Autor Wątek: Shimano nexus SG-8R25 a SG-8R36 różnice.  (Przeczytany 9479 razy)

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
Shimano nexus SG-8R25 a SG-8R36 różnice.
« dnia: Października 13, 2014, 10:41:29 pm »
Witam.
Jakie są różnice między Shimano nexus 8 SG-8R25 a SG-8R36?
Przymierzam się od jakiegoś czasu do zakupu  SG-8R36, ale znalazłem ostatnio SG-8R25.
Niby obydwie red band, obydwie na rolkowy hamulec. Nie wiem czy czekać na 36, czy brać 25?
Pozdrawiam.

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Shimano nexus SG-8R25 a SG-8R36 różnice.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 14, 2014, 02:24:30 am »
Nowsza 8R36 jest wypełniona wnętrznościami Alfiny, lepiej uszczelniona, dobra do zalania olejem, pracuje na łożyskach igiełkowych, więc cichsza...ma nowszy software, więc nie łapie wirusów i nie wybucha. ::) Jeśli nie ma różnicy w cenie, to może warto poczekać.

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #2 dnia: Października 14, 2014, 09:16:36 am »
Popieram - bierz 36. Uszczelnienie w 25 niemalze nie istnieje a i tak w 36 trzeba je troche poprawiac (silikon na krawedzi + tasma).
Na niemieckim ebayu sa  nowiutkie kity 36 w okolicach 140-160 Eur od reki. Ja swoja kupilem za troche ponad 120..

Obecnie celowalbym juz w Nuvici360 no ale ciezko znalezc ponizej 300.. Zakochalem sie w tym po Cyclevision 2014 w Holandii.
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2014, 10:42:56 am »
A jak to ma się do pomysłu na lżejszy rower który "planowałeś"?
Nexus z lekka Ci "przycięży" tył i wagę całego roweru - wg danych 36 ma 1,6 kg - nie licząc manetek plus napinacza bo waga do obecnych batawusowych niewiele się zmieni?
U mnie wprawdzie waga "dupki"/przodu to 7,8/10,2 kg (18 kg rower) no ale jest wygoda ;)
36 moge polecić bo już zjechała prawie 1400 km i w zasadzie poza pilnowaniem "kresek" co któryś wyjazd, to nic mi nie strzela i nie skacze, jest cicha i po przejechanym dystansie chyba lżej chodzi (mam wolnobieżkę na V-brake - popychana palcem subiektywnie później się zatrzymuje o kilka obrotów niż po montażu na koło)
Poza tym to Alfajn 8 dla ubogich jak ustali dziantek.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2014, 10:32:42 pm »
Popieram - bierz 36. Uszczelnienie w 25 niemalze nie istnieje a i tak w 36 trzeba je troche poprawiac (silikon na krawedzi + tasma).
w takim razie będę polował. Po roku jazdy na olejowej siódemce, wyciągam następujący wniosek:
 Można zalać ją olejem jak ósemkę, jeździ się lżej. Są też minusy, a tak właściwie jeden trzeba raz na ?ółtora, dwa miesiące wstrzyknąć trochę, ponieważ trochę cieknie :)
Ostatnio miałem okazję pojeździć trochę Batavusem z 8 ( nieolejową) i mimo wszystko daje dużo mniejszy opór. (pewnie te igiełkowe łożyska)
Stąd tez pomysł zakupu. Dlaczego nie Nuvinvi lub alfine 11...? Chyba wiadomo ;) $$$  Przy nexsusie ósemce koszt to piasta+koło+manetka. Przy każdej innej, piasta (chyba raty)+ koło + dospawanie piwotów i vki, lub tarcza i też spawanie pod nie........  A jak przypadkiem trafię nexusa z kołem to dosłownie 10 minut na wymianę z 7 :)

A jak to ma się do pomysłu na lżejszy rower który "planowałeś"?
No słabo się ma. Ostatnio prawie wszędzie poruszam się "batawozem" i nawet waga już przestała  doskwierać ;)
Montaż fotelika na odbojnikach, jak i jego wielkość trochę niwelują nierównosci drogowe. Ten złom z przodu też trochę "amortyzuje"
Każdy z przyuważonych przeze mnie lżejszych rowerów od 1800 zł do 2600 zł, też ma juz swoje lata i pewnie także będzie wymagał doinwestowania...
Idę dolać oleju. Trochę jak w dwusuwie...... ;)
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2014, 10:37:44 pm wysłana przez woojtek1 »

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2014, 11:12:18 pm »
Taka obyczajówka - spotkałem niedawno pewnego gościa popychającego cruisera Electrę 8 (mam słabość szczególnie do czoperków) więc spytałem po co pcha skoro może jechać. Po krótkiej rozmowie wyszło że ma N8 (31 chyba) i narzeka że ciężko chodzi. Wsiadłem pojechałem i ... myślałem że stoję ...
Po oględzinach wyszło z machania kołem że musi ma jakiś problem w środku lub za mocno dokręcone cosik jest (tak na oko). Na moim nie ujechał ale zdziwił się, że koło obraca się kilkanaście razy zamiast 3 jak u niego.
Poleciłem aby odwiedził jakiś normalny serwis, albo oddał na gware jeśli to świeży zakup i aby poluzowali mu trochę śruby bo może toto jest problem.
Kilka dni później jadąc dogonił mnie i wstrzymał z jazdą no i łapa, że to było to - po regulacji śruby na ośce (chyba było na chama śruba z kontrą dokręcona) nagle opór znikł a facet jak dziecko cieszył się kółkiem niemal bezoporowym. Facet z rozmowy kompletna noga techniczna był i kupując w sumie ładne choć drogie lansiarskie wozidło liczył na lekkie i sprawne przemieszczanie się - dostał "ciężkie koło" i wstępnie złe zdanie o tego typu rowerach w ogóle - na szczęście spotkał mnie ;)
W podzięce dał się przejechać - pozycja wygodna ale jazda 3 calowym kołem na oko 2 barach to w porównaniu z 6 na moim zdecydowanie gorzej ale wrażenia z jazdy na pięć z wygody i w porównaniu do poprzedniego stanu .
Doradziłem aby trochę "se podpompił" do co najmniej 3-4 barów - będzie twardo ale zdecydowanie lżej jechać.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2014, 03:15:55 pm »
:)) bywa i tak. U mnie jednak raczej jest względnie ok. Myslę że z ósemką będzie poprostu jeszcze troche lepiej.