A propos wcześniejszej dyskusji o zużyciu opon... Może czegoś nie rozumiem, ale "na chłopski rozum", to w przypadku przedniej osi skrętnej nie ma chyba uślizgu żadnego z kół? Uślizg taki występuje w przypadku sztywnej osi, skrętnych kół i braku właściwej zbieżności. Albo w przypadku napędu na przód i braku dyferencjału...
Zrobiłem na szybko uproszczony schemat, uślizg jednego z kół jest tylko w przypadku B (założyłem, że będzie to koło wewnętrzne jako słabiej dociskane na zakręcie; a przypadek D to właściwa zbieżność). Przypadek A to porównanie, czyli rower dwukołowy, a dyskutowana tu skrętna oś przednia to przypadek C -- i tam też wszystkie koła idą po stycznych swoich łuków. Co więcej, w układzie z osią skrętną koła nie zużywają się też od skręcania na postoju (w przeciwieństwie do każdego układu ze skrętnymi samymi kołami).

Oczywiście, zakładam, że napęd jest na tył i że każde z przednich kół może obracać się z różnymi prędkościami kątowymi.
No chyba, że dochodzą to jakieś nieznane mi efekty dynamiczne związane ze zmianą skrętu osi w czasie jazdy... Ale to chętnie właśnie poczytałbym o tym, gdyby ktoś łaskawie skierował mnie na właściwe linki...