Drodzy Poziomianie
Sprawa się wyjaśniła
. Po sugestii Jacka sprawiłem sobie piankowe klocki którymi to oklejałem w różnych punktach ścianki w velo i ...
Im bardziej nabierałem powietrze do płuc i napinałem się aby skutecznie się klinować całe velo -wraz ze mną-pięknie się bujało .Prawie kajak .
A wystarczyło największy punkt podparcia czyli fotel ubrać w stosowny "lep" . Dotąd jezdziłem na fotelu z tkaniną 3D tylko pod 4literami -dawało to bardzo wygodne wsiadanie do velo bo był częściowy efekt zjeżdżalni. Teraz dokleiłem resztę fotela-chińską matą antypoślizg. za 6 pln i siedzę sztywno.
Ten wcześniejszy luz ułatwiał mi przesuwanie ciała do ścianki (punktu środka ciężkości) dla wchodzenia w ciasne zakręty. Teraz ten odruch muszę poćwiczyć inaczej . Teraz przydałby się film potwierdzający ...
Obstawiam, że dalej Cię nosi. Może faktycznie trochę mniej bo jak siedziałem w Twoim Blevelu to miałem wrażenie sporej przestrzeni na boki dlatego jakieś zabiegi coś mogą pomóc ale to tak łatwo nie ustąpi.
Pamiętam jak czytałem o tym efekcie 3 lata temu w opisach z zachodu i wspominałem, już później, że u mnie bujanie pojawia się ok 40km/h.
Wraz z ilością km zanika albo dokładniej przesuwa się ku coraz większym prędkościom.
Tutaj na 6:24 widać że przy 60km/h pod górę nie występuje ale na zjeździe chwilę potem pojawia się nieco wcześniej i powyżej 60km/h staje się coraz silniejsze.
https://youtu.be/8hP1aTr5dt0?si=kSESWBBU4ZlZ3JIAOczywiście w twardszej konstrukcji i zawieszeniu będzie mniejsze ale również przełożenia mają znaczenie.
Ja np. mogę całkiem dobrą moc oddawać przy obr ok 110-130/min. Niestety to już jest strefa dużego bujania. W velo robi się w ten sposób niezłą siłę nóg i wsadza się tarcze po 60, 70, nawet 80 na przód.
Co najlepsze są tacy ludzie, takie velo i takie drogi gdzie te tarcze po 80 na przód są bardzo często w użytku.
Mnie by wystarczyło powiedzmy do 65 maks. Mam 53 i do 55km/h na płaskim jest ok. Nawet lekko w dół jest ok.
Natomiast podjazd każdy buja wściekle i tu właśnie albo nowoczesna konstrukcja, jak W9, która mało się buja albo wiele km nabitych nie tylko po płaskim.
Czego nam wszystkim życzę.