Jestem z Legnicy. Forum śledzę od około miesiąca. Przejdę od razu do rzeczy a między wierszami opowiem coś o sobie. W moim przypadku chęć zakupu roweru poziomego jest podyktowana tym, że zaniedbałem się trochę i głównie chodzi o wyjście z domu i spędzanie czasu na powietrzu. Jestem osobą niepełnosprawną (niedowład prawej strony ciała po urazie głowy w wypadku samochodowym). Zainteresowanie zaczęło się od znajomego, który jeździ na trójkołowym handbik'u. Mnie interesowałaby jazda na trójkołowym rowerze poziomym z napędem nożnym. Zainteresowanie przekształciło się tak jak pewnie u wielu w przeszukiwanie internetu i tak trafiłem tutaj.
Przed wypadkiem jeździłem na BMXie. Po wypadku doszedłem do jako takiej sprawności przez uprawianie sportu.
Główne problemy z zakupem roweru jakie mam to mieszkanie w bloku na 10 piętrze (chodzi o trzymanie roweru w mieszkaniu) i brak wystarczających funduszy na taki rower.
Ale jak to mówią, dla chcącego nic trudnego. Pierwszy problem już poniekąd rozwiązałem. Trochę pomyślałem i mam sposób na przechowywanie roweru w domu (o piwnicy lub strychu też myślałem, ale to jest zawsze ryzyko, że mogę w łatwy sposób pozbyć się roweru). Z drugim problemem, odnośnie funduszy, jest już trochę gorzej. Myślałem o dofinansowaniu z PFRON, ale tam takich rowerów raczej nie dofinansowują. Zbudowanie roweru też odpada, bo nie mam kogoś kto zbudowałby mi taki rower a i koszty zapewne przekraczają mój budżet, chyba, że się mylę, proszę o sprostowanie. Tak więc poszukałem trochę na różnych serwisach i na allegro, no i znalazłem dwie możliwości, które mi odpowiadają. Na gumtree w Irlandii ktoś sprzedaje KMX Tornado za 165 funtów WOW (około 900zł), ale właśnie dziś dostałem odpowiedź, że nie da rady go wysłać do Polski. Druga możliwość jest z allegro i również KMX Tornado za 2100zł
http://allegro.pl/rower-poziomy-trojkolowy-kmx-tornado-f3-trzykolowy-i4485714046.html tylko, że tu znowu jest tylko możliwy odbiór osobisty.
Myślę, że rowery z allegro mogą zostać lada chwila kupione, także trzeba byłoby się śpieszyć z podjęciem decyzji. Rower jest mało używany i co mi odpowiada w miarę tani.
Czytałem na stronie Krzycha_KMX (bardzo fajnie, że coś takiego można znaleźć w sieci w języku polskim), że te rowery są właśnie takie jak BMXy i dla ON nadają się a to by mi odpowiadało.
Co do mojej niepełnosprawności to prawa dłoń da radę utrzymać kierownice/drążek, noga jest w miarę sprawna, poza stopą, którą trzeba by jakoś przytwierdzić do pedała (myślałem o butach kolarskich, które wpina się w pedał).
Co o tym wszystkim myślicie jeśli chodzi właśnie o początkującego niepełnosprawnego na trójkołowcu? Proszę o opinie Krzych_KMX, Mayya i Nietop i może jeszcze innych niepełnosprawnych, którzy tu są. Oczywiście opinia innych też się bardzo przyda.
Jeśli chodzi o moje zapotrzebowanie, to rower miałby służyć raczej na dłuższe trasy. Nie wiem czy KMX Tornado by podołał.
Rozmarzyłem się i pomyślałem o zainstalowaniu silnika elektrycznego w przyszłości.