronę. Albo go sprzedam w końcu - tak dużo kasy nie chcę, zawsze się można dogadać, albo go rozbiorę, elektrykę sprzedam i zachowam go jako normalny manualny rower. Szkoda mi go tak ograbić z elektryki bo całkiem poważnie, jak na nim jadę to trochę jakbym był Bruce Wayne w drodze do jaskini xD rower robi wrażenie, projekt fajny zrealizowany przez kolegę AGA i jego Matix`a ale czas iść do przodu i no cóż.... marzy mi się motocykl :D no i Flevo Racer - chcę wrócić do tej konstrukcji i robić długie trasy, a niestety nadgarstki mi siadają na dłuższych przejazdach na normalnym rowerze - stąd konieczność powrotu na poziom i model Flevo Racer. Ale jak nie sprzedam tego bydlaka, nie kupię nowego... wiadomo jak to jest z małżonkami :D
FatFlevo - na sprzedaż

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2025, 06:14:09 pm »
Po cichu kup sobie przenośny garaż na motocykl, chowaj rower a żona się nie połapie, bo nie musi wiedziec. że to Twoje!

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2025, 06:37:04 pm »
Musiał bym kupić jakiś wyjątkowo duży ten garaż żebym miał gdzie spać jakby się wydało xD jak w tym roku nie sprzedam grubasa poziomego - wyciągam z niego napęd elektryczny, daję go na serwis żeby go sprawdzili i co nieco wymienili (hamulce np. dokręcić tu i tam, wiadomo, piasta zamiast silnika itd) i pewnie będzie na przyszły sezon. Chyba, że jakiś pozytywnie zakręcony na poziomie go zakupi jednak.

Tak czy inaczej - pytanie w eter, czy ktoś reflektuje na elektryczny napęd w dobrej cenie? I nie - nie wiem co to jest dobra cena. :)
FatFlevo - na sprzedaż

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2025, 09:25:42 pm »
Czegoś nie ogarniam, ten sprzęt miałby być bardziej atrakcyjny bez napędu niż z napędem ?
Jak ten ktoś będzie jeździł takim sprzętem o własnych siłach ..
Przecież to jest potężne.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 18, 2025, 06:47:50 am »
Jeżeli zdemontuję napęd rower będzie lżejszy o połowę chyba jak nie więcej to raz.
Dwa - jak go zdezelektyfikuję (oh radosne słowotwórstwo) to sobie go zachowam. Lżejszy = łatwiejszy do ogarnięcia w mieszkaniu, może nawet uda mi się go na ścianie zawiesić czy coś.

Ale czekam jeszcze bo może ktoś się znajdzie chętny na potworka w obecnym kształcie i jednocześnie badam teren czy ktoś by całego napędu nie chciał razem z kufrem, oświetleniem itd.
FatFlevo - na sprzedaż